WordPress yazılarında kısa link elde etmek

0
1710

Hayat artık çok acımasız. Öyle uzun uzun muhabbetler kalmadı. Uzun videolara bile tahammül kalmadı. Bir yemek tarifi videosunda bile yapılan işler hızlandırılmış gösteriliyor. Facebook ve Twitter paylaşımı uzunsa bakmadan geçiyoruz. Böyle olunca sitemizin linklerinin de buna ayak uydurması gerekiyor.  WordPress yazılarında kısa link elde etmek ve paylaşımlarda bu linkleri kullanmak mantıklı duruyor.

Link kısaltmaya neden ihtiyaç duyarız?

Bunun baş sorumlusu Twitter. Her ne kadar geçtiğimiz günlerde karakter sayısında artırıma gitse de yazılan mesajlarda karakter sınırlaması mevcut. Bu sebepten linkler ne kadar kısa olursa açıklamalara o kadar yer kalıyor.

Bir diğer sebep ise kısaltılmış url ile sosyal ortamlarda yapılan paylaşımların takip edilebilmesi. Bu kısa linkler tıklandığında istatistiği tutulup performanslar izlenebilir. Yazının devamında bundan bahsedeceğim.

Başlıca sebepleri bunlar olan kısa url linklerini nasıl yapacağız? Bu yazımla sizlere birkaç yöntemden bahsedeceğim.

Jetpack ile kısa url elde etmek

Jetpack wordpress tarafından sürdürülen ve birçok özelliği bulunan bir eklenti. Bu özellikleri ile beraber eklentinin kullanımı ile ilgili ayrıntılı olarak yazdığım yazıya buradan ulaşabilirsiniz. Peki bu url kısaltmayı nasıl kullanırız?

Jetpack yüklü ve etkinleştirilmişse yazdığımız yeni yazılarda veya düzeltme yaparken editörün üst kısmında, yazımızın başlığı ve linkinin olduğu alanda Kısa adres edinin şeklinde bir buton göreceksiniz.

Bu butonu tıklarsanız bir pencere açılacak ve orada https://wp.me şeklinde başlayan kısa kod oluşacak. Bunu ister Twitter, Facebook gibi sosyal ortamlarda, ister e-posta ile paylaşabilirsiniz. Bu yöntem en pratik ve doğal olanı.

Bit.ly ile kısa URL oluşturma 

Bahsettiğimiz kısaltma işlemini profesyonel bir biçimde yapan Tinyurl, Bitly gibi web siteleri mevcut. Bitly bu yazımda size anlatacağım sitelerden biri, arada bir ben de kullanıyorum. Bunu için Bitly sitesine gidip bir üyelik oluşturuyorsunuz. Sonra size özel sayfa açılıyor, oradan CREATE BITLINK kısmını tıklayarak ilk linkinizi oluşturabilirsiniz.

Oluşturduğunuz linkler aşağıda sıralanacak, ayrıca örnek olarak eklediğim fotoda gördüğünüz gibi dilerseniz bit.ly linkinden sonra gelecek kelimeyi siz seçebiliyorsunuz. Mesela benim sitemin ana sayfası için bit.ly/wpsitesi şeklinde bir link oluşturdum.

Oluşturduğunuz bu linklerle ilgili tıklanma istatistiklerini buradan takip etme şansınız var. Böylece paylaşım yaptığınız ortamlardan hangisinin daha etkili olduğunu da tespit edebilirsiniz.

Eklenti ile kısa link elde etme

Eklentinin tam adı Shortlinks by Pretty Links – Best WordPress Link Tracking Plugin ama kısaca Pretty Link diyelim. Eklentiler kısmından yüklediğinizde sitenizin Yönetim panelinde eklentinin adında bir menü oluşuyor. Pretty Link menüsü altında bulunan Add New Link alt menüsünü tıklayın.

Açılan sayfada kırmızı ile işaretlediğim kısımları doldurarak kısa link elde ediyorsunuz. burada mantık şöyle çalışıyor. www.siteadı.com sonrasında dilediğiniz bir kelime veya kod otomatik olarak o alanda yer alıyor, mesela www.siteadı.com/w98z gibi. İsterseniz sonunda oluşan kısmı manuel olarak siz değiştirebilirsiniz. Örneğin hakkında sayfası için hkknd şeklinde veya iletişim için ilet gibi.

Bu oluşturduğunuz link tıklandığında gidilecek yazı veya sayfayı da üst tarafa yazıyorsunuz. Bu yazdığınız uzun link, alt tarafta oluşan link tıklandığında gidilecek sitenizin yazısı olacak. Çalışma mantığının basit ve anlaşılır olduğunu düşünüyorum.

Ayrıca bu eklenti üzerinden yine istatistiklere ulaşabiliyorsunuz. Eklenti menüsünün altında bulunan Clicks alt menüsünü tıklayarak buraya ulaşabilirsiniz.

Yukarıdaki örnek sayfayı eklentiyi denemek için yükleyip aldığımdan henüz bir tıklama mevcut değil. Ama gördüğünüz gübü alt tarafta linkler ve tıklama sayıları listesi ile buraya nereden ulaştıklarıyla ilgili bilgi mevcut. Üstte ise grafiksel bir gösterim bulunuyor.

Eklentinin daha başka ayarlamaları da var, dilerseniz basit olan bu ayarlamalarını inceleyebilir ve işinize yarıyorsa kullanabilirsiniz. Burada yalnızca temel kullanımını anlattım.

Sonuçta dilediğiniz bir yöntemle sitenizin uzun linklerini kısaltabilirsiniz. Bazı istatistiklere ulaşabilmeniz açısından bitly ve eklenti yöntemi daha faydalı gibi duruyor. Umarım faydalı bir yazı olmuştur, iyi bloglamalar…

Paylaşmak önemsemektir!