Bildiğiniz gibi wordpress tarzı blog veya içerik yönetim sistemli programların zenginliğini eklentiler sağlamaktadır. Bu eklentiler php, javascript vb kod yazmayı bilen her kullanıcı tarafından hazırlanabilir. Bunların hazırlayıcıları açık kaynak kodu destekleyen gönüllülerden oluşmaktadır. Genel olarak ücretsiz on binlerce eklenti bulabileceğiniz gibi kimi web sitelerinde ücretli olarak satılan eklentilerde bulunabilir. Peki wordpress eklenti seçimi nasıl yapılabilir?On binlerce eklenti olması bunların tümünün de mükemmel olduğu anlamına gelmez. Ayrıca zaman zaman bir konu hakkında birden fazla eklentiye rastlamanız mümkündür. Mesela sitenize Google Harita eklemek istediğinizde karşınıza birden çok eklenti gelecek ve bunlardan birini seçmek durumunda kalacaksınız.
Öncelikle resmi eklenti sayfası olan http://wordpress.org/plugins sayfasının sol tarafındaki menülerden biraz bahsedeyim. Buraya gittiğinizde sol menü en üst kısmında eklentilerin yeni gelenlerini, popüler olanlarını veya çok yorum alanlarını grup halinde görebileceğiniz bir kısım vardır. Buradan genel bir sıralama ile eklentileri inceleyebilirsiniz.
Bunun alt kısımlarına doğru eklentilerin etiketlerine göre gruplandığı bir menü bulunmaktadır. Mesela yan sütun (sidebar) ile ilgili eklentileri incelemek için bu kısmı tıklayabilirsiniz.
Bir eklentiyi incelemek için açtığınızda üst tarafında bir menü bulunmaktadır. Burada eklentinin açıklamasını okuyabilir (description), kurulum detaylarına bakabilir (installation), sık sorulan sorularını görebilir (faq), ekran görüntülerini inceleyebilir (screenshots), sürümler arasındaki farkları görebilir (changelog), istatistiklerini inceleyebilir (stats), kullanıcıların sorularına verilen destekler hakkında bilgi alabilir (support) veya bu eklentiye verilen yorumları okuyabilirsiniz (reviews). Ayrıca bu menülerin üst kısmında eklentiyi manuel yüklemek için indirme işlemi (download) yapabileceğiniz bir buton ile eğer wordpress.com’a üye iseniz favorilerinize ekleyebileceğiniz bir kısım (favorite) mevcuttur.
Yine eklenti sayfasının sağ tarafında da menüler mevcuttur. Burada öncelikle eklenti ile ilgili bazı istatistiklerin bulunduğu üst kısımdan iki adet eklenti örneği koyarak bilgi vereceğim.
‘Request’ en az bulunması gereken wordpress sürümünü, ‘Compatible up to’ hangi sürüme kadar kullanılabilir olduğunu, ‘Last update’ son güncellenme tarihini ve tahmin edeceğiniz gibi ‘Downloads’ indirilme sayısını vermektedir. Bence bir eklenti için öncelikle kontrol edilmesi gereken kısım burası. Yukarıdaki iki örnekte görüldüğü gibi birinci örnek 4.2 beğeniye sahipken ikinci örnek 5 yıldız almıştır. Buna bakıp 2.si iyidir demek hatalı bir karar olacaktır. Dikkat ederseniz 1.’de 5.7 milyon indirme sayısı ve 1800 civarı oy sayısı varken 2.’sinde 8 indirme ve 1 oy mevcut. Muhtemelen o oyu da eklenti sahibinin verdiğini söylememe gerek yoktur sanırım. Burada 2. örneğin kötü olduğunu söylemek te yanlış olur ancak henüz yeni olan ve fazla denenmemiş bir eklentiyi yüklemek eğer yeni kullanıcı iseniz her zaman için bir risk taşır. Yine de yükleme yapacaksanız problem durumunda sitenizi tamamen kaybetme riskinize karşı yedekleme yapmanızı kuvvetle öneririm.
Bu kısmın alt tarafında ise eklentinin yazar bilgileri, destek istatistiği ve uyumluluk bilgisi yer almaktadır. 1. örneğin bilgilerini içeren yukarıdaki resimde eklentinin 2 yazarı olduğunu ve bunlara ait daha başka eklentilerinde mevcut olduğunu görebilirsiniz. Destek istatistiğinde de 101 sorundan 3’ünün çözüldüğü bilgisi bulunmaktadır. Uyumluluk kısmında ise bu yazı yazılmakta iken mevcut sürüm olan wordpress 3.9.1 sürümünde çalıştığını belirtmektedir.
Eklentileri kullandıkça sizler de bu gibi kısımlardan görüş belirtebilir ve yeni kullanıcılara yardımda bulunabilirsiniz. Bir eklentide yaşayacağınız problemi buradan sorarak çözüm arayabilirsiniz.
Umarım faydalı olmuştur, paylaşırsanız herkes okur ve bilgi çoğalır. İyi bloglamalar…