WordPress wp-config dosyası içerisinde yapılabilecek işlemler

0
841

WordPress tarzı siteler veritabanı ile çalışırlar. Bu nedenle veritabanına bir bağlantı sağlamak için bir dosya bulunur. WordPress için bu dosya wp-config.php dosyasıdır. WordPress wp-config dosyası içerisinde yapılabilecek işlemler sadece bu olmayıp aynı zamanda başka birçok özelliğe sahiptir.

wp-config.php dosyası sitemizin ana dizininde bulunur, bu dosyayı cPanel üzerinden düzenleyebilirsiniz. Ayrıca eğer Yönetici paneli üzerinden düzenlemek isterseniz WP Config File Editor adlı eklentiyi kurabilirsiniz.

Bu dosyada yapılacak hatalar sitenizin açılmasında problem oluşturacağından düzenleme yapmadan önce mutlaka bir yedeğini almanızı öneririm.

Veritabanı bağlantısı

İlk olarak bu bağlantıdan bahsedelim. Dosyayı düzenlemek için açtığınızda aşağıdaki gibi bir kısım mevcuttur. Burada bulunan bilgiler sayesinde veritabanına bağlanılır. İleride veritabanı bağlantı hatası gibi bir durumla karşılaşırsanız bakacağınız kısım burasıdır.

Eşsiz doğrulama anahtarı

Bu kısımda anlamsız harflerle sıralanmış birkaç satır mevcuttur. Buradaki satırlar otomatik oluşturulmuştur.

Peki ne işinize yarar? Bu kodları tekrar oluşturup yenilerseniz, sitenize giriş yapmış olan tüm kullanıcılar otomatik çıkış yapar. Böylece tümünün yeniden giriş yapmasını sağlarsınız. Yeniden otomatik kod oluşturmak isterseniz burayı tıklayın ve oluşan kodu kopyalayıp dosyanıza yapıştırın.

İleri düzey özellikler

table_prefix

Veritabanı tablolarının ön eki varsayılan olarak wp_ şeklindedir. Bunu gerek güvenlik açısından gerek multisite kullanırsanız değiştrmek isteyebilirsiniz. Bunun için aşağıdaki kodu ekleyip xyz_ yazan kısmı dilediğiniz bir ön ek ile değiştirin.

$table_prefix = 'xyz_'; // Sadece rakam, harf ve alttire kullanabilirsiniz!

WP_SITEURL

Bu kısım sizin wordpress dosyalarınızın nerede olduğunu belirler. Bazen ihtiyaçtan dolayı wordpress ana dosyalarının yerini değiştirmiş olabilirsiniz. Bu durumda aşağıdaki gibi bir kodu ekleyerek bu yeni kısmı belirleyebilirsiniz. Şuna dikkat etmelisiniz; “http” kısmı mutlaka olacak ve adresin sonuna “/” işareti eklenmeyecek.

define( 'WP_SITEURL', 'http://site-adiniz.com/yeni-klasor' );

wp-content klasörünü taşıma

WordPress içeriklerinin bulunduğu dosyayı başka bir kısma taşımak isterseniz bu özelliği kullanabilirsiniz. Mesela /blog/wp-content şeklinde blog adında bir klasörün altına atabilirsiniz.

define( 'WP_CONTENT_DIR', dirname(__FILE__) . '/blog/wp-content' );

Eklenti (wp-plugins) klasörünü taşıma

Yukarıdaki örneğe benzer şekilde bir yöntemle yapacaksınız. Komutlarda biraz değişiklik var sadece.

define( 'WP_PLUGIN_DIR', dirname(__FILE__) . '/blog/wp-content/plugins' );

Yüklemeler (uploads) klasörünü taşıma

Bu işlemi yapmak için öncelikle wp-config.php dosyası içerisinde aşağıdaki satırı bulun.

/** WordPress değişkenlerini ve yollarını kurar. */
require_once(ABSPATH . 'wp-settings.php');

Daha sonra bu satırın hemen üstüne aşağıdaki gibi bir satır ekleyerek yüklemeler için yeni klasör belirleyebilirsiniz. Burada medya şeklinde verilen klasör adını dilediğiniz bir isimle değiştirebilirsiniz.

define( 'UPLOADS', 'wp-content/medya' );

Otomatik kayıt aralığını ayarlama

Yazılarımızı yazarken wordpress uygulaması belirli aralıklarla otomatik olarak kayıt yapar. Bu kayıt aralığını saniye cinsinden kendi isteğinize göre düzenleyebilirsiniz.

define( 'AUTOSAVE_INTERVAL', 160 ); // Saniye olarak

Yazı yazarken eski kopyaların kaydı

WordPress içerisinde oluşturduğumuz bir yazıda düzenleme yapıp bu yeni haliyle kaydedebiliriz. Eski haline geri dönüşü mümkün kılmak için wordpress otomatik olarak kayıt yapar. Daha önceki duruma geri dönebilirsiniz. Bu kayıtlar veritabanında yük kaplayacağından eski kopya sayısını sınırlayabilirsiniz. Bunun için aşağıdaki kodu kullanıp 3 olarak belirttiğim sayıyı dilediğiniz sayı ile değiştirin.

define( 'WP_POST_REVISIONS', 3 );

Yada “Ben mükemmelim, hata yapmam!” gibi bir görüşünüz varsa bu özelliği tamamen kapatabilirsiniz. Bu durumda bir yazıda değişiklik yapıp kaydettiğinizde eski değişiklikler kaydedilmeyecektir.

define( 'WP_POST_REVISIONS', false );

Hata gösterimi (debug)

WordPress ve diğer benzeri yazılımlarda İngilizce debug olarak bilinen, sitenin çalışması esnasında oluşabilecek hataları gösterme durumu vardır. Her ne kadar güzel bir özellik olsa da site ziyaretçilerinin bunun görmesini sanırım istemezsiniz. Bu özelliği kapatmak için aşağıdaki kodu ekleyebilirsiniz.

define( 'WP_DEBUG', false );

Kendiniz bir hatayı görmek isterseniz false kısmını kısa süreliğine true yapıp hataları görebilirsiniz.

Aşağıya da eklediğim linkten İngilizce açıklamalı içeriğe ulaşabilirsiniz. Bazen gerçekten ihtiyacınıza yarayacak işlemleri bu dosya üzerinden kolaylıkla halledebilirsiniz. İyi bloglamalar…

Paylaşmak önemsemektir!