WordPress eklenti kurulumu nasıl yapılır

5
2967

Bu yazıda adım adım wordpress eklenti kurulumu nasıl yapılır ondan bahsedeceğim. WordPress yönetici girişi sağlandıktan sonra sol tarafta menüde bulunan Eklentiler menüsünden Yeni ekle sekmesini seçeceğiz.

Wordpress Eklenti Kurulumu 1
Yeni Ekle Menüsü

Yeni ekle menüsünü tıkladığınızda aşağıdaki sayfa karşımıza gelecek.

eklenti kurulumu 2
Yeni Ekle Sayfası

Burada numaralarla belirtilmiş olan menülerde 2 numaralı Yükle sekmesi ile bilgisayarımıza indirdiğimiz genellikle .zip uzantılı bir eklentinin wordpress sitesine eklenmesi sağlanır. Eğer diğer sitelerden indirdiğiniz bir eklenti varsa yüklemeyi buradan yapacaksınız.

Diğer seçeneklerde ise wordpress eklenti sayfasında yüklü eklentilerden direkt olarak web sitemize olanak sağlayan bölümler bulunmaktadır. Eğer eklentinin tam adını biliyorsanız 1 numaralı başlık tıklandıktan sonra yeşil ok ile gösterilen arama kısmına eklenti adını yazarak arama yaptığınızda ilk seçenekte bu eklenti gelecektir, böylece yüklemek istediğiniz eklenti kolaylıkla bulunur.

Ancak kuracağınız eklenti hakkında bir fikriniz yoksa bu kısma anahtar kelimeler girildiğinde tüm seçenekler karşınıza gelecektir. Örneğin resim galerisi oluşturma ile ilgili bir eklenti aranıyorsa ‘image gallery‘ gibi bir arama yaptığınızda konuyla ilgili eklentiler karşınıza gelecektir.

3, 4, 5 ve 6 numaralı seçeneklerde, üzerindeki yazılardan da anlaşılacağı gibi eklenti kütüphanesindeki popüler, yeni, favori ve öne çıkanlar şeklinde eklentiler sıralanacak ve bunlardan seçim yapabiliceksiniz.

eklenti kurulumu 3

Yukarıda ‘WordPress SEO by YOAST‘ adlı eklenti kurulumunu yap dedikten sonra alınmış bir resmini görmektesiniz. Sarı ile boyalı kısımdaki cümle görüldüğünde eklentinin başarılı bir şekilde kurulduğunu anlamış olacaksınız. Bu aşamadan sonra altı kırmızı ile çizilmiş kısmı tıklayarak eklentiyi etkinleştirmeniz gerekecektir.

eklenti kurulumu 4
Eklenti Kurulum Sayfası

Daha sonra Eklentiler menüsünden Yüklü Eklentilere gittiğinizde yukarıda da görüldüğü üzere web sitenize yüklediğiniz tüm eklentilerin bir listesi karşınıza çıkacaktır. En altta en son yüklediğimiz eklentiyi görmektesiniz. Altı yeşille çizili olan kısımdan eklentiyi etkinleştirebilir veya etkin ise etkisiz kılabilirsiniz. Eğer herhangi bir eklenti etkinleştirilmiş ise ona özel ayarlar menüsünde bu kısıma gelecektir ve buradan gerekli ayarlar yapılabilir. Bu ayarlar eklentiye özel olduğundan herbiri farklı ayarlara sahip olacaktır. Zaman zaman sık kullanılan eklentilerin kullanımı ile ilgili yazılar da yazılacak olup sayfamızda bilgiler bulabilirsiniz.

1 ile gösterilen ok mavi bir çizgiyi işaret etmektedir. Etkin olan eklentilerin yan kısmında bu işaret bulunmakta olup görsel olarak etkinleştirilmiş olanlar rahatlıkla ayrılabilir. Ayrıca sayfanın en baş kısmında da Tümü, Aktif ve Pasif şeklinde başlıklar olup bunlara tıklayarak ta grup halınde görme şansına sahipsiniz.

Eklentilerin yan tarafındaki kutucukları işaretleyerek 2 numaralı toplu seçim kutusundan Aktifleştirme, Pasifleştirme, Güncelleme vb işlemlerden birini seçim yaparak birden fazla eklentinin durumunda değişiklik yapabilirsiniz. Özellikle güncellemeleri çıkmış eklentilerin toplu halde güncelleştirilmesi bu yolla kolay bir şekilde halledilebilir.

Bir eklentinin silinebilmesi için yine altı kırmızı ile çizili kısım tıklanarak işlem yapılabilir ancak etkin durumdaki eklentinin altında bu ‘Sil‘ yazısı çıkmayacaktır. Öncelikle eklentiyi pasif hale getirmeniz gerekir.

Paylaşmak önemsemektir!