cPanel veritabanı işlemleri

0
1750

WordPress tarzı veritabanı destekli siteler için en sık kullanılanı MySQL’dir. cPanel veritabanı işlemleri için ana sayfada ‘Databases’ adı altında toplanmış özellikler bulunur. Öncelikle bu menüye kısaca bakacak olursak sırasıyla MySQL, MySQL Databases, phpMyAdmin, Remote MySQL, PostgreSQL Databases, PostgreSQL Databases Wizard, phpPgAdmin adı altında 7 özellik mevcuttur.cPanel-veritabani-menu

WordPress tarzı weritabanı destekli sitelerde php ve MySQL tabiri caizse kuru fasulye ve pilav gibidir. Bu tarz sitelerin büyük bir çoğunluğu bu ikili ile hazırlanır. Bu sebepten yukarıda bulunan listeden ilk 3’ü bizi daha çok ilgilendirmektedir.

MySQL Databases ile yeni bir veritabanı oluşturma, yeni kullanıcı oluşturma, bir veritabanı ile kullanıcıyı ilişkilendirme gibi temel fonksiyonlar yapılabilir. Bu sekme tıklandığında açılan sayfada karşımıza çıkan il özellik Yeni bir veritabanı oluşturma işlemidir.

cPanel-veritabani-yeni

Yukarıda görüldüğü gibi boşluğa veritabanı adı yazılarak ‘Create Database’ dediğinizde oluşturma işlemi tamamlanır. Bunun altında ise oluşturulmuş veritabanı değiştirme ve tamir etme özelliklerinin bulunduğu menü vardır. Pek kullandığımı söyleyemem ama dilerseniz veritabanı optimizasyonu için yararlanabilirsiniz.

cPanel-veritabani-tamir-ve-duzeltme

Bunun altında oluşturulan veritabanlarının listesi vardır. Burada veritabanını adı, boyutu, ilişkili kullanıcı adları bulunmaktadır ve silme işlemini de buradan yapabilirsiniz.

cPanel-veritabani-liste

En alttaki menülerde ise kullanıcı oluşturma (1) ve oluşturulmuş kullanıcı ve veritabanını ilişkilendirme işlemlerini (2) yapabilirsiniz. Ayrıca dilerseniz kullanıcı silme işlemi de (3) buradan yapılır.

cPanel-veritabani-kullanici

‘Add User to Database’ kısmında kullanıcı ve veritabanı seçimi yapılıp ‘Add’ dediğinizde aşağıda gördüğünüz sayfa karşınıza gelecek ve burada ‘All Privileges’ seçilip ‘Make Changes’ diyerek bu işlemi tamamlayabilirsiniz.

cPanel-veritabani-kullanici-atama

Menüde 2. sırada yer alan ‘MySQL Wizard’ kullanılarak aşama aşama sıfırdan bir kullanıcı, veritabanı, ve bu ikisinin ilişkilendirilmesini yaparak kolaylıkla wordpress web siteniz için veritabanı oluşturabilirsiniz.

3. sıradaki meü programı PhpMyAdmin ise oluşturulan veritabanı içerisinde tablo ve verileri görme, değişiklik yapma, veri silme, veri ekleme, veritabanını bilgisayarınıza yedekleme veya tersi işlemi yapma gibi birçok SQL işlemin yaptığınız bir web tabanlı programdır. Bu sekme tıklandığında phpMyAdmin için aşağıda gördüğünüz giriş kısmından size verilmiş bilgiler ile giriş yapabilirsiniz.

cPanel-veritabani-phpmyadmin-giris

Giriş yaptığınızda aşağıdaki gibi bir sayfa karşınıza gelecektir. Burada sol tarafta MySQL’de oluşturduğunuz veritabanlarını ve bazı standart MySQL veritabanlarını (information_schema, mysql, performance_schema ve test) göreceksiniz. Bu standart veritabanları ile oynama yapmamanız tavsiyemdir. Örnekte gördüğünüz ‘wpsitesi’ adlı veritabanını tıkladığımızda tablolar karşımıza geldi. Tabloların üzerinde de bu veritabanında yukarıda bahsettiğim işlemleri gerçekleştirebilmek için bir menü çubuğunu görmektesiniz.

cPanel-veritabani-phpmyadmin-liste

MySQL ve phpMyAdmin ile wordpress kurulumu için Adım adım wordpress kurulumu başlıklı yazımı da okuyarak daha fazla bilgi alabilirsiniz.

Umarım açıklayıcı olmuştur. Beğendiyseniz paylaşın lütfen, bilgi paylaştıkça çoğalır, iyi bloglamalar…

Paylaşmak önemsemektir!