Bu yazımda blogger ile wordpress arasındaki farklar hakkında bildiklerimi aktarmaya çalışacağım. Öncelikle şunu belirtmeliyim ki wordpress’ten kastım kendi hostinginizde kurulu olan wordpress.org ile hazırlanmış blog sitesidir, wordpress.com ile org arasındaki farkları daha önce yazdığım yazıdan okuyabilirsiniz. Şimdi konumuza dönüp blogger ve wordpress farklarına bir göz atalım.
Öncelikle blogger’de yaptığınız sitedeki içerik size ait olabilir ancak sitenin tüm hakları Google’a aittir. Dilerse blogger uygulamasını tamamen kapatabilir, yalnızca sizin sitenizi kapatabilir vs. Ancak wordpress ile oluşturacağınız sitenin tüm hakları size aittir, siz isterseniz siteyi kapatırsınız ve bu sizin elinizdedir, başka kimse bu konuda söz sahibi olamaz.
Blogger sitesinin yönetiminde kısıtlı bazı ayarları değiştirebilirsiniz. WordPress ise açık kaynak kodlu bir yazılım olup bilgi sahibi iseniz ve dilerseniz site temel kodlarında bile değişiklik yapabilirsiniz. Binlerce eklenti ile sitenizi çok kullanışlı ve zengin bir hale getirebilirsiniz.
Görünüm yönünde bir inceleme yapacak olursak bu konuda da wordpress ezici bir üstünlüğe sahiptir. Blogger ile zayıf bir görünüm değiştirme ve düzenleme şansınız bulunmaktadır. WordPress için ise kendi kaynakları içerisinde binlerce ücretsiz ve ücretli tema bulabileceğiniz gibi ThemaForest vb. binlerce tema bulunduran sitelerden de faydalanarak sitenizde şık görünümler sağlamanız mümkün. Bunun haricinde biraz daha kendinizi geliştirmeniz durumunda kendi temanızı oluşturmanız da mümkündür.
Destek olarak blogger sitesi için sınırlı düzeyde kaynak bulunmaktadır. Bizim sitemiz de dahil olmak üzere wordpress için ise milyonlarda kaynak bulmak, sorunlarınıza çözüm getirmek çok daha kolaydır. Eğer İngilizce bilginiz de varsa yaşayacağınız bir soruna çözüm bulamamak abartmış olmayayım ancak neredeyse imkansız bir hal almaktadır.
Sitenizi taşımak istediğinizde blogger yine seo, kullanıcı kayıtları, linkleriniz vs. birçok yönden zafiyet yaratır. WordPresste ise bir hostingden diğerine site taşımak durumunda kaldığınızda hiçbir şekilde kullanıcılar, seo vb. durumların etkilenmesi söz konusu değildir.
Güvenlik konusundan bakılınca tabi ki blogger sitesinin arkasında Google gibi bir dev bulunmaktadır ve bu konuda güven sıkıntısı duymak pek mümkün değil. WordPress blog için daha önce bazı yazılarımda belirtmiş olduğum gibi güvenlik ile de siz sorumlusunuz. Böyle olması endişe etmeniz gerektiği anlamını çıkarmasın, wordpress’in kendisi zaten güvenli olmakla beraber bunu birçok eklenti ile artırmanız da mümkün. Bunun için Güvenlik başlıklı kategoriye de göz atabilirsiniz.
Ve en büyük handikap ise Google’ın Reader servisini kapattığı gibi blogger servisini de kapatma ihtimalinin bulunmasıdır.
Eğer dilerseniz blogger’dan wordpress’e site taşıma ile ilgili yazımı okuyarak basit bir şekil de sitenizi taşıma şansınız bulunmaktadır. Umarım biraz katkı sağlamıştır yazımız. Paylaşırsanız mutlu oluruz, iyi bloglamalar…