Bu yazımda site yedekleme nedir ve neden önemlidir sorusuna elimden geldiğince cevap vermeye çalışacağım. Günümüzde en çok kullandığımız kelime öbeklerinden biri ‘Sanal Alem‘ olsa gerek. Adı üzerinde alem sanal olunca uçup gitmesi de bir o kadar kolay oluyor. Bu sebeptendir ki gerek bilgisayarlarımızdaki veriler olsun gerek web sitelerimiz olsun ‘yedekleme’ ilk ve düzenli yapmamız gereken işlerin başında gelmektedir.
Web sitesini yedekleme sebeplerimizin başında geri dönülemez hatalar sonucu oluşacak yıkımın önüne geçmektir. Bununla kastettiğim, örneğin wordpress için bir güncelleme yayınlandığında dahi her ne kadar defalarca testlerden geçmiş olsa dahi yedekleme yapmamız önerilir. Çünkü her kullanıcının sitesine yüklediği eklenti ve temalar farklı olmakta ve bir şekilde hatalar meydana gelebilmektedir.
İkinci ve sık karşılaşılan problemlerden biri de sitemizin zararlı yazılımlar ve hackerlar tarafından kullanılamaz bir hale getirilebilme olasılığıdır. Bu durumda yapmamız gereken şey de elimizdeki yedeği kullanarak sitemizi tekrar kullanılır hale geri getirmektir.
Çok sık rastlanmasa da (her ne kadar çok sık değil desem de benim başıma bir kez geldi) web sitemizi yayınlayan alan sağlayıcılarının (yani hosting firması) bilgisayarlarının çökmesi sonucu oluşan veri kayıplarıdır. Bunun da geri dönüşü olmayan bir son olduğunu belirtmek isterim.
Peki yedekleme bu kadar önemli olduğuna göre ne kadar sürede ve kaç kez gibi sorular akla gelebilir. Birincisi herhangi bir güncelleme yapmadan önce mutlaka bir yedek almalıyız, yukarıda da belirttiğim gibi zaten ister wordpress yedeklemesi, isterse herhangi bir eklenti yedeklemesi öncesi yedeklemeyi sunan taraf bu konu ile ilgili size mutlaka bir uyarı ve sorumluluk kabul etmedikleriyle ilgili yazı bildireceklerdir.
İkincisi ise sitenize eklediğiniz yazılar sonrası yazma sıklığınıza bağlı olarak, ben artık bundan sonra verilerim kaybolursa bir daha tekrar bunları yazamam dediğiniz nokta bana göre yedekleme yapma zamanıdır. Bu sayı kimisi için 2 kimisi için 10 veya daha fazlası olabilir. Bu tamamen kişinin kendisine kalmış bir durumdur.
Yukarıda saydığım 2 durum için yedekleme yaptıysanız daha sonra bu durumlar oluşana dek bir daha yedeğe ihtiyacınız olmayacaktır.
Peki yedeklemeyi nasıl yapacağız. Bununla ilgili sadece bu yazıda cevap vermem olanaksız olur. Çünkü gerek manuel yani elle, gerek eklentilerle sitelerin yedeklenmesi için birçok yöntem mevcuttur. Zaman zaman sitede yazacağım yazılara sitenin arama çubuğuna ‘yedekleme’ yazarak, veya burayı tıklayıp yedekleme ile ilgili yazıların bir listesine ulaşarak size en kolay veya anlaşılır bir metot ile yedekleme yapabilirsiniz.
Konu ile ilgili görüş öneri ve fikirlerinizi bekliyorum. Bu yazının başkaları tarafından okunması ve paylaşılmasını uygun görüyorsanız aşağıdaki paylaşım butonlarını kullanmaktan çekinmeyiniz, çünkü bilgi paylaşıldıkça çoğalır, iyi bloglamalar…