İyi bir wordpress blog sitesi nasıl hazırlanır

12
324

Bir blog sitesinin temel amacı yazılan yazıların doğru kişilere ulaşması ve okunur bir blog yazarı olmaktır. Birçok blog yazarlığı yapmak isteyen arkadaşım ve site üzerinden yapılan yorumlardan gördüğüm kadarıyla iyi bir wordpress blog sitesi nasıl hazırlanır şeklinde soru sormaktadır. Öncelikle şunu belirtmeliyim ki soru çok genel ve açıklamasını da bir yazı ile yapmak mümkün değildir.Ancak bu soruya bir blog sitesine nasıl başlanır, doğru olanlar nedir şeklindeki sorulara cevap vererek bir açıdan da olsa bilgi vermeye çalışacağım. Şunu unutmamak gerekir ki bir işe doğru başlamak çok önemlidir.

Hedefi iyi belirleme

Siz çok iyi bir teknoloji uzmanı, aşçı, moda tasarımcısı, gezgin vs. olabilirsiniz. Yazarlığınız da çok iyi olabilir ve yazılarınız ile konunuzu çok mükemmel de hazırlayabilirsiniz. ANCAK, mesela bir yemek tarifleri ile ilgili blog yazmaya kalksanız binlerce websitesi ve blog içerisinde boğulup kalacaksınız. Ama eğer Ege Bölgesi Meze Türleri gibi daha özele hitap eden ve uzmanlığınızın spesifik taraflarını gösteren bir blog hazırlarsanız daha çok başarı sağlarsınız.

Dizayn

Yazdığınız yazıları görünüm olarak iyi dizayn etmekte çok önemlidir. Okunması kolay, fotoğraflarla desteklenmiş, konu bütünlüğü içerisinde kalarak yazmak sitenizde okuyucuyu tutmak açısından önemli faktörlerdir. Aşağıdaki formatları da mutlaka kullanın

  • Maddeler halinde sıralanması gerekenleri maddeler halinde sıralayın,
  • Başlıklarınızı ve aralardaki konu başlıklarını mutlaka değişik biçimlerde (h1, h2, h3, h4 gibi) ve paragraflardan sıyrılmış şekilde yazın,
  • Vurgulamak istediğiniz bazı kelimeleri renkli veya kalın olarak özellikle gösterin,
  • Alıntılanan bir cümle varsa paragraf aralarında tırnak içerisinde ve değişik fontlarda gösterin,
  • Fotoğrafları uygun kısımlara ve yazıyla bütünleştirerek ekleyin.

Başlık atma

Nereye yazı yazarsanız yazın, ister bir blog sitesi, ister bir gazete, başlığınızın iyi atılması yazınıza olan ilgi (veya ilgisizliği) artıracaktır. Tabi bunu yaparken ilgi çekmek için başlık ayrı bir telden, yazılanlar ayrı olmamalı.

Mesela yine aşçılıktan bir örnek vermek gerekirse Tarhana Çorbası diye sade, süsten uzak bir başlık yazınızı öldürecektir ama Közde Pişirilmiş Ev Yapımı Tarhana Tarifi gibi insanın iştahını kabartan bir başlık atarsanız yazının okunması ihtimali daha fazla olacaktır.

Başlığı çok uzatmak ta uygun değildir ve 7-8 kelimeyi geçmemesine özen gösterin bence.

Diğer yazarlarla iletişim halinde olma

Yazdığınız konu hakkında veya o konuya yakın konularda yazan yazarları ve blogları takip edin. Arada bir oralarda yazılan yazılara yorum yapın. Buralarda bırakacağınız imzalar ile kendi blogunuza kullanıcı kazandırma ve sitenizin okunurluğunu artırma şansı doğacaktır. Zamanla başka yazarlar da sitenizde bir yazınızı okuyup yorumlamaya başlayacak ve bir grubun doğal üyesi olacaksınız. Belki başka yazarlar sizin yazılarınızı tavsiye etmeye başlayacaktır.

Bazen uzmanlık alanınızda bulunan usta diye tabir edilen kişilere yazıp blog sitenizi incelemesini isteyebilir, eksik gördüğü yerler hakkında düzeltmeler yaparak mükemmelliğe biraz daha yaklaşabilirsiniz.

Okuyucularınızı dinleyin

Blog sitelerinin en güzel taraflarından biri yoruma açık olmasıdır. Bu sayede ziyaretçi veya müdavimleriniz tarafından sık sık yorumlar alacaksınız. Bu yorumları mutlaka dikkate alın, onlara teşekkür edin, eğer yorumlarda gerekiyorsa mutlaka cevap yazın. Bu sayede kişiler sitenizin canlılığını görecek ve tekrar ziyaret etmek için bir nedenleri olacaktır. Ayrıca yapılan yorumlardan yazı yazmak için yeni konu başlıkları çıkması da kesin gibi bir şeydir.

Kendiniz gibi yazın

Benim de ilk yazılarımı okursanız çok kastığımı, bir konuyu anlatmak için eveleyip gevelediğimi, cümleleri kitap gibi yazayım derken anlaşılması zor cümleler kurduğumu görebilirsiniz. Yazıları yazarken konuşur gibi, kendi cümlelerinizle yazın, anlaşılması kolay kısa cümleler kurun, okuyucuya anlatmak istediklerinizi direkt verin. Günümüzde zaten okuma alışkanlıklarımız sıfırlanırken, bir de felsefe yapar gibi paragraflar oluşturmayın (felsefeci blog yazarı arkadaşları hariç tutuyorum).

Şimdilik aklıma gelen temel konular bunlar, eğer varsa incelenmesini istediğiniz blog siteniz, gönderin ben de bakayım, eğer varsa bu siteyle ilgili bir görüşünüz aşağıdaki yorum kısmına yazın okuyayım.

Tabi ki paylaşmayı unutmayın, iyi bloglamalar…

Paylaşmak önemsemektir!