Dünya globalleşiyor, böyle olunca haliyle blog siteleri de zaman zaman 2 hatta 3 dil seçeneklerine ihtiyaç duyuyor. WordPress ile hazırlanan blog siteleri istenilen dilde kullanmak için zaten gerekli altyapıya sahiptir. Dilediğiniz zaman dilediğiniz dilde blog sitenizi kullanabilirsiniz. Peki hazırladığınız içeriği birkaç dil seçeneği ile nasıl sunacaksınız, çoklu dil seçenekli WordPress blog nasıl hazırlanır?
Bunun için de wordpress geliştiricileri tarafından hazırlanmış birçok eklenti bulunmaktadır. Bu eklentilerin içerisinde ücretli veya ücretsiz seçenekler mevcuttur. Öncelikle en çok kullanımda olan ücretli bir eklentiden bahsedeceğim.
WPML eklentisi
Eklenti 3 seçenek paketi ile satışa sunulmakta, yaklaşık 400 binin üzerinde blog sitesinin bu eklentiyi kullandığı resmi sayfalarında bildirilmektedir. Yine kendi açıklamaları üzerinden bu eklentiyi neden kullanmak isteyebileceğinizi şöyle ifade etmektedirler;
- 30 günlük para iadesi ve 2007 yılından bu yana müşterilerine sundukları sorunsuz hizmet,
- SEO yani arama motoru optimizasyonu için hazırladığınız her bir dil için ayrı ayar seçeneklerinin bulunması,
- E-ticaret için bu eklentiyi kullanabilme şansınızın olması,
- Kurulumunun birkaç dakikada yapılabilmesi,
- 7 dilde, 6 gün ve günde 20 saat destek için ulaşılabilmesi ve hızlı destek sunmaları ve
- İşlerinizi kolaylıkla yapabileceğiniz için zamandan ve paradan tasarruf etmeniz.
Diğer tüm ücretli hizmetlerde olduğu gibi problem yaşadığınızda kısa zamanda ulaşabileceğiniz bir muhatap bulabilmek tabi ki önemli. Yüksek sayıda kullanıcıya sahip olmaları eklentinin güvenilirliği ve kullanışlılığı hakkında bir fikir vermektedir.
qTranslate X eklentisi
En çok indirilmiş ancak artık kullanımda olmayan qTranslate eklentisi ile karıştırılmasın. Bu eklentiyi diğerine göre tercih etmeniz için aşağıda özelliklerinden bahsettim. Yükleme sayısı qTranslate eklentisine göre az olsa da, memnun kullanıcı sayısı yönünden çok daha iyi bir eklenti.
- Tek bir menü ile dil değiştirebilme özelliği,
- .mo ve .po gibi çeviri dosyalarına ihtiyaç olmadan çeviri yapabilme,
- Tarih ve zaman görünümlerini kullanılan dile göre ayarlayabilme,
- Tema kişisel alanlarını da çeviri ile düzenleyebilme,
- Almanca ve İngilizce gibi temel bazı diller için hazır gelen çeviri paketleri bulunması,
- Site SEO ayarları için 3 adet kalıcı bağlantı özelliği (/en/yazi-adi, siteadi.com/en, ?lang=en gibi)
- Sınırsız sayıda dil ekleyebilme,
Bu çok kullanılan 2 eklenti haricinde Polylang eklentisi de diğer bir alternatif olarak kullanılabilir. Eğer ücretsiz bir eklenti ile hallederim derseniz qTranslate x veya Polylang eklentilerinden birini, ücretli bir alternatif olarak WPML eklentisini tercih edebilirsiniz.
Çok dil seçenekli bir blog yapmayı düşünüyor ve bir yardıma ihtiyacınız varsa İletişim sayfasından bize ulaşabilirsiniz. İyi bloglamalar…