WordPress Error Establishing a Database Connection hatası

5
1131

En sık yaşanan WordPress hatalarından biri Error Establishing a Database Connection hatası yani Veritabanı Bağlantı Kurulumu hatasıdır. Öncelikle yapılması gereken hatanın kaynağını bulmaktır. Birçok defalar web sitelerini gezerken de aşağıdaki gibi boş bir sayfa ve hata mesajını görmüş olmanız muhtemeldir.

Bu hatayla karşılaşmanızda çok değişik sebepler vardır. Burada en sık karşılaşılan sebepler ve çözümlerini anlatmaya çalışacağım.

Not: Veritabanı ile yapacağınız işlemler sebebiyle mutlaka yedek alınız!

Bu hatanın sebebi nedir?

WordPress tarzı içerik yönetim sistemleri bir veritabanı ile çalışır. Bu verileri bağlantı ayarlarının bulunduğu wp-config.php adı verilen dosya içerisinde barındırır. Burada olan bilgiler ile sunucunuzun size sağladığı veritabanı bilgileri arasında uyuşmazlık olduğunda hata meydana gelir.

veritabani-baglanti-hatasi-gorunum

Şimdi bu hatayı meydana getiren sebeplerden bahsedelim.

Sitenin yeni bir sunucuya (hosting) taşınması

Bilgisayarımızda çalıştıktan sonra (localhost) veya sitemizi yeni bir sunucuya taşıdığımızda ana dizinde bulunan wp-config.php içerisindeki bilgileri yanlış yazdığımızda bu hata oluşur. Bu dosyadaki aşağıda verdiğim kod kısmının bulunduğu bilgileri tekrar kontrol edin. DB_HOST genellikle localhost şeklindedir ama başka bir şey olma ihtimaline karşı bu konuyu hizmet aldığınız firmaya danışabilirsiniz.

define('DB_NAME', 'veritabani-adi');
define('DB_USER', 'veritabani-kullanici-adi');
define('DB_PASSWORD', 'veritabani-sifre');
define('DB_HOST', 'localhost');

Eğer sebep bundan dolayı ise yukarıdaki bilgileri düzeltip sayfanızı yenilediğinizde sorununuz çözülecektir.

Yanlış kullanıcı adı veya şifre

Bazen (benim başıma 1 defa geldi) veritabanı için yukarıda açıkladığım işlemler sonucu sorun çözülmeyebilir. Bu duruma yanlış kullanıcı adı veya şifre girmemiz sebep olabilir. Bunun kontrolü için aşağıda verdiğim kod içerisinde kullanıcı adı ve şifre kısımlarını değiştirerek bir tekst dosyasına yapıştırıp kontrol.php adında kaydedin.

<?php $link = mysql_connect('localhost', 'kullanici-adi', 'sifre'); if (!$link) { die('Bağlantı kurulamadı: ' . mysql_error()); } echo 'Bağlantı başarılı!'; mysql_close($link); ?>

Oluşturduğunuz bu dosyayı sunucu ana dizinine atarak bir web tarayıcıda www.siteadi.com kısmını kendi sitenizin adıyla değiştirip www.siteadi.com/kontrol.php şeklinde çalıştırın. Eğer bağlantı başarılı değilse girdiğiniz bilgiler yanlış demektir. Yani veritabanı bilgilerinde bir hata var ve bu durumu gözden geçirmelisiniz.

Yönetim paneli de açılmıyor!

Eğer yukarıda anlatılanlarla beraber Yönetim paneli de açılmıyorsa yani hata veriyorsa o zaman veritabanı da problemli olabilir. Bu durumda WordPress içerisinde bulunan veritabanı tamir özelliğini kullanabilirsiniz. Bunun için öncelikle yine wp-config.php dosyası içerisine aşağıda verdiğim satırı ekleyerek kaydedin.

define('WP_ALLOW_REPAIR', true);

Böylece veritabanı tamir özelliği aktif olacak, internet tarayıcı çubuğuna www.siteadi.com/wp-admin/maint/repair.php şeklinde yazdığınızda uygulama çalışacak. Burada size 2 seçenek sunacak.

veritabani-tamir-sayfasi

Birinci seçenekteki buton ile tamir özelliği çalışır, ikinci seçenekte de tamir işlemi ile beraber yapılabilecek iyileştirmeler uygulanır. Bu işlem sonuçlandıktan sonra wp-config.php dosyasına eklediğimiz satırı kötü niyetli kullanıcılara karşı mutlaka silmeliyiz.

Sizlerin de karşılaştığı ve çözüm önereceği yöntemler olabilir. İletişim formu ile veya aşağıdaki yorum kısmını kullanarak bizlere yazabilirsiniz. İyi bloglamalar…

Paylaşmak önemsemektir!