WordPress için anında bildirim sistemi (push notification) kurulumu

8
1348

Sitelerde artık çok sık rastlıyoruz. Bir siteyi ilk kez ziyaret ettiğinizde “Bildirim almak ister misiniz?” şeklinde bir mesaj sizi karşılıyor. İşte bu Anında Bildirim veya İngilizce Push Notification sistemini wordpress sitenize nasıl eklersiniz? Bu yazımda basit bir biçimde anlatmaya çalıştım.

Anında Bildirim (Push Notification) nedir?

Sitenizde yazdığımız yeni yazıları Twitter, Facebook vb sosyal ortamlarda paylaşıyoruz. Ebülten ile abonelerimize eposta gönderip haber veriyoruz. Bu sistemde ise sitemize gelen ziyaretçiler bildirimleri kabul ederse yeni yazı yazdığımızda kullandıkları web tarayıcılarına bildirimler otomatik gönderiliyor. Yani kısacası site ziyaretçilerimizin bize tekrar dönmesini, yeni yazılarımızdan haberdar olmasını sağlamış oluyoruz.

Bu özelliği sitenize eklediğinizde yukardaki gibi bildirimler ile yeni yazılarınız kullanıcılara ulaştırılacak. Böylece sitenizden bildirim almak isteyenlerin yeni yazılardan haberi olacak.

Bildirim ayarlamasını nasıl yaparız?

Bununla ilgili birçok uygulama mevcut. Şu an için en popüler olan ve WordPress için eklentisi de bulunan OneSignal adlı uygulamayı kullanabilirsiniz. Kurulumunu bu yazıda detaylı bir şekilde sırasıyla anlattım.

1. ADIM

Öncelikle eklentiyi yükleyip etkinleştirin. Bunun için Eklentiler menüsünden Yeni Ekle sayfasına giderek OneSignal diye arama yapın. İlk gelen eklenti muhtemelen bu eklenti olacak.

2. ADIM

Şimdi OneSignal sitesine giderek kaydolacağız. Burayı tıklayıp siteye gidin ve kaydolun. İster bir eposta adresi ile isterseniz Facebook veya Google hesabınızla kaydolabilirsiniz.

3. ADIM

Kayıt yaptıktan sonra giriş yapınca aşağıdaki gibi bir sayfanız olacak.

Burada anında bildirim servisini kullanabilmek için bir uygulama kuracağız. Kırmızı oklarla gösterdiğim ADD APP butonunu tıklayıp uygulamayı oluşturacağız. Öncelikle açılan sayfada App Name kısmında uygulama için bir ad verin ve ADD APP deyin.

Daha sonra açılan pencerede Web Push seçeneğini tıklayarak Next sekmesini tıklayın.

Yine bir pencere açılacak. Burada üstteki seçeneklerden WordPress Plugin or Web Builder seçeneğini tıklayıp alt taraftan da WordPress seçeneğini tıklıyoruz.

4. ADIM

Şimdi site bilgilerimizi gireceğimiz sayfa açılacak. Buraya site adımızı (SITE NAME) ve site adresimizi (SITE URL) giriyoruz. Eğer sitenizde SSL yüklü değilse My site is not fully HTTPS seçeneğini tıklayın.

SSL yüklü siteler bu HTTPS özelliğine sahip oluyor. SSL nedir veya sitenize nasıl SSL yüklenir sorusunun cevabını bilmiyorsanız bununla ilgili yazdığım yazıyı buradan okuyabilirsiniz. Yukarıdaki bahsedilen kısımları doldurup SAVE butonunu tıklayınca yani kayıt edince size eklenti içine gireceğiniz API KEY denilen iki anahtar verilecek.

5. ADIM

Artık kayıt tamamlandı ve gerekli 2 anahtarı aldık. Şimdi sitemize dönüp Yönetim Paneli‘nde sol tarafa eklenen OneSignal Push adındaki menüyü tıklayın. Açılacak sayfada aldığımız 2 anahtarı girmemiz için Configuration sekmesi var.

Burada bulunan App ID ve REST API Key kısımlarına aldığımız anahtarları yazıyoruz ve sayfanın en alt kısmına giderek KAYDET diyoruz. Böylece özelliği kullanmaya başlıyoruz. Daha önce sitenize giriş yapmadığınız bir bilgisayardan özelliğin çalışıp çalışmadığını kontrol edebilirsiniz. Ayrıca tekrar OneSignal sayfasına giderek oturum açarsanız sitenizden bildirim almak isteyenleri (kayıt olanları) takip edebilirsiniz.

Umarım açıklayıcı bir yazı olmuştur. Kurulum problemleriniz ve teknik destek için benimle iletişime geçebilirsiniz. İyi bloglamalar…

Paylaşmak önemsemektir!