Xampp ile bilgisayara WordPress nasıl kurulur

6
7466

Bu yazımda xampp ile bilgisayara wordpress nasıl kurulur onu anlatmaya çalışacağım. Öncelikle bilgisayara kurmaktan kastım ne onu belirteyim. Localhost deyimi ile belirtilen ve veritabanı ile çalışan wordpress gibi sitelerin tasarım aşamasında bilgisayara kurulumu ve kendi bilgisayarınız üzerinden wordpress ile ilgili düzenlemelerin yapılması bilgisayara kurulum olarak ifade edilmektedir.Xampp nedir?

Xampp apache firması tarafından yayınlanan üzerinde php, MySql ve apache server gibi özellikler taşıyan, bilgisayarımızı bir hostinge dönüştüren programdır. Benzeri programlardan üstün özelliği ise apache firması tarafından yayınlanmış olması ve Windows, Linux ve Mac işletim sistemine sahip tüm bilgisayarlarda çalışabilmesidir.

Xampp kurulumu

Bilgisayarımıza kurmak için Xampp programını buraya tıklayıp Xampp sayfasından indirebilirsiniz.

Xampp indirme bağlantısı
Xampp indirme bağlantısı

Yukarıda gördüğünüz Windows için XAMPP kısmını tıklayınca program otomatik olarak bilgisayarımıza indirilecektir.

Program çalıştırıldığında aşağıdaki görüntü ekrana gelecek ve Next diyerek 2. bölüme geçeceğiz.

Xampp yükleme
Xampp yükleme

Burdan 2. aşamaya geçtiğimizde komponent seçimi için bizden izin isteyecek. Aşağıdaki gibi oluşan sayfada tüm  komponentleri kurmanızda bir sakınca yoktur ve bu şekilde kalmasını tavsiye ederim, ancak wordpress kurulumu için apache, php ve MySQL kurulumu yeterlidir.

Xampp komponent seçimi
Xampp komponent seçimi

Yukarıdaki aşamada Next diyerek bir sonraki aşamaya geçtiğimizde bizden programı nereye kurmak istediğimize dair bir seçenek sunacak. Bu aşamada sorun yaşamamanız için C yerine bilgisayarınızda yedek olarak kullandığınız kısma xampp adında bir dosya oluşturarak oraya kurmanızı tavsiye ederim (bu benim bilgisayarımda E:\xampp klasörü)

Xampp kurulum dizini belirleme
Xampp kurulum dizini belirleme

Burayı da geçtikten sonra Bitnami adlı eklentiyi yükleyip yüklemekle ilgili bir aşama var ve ben burayı yüklememeyi tercih ettim ve tavsiyem o dur.

Bitnami eklentisi
Bitnami eklentisi

Bu kısmı da Next diyerek geçtiğinizde program bilgisayarınıza kurulacak (biraz uzun sürebilir, sabredin) ve çalıştırmak ister misiniz diye sorduğunda evet deyip Devam edin. Böylece programın kendi konsolu aşağıda gördüğünüz şekilde açılacaktır. Burada Apache ve MySQL kısımlarının karşısındaki Start butonlarını tıklayarak bilgisayarınızı server’a dönüştürdünüz bile.

Apache ve MySQL'i çalıştırma
Apache ve MySQL’i çalıştırma

Şimdi sıra geldi test etmeye. Web tarayıcınızın çubuğuna http://localhost yazarak aşağıdaki sayfaya ulaşacaksınız.

Xampp başlangıç sayfası
Xampp başlangıç sayfası

Bu yazı hazırlandığı esnada Türkçe seçenek mevcut değildi ve umarım kısa zamanda bu da olur ancak siz bu aşamada English deyip ana sayfaya yönlendiriliyorsunuz.

Xampp ana sayfası
Xampp ana sayfası

WordPress Kurulumu

Yukarıda solda gördüğünüz menülerden phpMyAdmin sayfasına ulaşarak CPanel’den farklı bir şekilde wordpress kurulumu için direkt veritabanı oluşturacaksınız.

PhpMyAdmin veritabanı  oluşturma
PhpMyAdmin veritabanı oluşturma

Kırmızı çerçeve ile belirtilen alana veritabanı adını yazarak devamındaki ‘Git’ butonunu tıkladığınızda veritabanınız hazır. Artik sıra geldi wordpress kurulumuna, bunun için http://tr.wordpress.org/ sayfasını ziyaret ederek son sürümünü indirin. Xampp içerisinde kurulum yapacağımız web tabanlı sitelerin dosyalarını aşağıda fotoda da gördüğünüz üzere xampp klasörü içerisinde htdocs içerisine koyacağız. Benim örneğimde E:\xampp\htdocs olmakta bu uzantı.

Web dosya dizini
Web dosya dizini

Şimdi indirdiğim wordpress son sürüm dosyalarını siteniz için bir klasör oluşturup içerisine çıkaracaksınız E:\xampp\htdocs\wpsitesi gibi, aşağıdaki fotoda gördüğünüz gibi.

WordPress dosyalarını çıkarma
WordPress dosyalarını çıkarma

Bundan sonrası daha önce adım adım wordpress kurulumu yazımızda anlattığımız gibi olacaktır. Yalnız tek fark web tarayıcımızın çubuğuna aşağıda görüldüğü gibi http://localhost/site-adı şeklinde olacak, burada site-adı, wordpress dosyalarını çıkarttığımız ve kurulum yapacağımız klasör kastedilmektedir. Örnek fotoda kırmızı ile işaretli yerde gördüğünüz gibi wpsitesi adlı bir klasöre çıkarılan dosyaların kurulumu gerçekleştirilmiştir.

Tarayıcıda kurulum şekli
Tarayıcıda kurulum şekli

Beğendiyseniz yazımızı paylaşmaktan çekinmeyiniz, bilgi paylaştıkça çoğalır, iyi bloglamalar…

Paylaşmak önemsemektir!