WordPress kullanıcı çeşitleri ve yetkileri

7
1346

WordPress bir blog sistemi olduğundan dolayı değişik kullanıcı çeşitleri ve yetkileri mevcuttur. Öncelikle bunları başlıklar halinde verecek olursak yetki sırasına göre Yönetici, Editör, Yazar, İçerik Sağlayıcı, Takipçi ve Abone şeklindedir. Burada anlatılanlar wordpress.com sitesinde oluşturulan bloglar için geçerlidir. Şimdi sırasıyla bunların yetkileri ve yapabilecekleri ile ilgili biraz bilgi vermeye çalışayım.

Yönetici

Yönetici, bir sitenin tüm haklarını elinde bulunduran ve siteyle ilgili tüm işlemleri yapabilen kullanıcıdır. Bir yönetici siteye yeni bir yönetici de dahil olmak üzere yukarıda saydığım tüm kullanıcı çeşitleri için yeni bir kullanıcı oluşturabilir veya oluşturulan bir kullanıcı kaydını silebilir. Yazılar, sayfalar, yüklenen resimler, yorumlar, ayarlar, temalar vs. aklınıza gelen tüm kısımlarda yetkilidir.

Dilerse tüm siteyi silmeye kadar gidebilen yetkiye sahip olduğundan bir site için bir yönetici olması en makulüdür.

Editör

Bir editör site içerisinde sayfa veya yazı hazırlar, düzenler veya silebilir. Bu yetkiler yalnızca kendi sayfa veya yazıları için değil tüm site içeriğinde bulunan yazı ve sayfalar için de geçerlidir. Aynı zamanda yorumlar için de yetkili olup sitenin kategorileri, etiketleri ve linkleri için de yetkisi vardır.

Yazar

Bir yazar adından da anlaşılacağı üzere yazı hazırlayabilir, yazılar için resim veya dosya yükleyebilir ancak site için sayfa hazırlayamaz. Yalnızca kendi yazılarını hazırlama, düzenleme veya silme yapabilir, sitedeki diğer yazılar için böyle bir yetkisi yoktur.

İçerik sağlayıcı

Bir içerik sağlayıcı yalnızca yazı hazırlayabilir veya düzenleyebilir, bu yazıları yayınlama yetkisi yoktur. Hazırladığı yazı taslaklara kaydedilir ve yayınlama işini yönetici yapar. Taslak tamamlanana kadar her türlü düzenlemeyi yapabilir ancak yazı yayınlandıktan sonra düzenleme yetkisi de kalmaz.

Takipçi

Bir sitede yayınlanan yazılar için takip etme şansı vardır. Sitede yayın takibinden başka yapabileceği tek şey (eğer yorumlara izin verdiyseniz) yazılarınıza yorum yapabilmektir. Ayrıca sitenizin herkese açık değil de özel bir site olması durumunda siteyi takip etme şansı da yoktur. Bu durumda kullanıcı rolünü Abone şeklinde değiştirmeniz gerekir.

Abone

Özel bir site içerisinde yukarıda takipçi için yazılanlar bu kullanıcı için de geçerlidir. Takipçiden farkı özel siteleri görebilmesidir. Yine yukarıda belirtildiği gibi sadece yorum yapma yetkisi bulunur. Eğer herkese açık bir siteniz varsa ve siz bu siteyi özel bir siteye dönüştürdüyseniz Takipçi şeklindeki kullanıcılar otomatik olarak Abone olmazlar, bu kullanıcıları abone olmaya davet etmeniz gerekir.

Umarım faydalı olmuştur, paylaşın ki herkes okusun, bilgi paylaştıkça çoğalır. İyi bloglamalar…

Paylaşmak önemsemektir!