cPanel dosya yönetim işlemleri

0
2127

cPanel dosya yönetim işlemleri ile web siteniz ile ilgili dosyaları gönderme, indirme, silme, değiştirme vb. birçok işlemi web tarayıcınız üzerinden kolaylıkla yapabilirsiniz. Bunun için ilk olarak cPanel yönetim sayfasına giriş yapacaksınız.Giriş yaptığınızda açılan ana sayfada ‘Files’ adında gruplandırılmış dosya işlemlerini görebilirsiniz.

cpanel-dosya-islemleri

Burada bulunan ‘File Manager’ isimli kısım tıklanarak sitenizin içeriğini oluşturan klasörlere yönlendirileceksiniz. Daha önceki yazılarımda paylaştığım gibi bir hosting üzerinde birden fazla site barındırma şansınız olduğundan dolayı size öncelikle nereye gitmek istediğinizle ilgili bir pencere açılacaktır.

cpanel-gidilecek-dizin-secimi

Burada en altta kırmızı çerçeve ile işaretlediğim kısımdan işlem yapacağınız sitenizin adını seçeceksiniz ve ‘Go’ butonunu tıklayacaksınız. Böylece sizi sitenizin bulunduğu dosya ve klasörlere yönlendirecektir. Bu sayfa açıldığında birçok menü ile karşılaşacaksınız. Öncelikle en üstte bulunan menü elemanları hakkında kısaca bahsedelim.

cpanel-dosya-ust-butonlar

‘New File’ ile yeni bir belge oluşturma, ‘New Folder’ ile yeni bir klasör oluşturma, ‘Copy’ kopyalama, ‘Move’ seçilen dosyaları taşıma, ‘Download’ ile indirme, ‘Delete’ ile silme yapabilirsiniz. ‘Rename’ seçilen dosya veya klasörü yeniden adlandırma işlemini, ‘Edit’ seçilen belgenin düzenlenmesini, ‘Code Editor’ ile CSS veya PHP dosyalarınızın düzenlenmesini, ‘HTML Editor’ html dosyalarınızın düzenlenmesini sağlar. ‘Change Permission’ ile dosyaların izinlerinin düzenlenmesi sağlanır. ‘Extract’ ile sıkıştırılmış dosyanın dizine çıkarılmasını, ‘Compress’ ile seçtiğiniz dosyaların .zip halinde sıkıştırılmasını gerçekleştirebilirsiniz. Dosya sıkıştırma ve sıkıştırılmış dosyayı dizine açma işlemlerini yeni bir kurulum için elinizde mevcut olan wordpress sürümü içn veya yedekleme yapmak için kullanabilirsiniz.

Dosyalarınızın bulunduğu pencere üzerinde ise başka küçük bir menü bulunmaktadır.

cpanel-dosya-klasor-butonlar

Bu menüde bulunan elemanlar ile sırasıyla ‘Ana dizine gitme’, ‘Bir dizin yukarı çıkma’, ‘Geri gitme’, ‘İleri gitme’, ‘Bulunduğunuz dizin sayfasını yeniden yükleme’, ‘Bulunduğunuz dizindeki dosya ve klasörlerin tümünü seçme’ veya ‘Seçilenlerin seçimini iptal etme’ işlemlerinde kullanılırlar.

FTP ile yapılabilen tüm işlemleri görsel olarak bu cPanel özelliğinden yararlanarak gerçekleştirebilirsiniz. Özellikle wordpress dosyalarını yedeklemek için tüm dosyaları seçtikten sonra sıkıştırıp bilgisayarınıza indirilmesi işlemi çok işlevsel bir özelliktir. Bunun haricinde özellikle tema CSS dosyalarınızın düzenlenebilmesi için bir editör bulunması da faydalı bir özellik olarak karşımıza çıkmaktadır.

Umarım faydalı olmuştur, eğer öyleyse paylaşın ki herkes okusun, bilgi paylaştıkça çoğalır, iyi bloglamalar…

Paylaşmak önemsemektir!