Eğer yoğun olarak tablolarla oluşturduğunuz bir siteniz varsa wordpress gelişmiş tablo oluşturma eklentisi işinize çok yarayacaktır. TablePress adındaki eklenti ile interaktif ve çok kullanışlı tablolar oluşturmanız mümkün. Bunun için Yönetici Panelinin Eklentiler kısmına giderek bu eklentiyi kurun.
Eklenti kurulumu ve etkinleştirilmesi sonrasında Yönerici Menüsüne ‘TablePress’ adında bir menü eklenecektir.
Burada ‘Tüm Tablolar’ seçildiğinde oluşturulmuş tabloların listesini göreceksiniz. Henüz bir tablo oluşturmadığımız için listede hiç tablo bulunmamaktadır. Üstte eklenti için ‘Tüm Tablolar’, ‘Yeni Tablo’, ‘İçe Aktar’, ‘Dışa Aktar’ ve ‘Seçenekler’ şeklinde bir menü bulunmaktadır. Ayrıca eklentiyi basit bir şekilde yazınıza eklemek için gerekli kodu görmektesiniz.
Öncelikle yeni bir tablo oluştur menüsüyle bir tablo nasıl yapılır ona bakalım. Yeni Ekle dediğimizde tablo temel bilgilerini bizden isteyecektir, burada bilgileri girip ‘Tablo Ekle’ diyeceğiz. Burada dikkat edilmesi gereken husus tablo başlığını da satır sayısına eklemenizdir. Yani 4 satırlık bir tablo için başlıklarla beraber 5 satır seçimi yapmalısınız.
Burada öncelikle tablo başlıkları ve verileri gireceğiniz kısım mevcut. Gerekli verileri buraya gireceksiniz.
Buradan sonra ‘Tablo Manipülasyon’ adında bir kısım gelmektedir. Oluşturulan tablonun içeriğinde bu kısım yardımı ile birçok varyasyon yapabilirsiniz.
Daha sonrasında gelen ‘Tablo Seçenekleri’ kısmından ise yayınlama özellikleri ile ilgili ayarlamalar yapabilirsiniz. Mesela başlıksız bir tablonuz varsa ilk satır başlık değil diyebilirsiniz. Tablonun başlığını gösterebilir yada gizleyebilirsiniz.
Bu ayarlardan sonra Javascript denilen ve tablo üzerinde kullanıcıların yapabileceklerini ayarladığınız bir bölüm gelmektedir. Burada da ziyaretçilerin tablo başlıklarına göre sıralama, içerikte arama vb. işlemleri yapabilmesini sağlayabilirsiniz.
Tüm bu ayarlar ile sizin için hazırladığım basit bir tabloyu bir yazıya ekledim. Yukarıda gösterildiği gibi tabloyu yazıya eklemek için kullanacağınız kod çok basittir. [ ] şeklindeki köşeli parantez içerisine “table id” yazdıktan sonra “=1” şeklinde tablo id’sini yazıp “/” işareti ile kapatmak. Sonuç şu şekilde yazı içerisinde koyduğunuz kısımda gösterilecektir.
Gördüğünüz gibi başlığa göre sıralama, içerikte arama yapma, kayıtları 10, 25 veya 50 satır halinde gösterme gibi interaktif bir tablo oluşacaktır. Eklentiyi yüklemeden önce demosu için eklentinin demo sayfasını buradan ziyaret edebilirsiniz.
Bir de bahsetmem gereken konu İçe veya Dışa Aktarma ile kolaylıkla tabloların eklentiye aktarılma özelliğidir. Bunun için CSV uzantılı dosyaları kullanabilirsiniz. Bilmeyenler için basitçe anlatmak gerekirse, bu dosyalar bildiğiniz notepad içerisinde açılan, verilerin virgülle ayrıldığı basit text dosyalarıdır. Aşağıda örnek olarak hazırladığım csv dosyasının gelişmiş bir text editörü olan Notepad++ programı ile açılmış halini görüyorsunuz. İlk satırda tablonun başlıkları ve her başlık arasında bir virgül, daha sonrasında da her sütun için bir veri gelecek şekilde 4 satırdan oluşan veriler, yine her veri arasında bir virgül olduğunu söylememe gerek yok sanırım. Satırlara veri girişi bittikten sonra en sona virgül konulmamalı.
Bu şekilde oluşturacağınız dosyalar ile kolaylıkla çok büyük boyutlu tabloları basitçe eklenti içerisine aktarıp tablolar oluşturabilirsiniz.
Umarım açıklayıcı olmuştur, sorularınız için yorum kısmını kullanabilirsiniz. Beğendiyseniz paylaşmaktan çekinmeyin, bilgi paylaştıkça çoğalır, iyi bloglamalar…