İyi bir blog yazısı nasıl hazırlanır?

2
542

Öncelikle bir itirafta bulunacağım. Daha önce yazdığım birçok yazıda, burada size bahsedeceğim birçok kurala ben de uymadığımı fark ettim. Blog işi kendini geliştirme işidir aynı zamanda. O sebepten yeni öğrendiklerini uygulamak önemlidir. Ben de öğrendikçe hem uyguluyor hem de sizlere anlatmaya çalışıyorum.

İyi bir blog yazısı nasıl hazırlanır?

Tecrübe edindiğim ve burada anlatacağım kuralların tümünü uygulamanız şart değil. Ancak yazı yazarken aklınızın bir köşesinde bulunsun. Uygularsanız kötü olmaz, aksine faydasını görürsünüz düşüncesindeyim.

Genel sayfa görünümü ve formatı

Sayfanıza gelen ziyaretçi ilk olarak farenin aşağı-yukarı özelliğini kullanarak şöyle bir tarama yapar. Bu tarama esnasında yazının genel görünümü önemlidir. Bu sebepten yazdığınız yazı sayfaya düzenli bir biçimde oturuyorsa sizin için avantaj sağlayacaktır.

Sayfa genişliği

Yazınızın bir sayfanın soldan sağa tamamını kaplayacak şekilde olması bir dezavantajdır. Mümkün olduğunca sayfanın ortalanması, yaklaşık 3’te 2’sini kaplayacak şekilde bir yapıda olması okuyucuyu bağlama yönünde bir avantaj kazandırır. Tema seçerken de buna uygun olmasına dikkat edin.

Kötü bir örnek
Kötü bir örnek
İyi bir örnek
İyi bir örnek

Başlık ve alt başlıklar yapın

Sayfaya genel olarak bakan birine yazınızın önemli içeriklerini anlatan başlıklar ve alt başlıklar kullanın. Böylece gerçekten yazıyı okuması muhtemel ziyaretçiye yazınızın tamamını okumasını sağlarsınız. Bu başlıkları da yazı fontundan ayrı olarak büyük fontlar kullanarak yapın.

typography

Yazı içerisinde vurgulamalar yapın

Yazınızı yazarken italik yazı, kalın yazı, renkli yazı, altı renkli yazı gibi özellikleri vurgulamak istediğiniz kelimelerde kullanın. Bazen bu vurgulamayı TÜM KELİMELERİ BÜYÜK HARFLE YAZARAK da yapabilirsiniz. Aşırıya kaçmadıkça yazınızın genel görünümü göze daha hoş görünür.

Noktalama işaretleri kullanın

noktalama-isaretleri

Noktalama işaretleri belki de yazı yazarken pek alışkanlık edinmediğimiz araçlar olabilir. Yazıyı okuyanın daha rahat okuması için bu konuya dikkat edin, okuyucuya akıcı bir dil verirsiniz. Yazının daha başında ziyaretçinin yazıyı okumakta zorlanıp kaçmasını engellersiniz.

Paragraf ve cümlelerinizi kısa tutun

Bazen ben de kendimi kaptırıp uzun cümleler kuruyor, karış uzunluğunda paragraflar yazıyorum. Yazıyı yayınlamadan önce bi dönüp bakıyorum. Birçok cümleyi daha anlaşılır şekilde birkaç cümleye bölüyorum. Paragrafları daha kısa tutuyorum. Yazınızın sonuna kadar okunması için etkenlerden biri de bu.

Yazı boyutu ve şekli

font-boyutu

Daha önce sizlere Google Fontları ile alakalı bir yazı yazıp onlarca ücretsiz fontu nasıl kullanacağınızı anlatan bir yazı yazmıştım. Font seçerken sade olmasına dikkat edin. Yazılarınızın font büyüklüğünü sayfa ve formatı bozmayacak şekilde mümkün olduğunca büyük tutun. Bana sorarsanız 18 – 22 pixel arası uygun boyutlardır.

Resim, resim, resim…

ornek-resim

Hazırladığınız blog yazıları ile alakalı yazı içerisine resim veya fotoğraf eklemeyi ihmal etmeyin. Görsellik her zaman sizi ve yazılarınızı öne çıkaracaktır. Diğer yazılarınızın okunması ve blog sitenizin takibini artıracaktır.

Bunlar benim paylaşabileceğim ve temel olarak akılda tutulması gerekenler. Bunun haricinde ortaokuldan beri öğretilmeye çalışılan yazı yazma kurallarını da (giriş-gelişme-sonuç) ihmal etmeyin :)

Beğendiysen paylaş, korkma, paylaş ki başkaları da okusun. İyi bloglamalar…

Paylaşmak önemsemektir!