Bir blog sitesi oluşturan blogger için ilk hedef yazılarının birçok kişi tarafından okunuyor olmasıdır. Bunu başardıktan sonra yapılacak işlerin tümü tali yani ikincil işlerdir. Eğer bu hedefe ulaşırsanız diğerleri çorap söküğü gibi gelecektir. Sizlere birçok sitede okuduğum ve kendi tecrübelerimden edindiğim kadarıyla bu yazıda bilgi vermeye çalışacağım. Eğer sonuna kadar okursanız eksik kalan kısımlarını yorum kısmına yazarak siz de düşüncelerinizi paylaşın ve hepimiz faydalanalım.
Blog sitenizin ziyaretçi sayısını artırma yöntemleri
Burada bahsedeceğim konular ciddi ve gerçekçi bir blog sitesi hazırlama amacını taşıyan blog yazarları içindir. “Kısa yoldan köşeyi döneyim” diyen arkadaşlara pek faydası olmayacağını şimdiden söyleyeyim ki yazıyı boşa okumasınlar. Yazacaklarımı başlıklar halinde verirsem sanırım konu bütünlüğü olur ve anlaşılması daha kolay olur.
Nasıl bir blog olmalı?
Bence en önemli başlık bu, blog yazmak için bir sebep olmalı ve yazdıklarınızın okunması için birilerinin ihtiyacı giderilmeli. Mutlaka eğitici bir blog olmalı demiyorum, yazılanları okuyacak bir potansiyel grup olmalı ki çıktığınız yolda okuyucu bulabilesiniz.
Bir blog oluşturduktan sonra konu ile alakalı diğer bloglarla iletişim halinde olun, hem yeni fikirler üretirsiniz hem de sizin konu ile alakalı olduğunuzu diğerlerine göstermiş olursunuz.
Günceli kaçırmayın. Konunuzla alakalı yazacağınız yazıları ertelemeyin, güncel olmasına mutlaka dikkat edin. Çünkü çağımız bilgi ve teknoloji çağı!
Dizayna önem verin
Öncelikle sade kalmaya özen gösterin, gelen ziyaretçilerin amacı uçan, zıplayan, hoplayan alanlar değil sizin yazdıklarınız olacaktır. Basit bir tema seçmeye gayret edin.
Eğer resim veya fotoğrafı çok kullanıyorsanız kaliteli olanlarını kullanmaya özen gösterin. İlk görüş her zaman önemlidir ve yeni gelen ziyaretçilerinizi hemen kaçırmazsınız.
Paylaşım için yazınızın üst veya alt kısmına, yada görünür kısımlarına butonlar ekleyin. Paylaşımı kolaylaştırın. Ayrıca sitenizi takip edebilecekleri sosyal ortamlarda hesap açın ve takip için teşvik edin.
Yazı içerisinde başka bir konudan bahsediyorsanız veya önceki bir yazıya atıfta bulunuyorsanız mutlaka bir link ekleyin ki diğer yazılarınızın da okunma sayısını artırın.
Reklam olayını abartmayın ve belirli bir kitleye ulaşmadan reklam işine atlamayın. Bunu üzülerek yazıyorum çünkü daha iki adet yazı bulunan blog siteleri iletişim kısmını kullanarak veya yorum kısmından ulaşıp reklam eklemek konusunda yardım istemektedir.
Eposta listesi oluşturun
Yeni yazılarınızı site ziyaretçilerine göndermek için mutlaka bir İngilizcesi Newsletter olan Haber dergisi oluşturun.
Yeni yazılarınızı bu listeye kayıt olmuş kişilere mutlaka gönderin.
Gönderdiğiniz dergiyi sade, anlaşılır ve bir konuya odaklı gönderin. Kısa ve öz olarak ne yazdığınızdan bahsedin ve ekleyeceğiniz link ile sitenizi ziyaret etmelerini sağlayın.
Kaliteli yerlerde takılın!
Belki başlık ilginç gelebilir ama biraz vurgulayıcı olsun istedim. Türkçe açılmış web sitelerinde birçok kullanıcının bildiği ve uygulamaya çalıştığı tek konu: Diğer web sitelerine link vermek. Yapılan kesinlikle yanlış değil ama genel olarak yöntem yanlış. Saçma sapan sitelerde 100 adet linkiniz olacağına kaliteli 3-5 sitede linkinizin olması daha değerlidir. Bunu kesinlikle aklınızdan çıkarmayın.
Sizin yaptığınız işle ilgili hazırlanmış kaliteli blogları bulun ve buralarda sizin de sitenizin olduğunu gösterin. Bunu yaparken site kurallarına sadık kalın, yorum yapmış olmak için yorum yapmayın (ki onlarcası bu sitede de oluyor maalesef ve üzülerek söylemeliyim ki çok saçma, amaçsız, sadece link vermek için yapılan yorumların linkini siliyorum).
Aynı şekilde size iletişim veya yorum ile ulaşan kullanıcılarınızı ihmal etmeyin. Bu sayede sadık ziyaretçiler edinmiş olursunuz.
Görüşlerim böyle, umarım faydalı bir yazı olmuş ve bir şeyler kazandırmıştır. Beğendiysen çekinme, paylaş, bilgi paylaştıkça çoğalır. İyi bloglamalar…