cPanel alan adı-domain işlemleri

0
647

Paylaşımlı (shared) hosting kullanımında artık sınırsız alan adı ile web sitesi barındırmak çok popüler ancak bunu nasıl yapabiliriz? cPanel alan adı-domain işlemleri içerisinde subdomain, addon domain, parked domain, redirects ne demektir kısaca uygulamalı olarak anlatalım. cPanel’e giriş yaptığınızda Domains listesi bulunmaktadır.

domains-menu

Bu listenin birinci sırasındaki Subdomains sitemizin adının ön tarafına örneğin ‘video‘ adında bir alt alan adı eklemek istediğimizde kullanılır. Aşağıdaki örnekte video.wpsitesi.com şeklinde bir alt alan adı eklenecektir. Bu şekilde videolarımı içeren yeni bir sayfa ve yeni bir web sitesi kurabilirim. Burada yalnızca videolarımı yayınlayabilirim. Fotoda gördüğünüz gibi bir alt alan adı eklediğimde hostingin ana dosya dizininde video adında bir klasör oluşturuluyor ve yeni sitemi bunun içine kuruyorum.

domains-subdomain-ekleme

Listede ikinci sıradaki ‘Addon Domains’ başka bir alan adı satan firmadan aldığımız www.wpsitesi.com gibi bir alan adı için site oluşturmak için kullanılır. Yani bir hosting içersinde birden fazla alan adı ile site açılabilir.

Benim tavsiye ettiğim Güzel Hosting firması da bu özelliklere sahiptir. Aşağıda örnekteki gibi gerekli kısımlar doldurulduktan sonra yapmamız gereken hosting firmasının size sağladığı ve ‘Name Server’ adı verilen DNS’leri alan adı satın aldığınız siteden değiştirmenizdir.  Güzel Hosting için bunlar ns1.guzelhosting.com ve ns2.guzelhosting.com olmak üzere 2 adet Name Server değeridir.

Genel olarak bu değerler tüm hostinglerde 2 adettir. Bu değerleri değiştirdiğinizde herhangi bir web sayfasında sitenize gitmek isteyenler direkt olarak yeni hostinginize yönlendirilecektir. Burada da görüldüğü üzere site dosyalarınız için wpsitesi adında bir klasör oluşturulmaktadır.

domains-addon-eklemek

Üçüncü sıradaki özellik Parked Domains ise pek fazla kullanılmayan ve sitesini henüz oluşturmadığınız bir alan adını saklamak içindir. Buraya ekleyeceğiniz sitelere herhangi bir web kullanıcısı gitmek istediğinde hostingin ana sayfasına yönlendirilerek alan adının burada saklandığını bildirecektir.

domains-parked-ekleme

Bahsedeceğim son özellik ise ‘Redirects’ olarak yazılan özelliktir. Türkçe ‘yönlendirme’ anlamına gelen bu özelliği faal olan bir sitemizin bazı sayfalarını yönlendirmekte kullanılabilir. Buna neden ihtiyaç duyarız? Mesela www.wpsitesi.com/forum gibi bir sayfamız olsun. Bu sayfa birçok arama motorunda bu şekilde indexlenecek ve eğer biz bu forum sitemizi yeni bir CMS sistemiyle yenileyecek olursak eski siteye gidecek kullanıcılar ‘404 Sayfa Bulunamadı‘ hatasıyla karşılaşacaklar ve kullanıcı kaybedeceğiz. Bunun önüne geçmek için aşağıda da gördüğünüz gibi bu kullanıcıları direkt olarak www.wpsitesi.com/yeniforum gibi yeni adresimize yönlendirebiliriz.

domains-redirected-ekleme

Umarım açıklayıcı olmuştur. Anlaşılmayan kısımlar için soru sormaktan çekinmeyiniz. Beğendiyseniz lütfen paylaşınız, bilgi paylaştıkça çoğalır. İyi bloglamalar…

Paylaşmak önemsemektir!