Bazı bloglarda kullanıcılar yani site ziyaretçileri öne çıkmaktadır. Mesela bir yemek tarifi sitesinde üyelik önem arz etmektedir. Wordpress için kullanışlı bir üye yönetim sistemi arayan arkadaşlar için çok ayrıntılı ve birçok yönüyle üstün bir eklentiden sizlere bu yazımda bahsetmek istiyorum.
Eklenti WP User Manager, yani Türkçe ifadeyle Kullanıcı Yönetimi. Gerçekten de wordpress blog üyelik işlemleri ile ilgili her şey içerisinde mevcut.
Eklenti ile yapabilecekleriniz neler?
- Kullanıcı formları
Dilediğiniz bir sayfa veya yazıya kullanıcı giriş, kayıt veya şifre kurtarma formunu kolaylıkla ekleyebilirsiniz.
- Eposta bildirimi
Kendi isteğinize göre düzenleyebileceğiniz kullanıcılara gönderilen eposta bildirimleri mevcut. Yeni kullanıcılara gönderebileceğiniz “hoş geldin” epostası gibi.
- Kişiye özel Avatar
Kişiler kendileri için bir profil fotosu ekleyebilir veya dilediklerinde bunu düzenleyebilirler.
- Kullanıcı profili
Kişi profilleri için dilediğiniz alanları gösterebilir, kullanıcılar hakkında güzel görünümlü profil sayfaları oluşturabilirsiniz.
- Kullanıcı listeleri
Yeni kullanıcılar, tüm kullanıcılar, yazarlar, editörler gibi ayırdığınız kullanıcılarınızı gösterebileceğiniz sayfalar oluşturup bunları sitenizde gösterebilirsiniz.
- Seo URL adresleri
Profiller veya eklenti sayfaları ile ilgili URL adresleri Seo uyumludur, yani sayfalar saçma sapan, anlaşılmaz URL’ler içermez.
- İçerik kısıtlama
Sayfa veya yazılarınızı kullanıcı girişi veya kullanıcıların rollerine göre kısıtlayabilir veya gösterebilirsiniz.
- Şifre yönetimi
Kullanıcıların şifre yönetimi yapmalarını sağlayabilir, yapacağınız ayar ile daha güvenli şifreler oluşturmalarını zorunlu kılabilirsiniz.
- Ayarlanabilir alanlar ve bileşenler
Dilediğiniz kullanıcı alanını formlara ekleyebilir, eklenti için hazırlanmış giriş formu vb. bileşenleri web sayfanızın dilediğiniz yerine (sol sütun, alt kısım veya üst kısım gibi) ekleyebilirsiniz.
- Yönlendirme
Giriş veya çıkış yapan kullanıcılarınızı dilediğiniz sayfaya yönlendirebilirsiniz.
Bunların yanında eklenti Türkçeye çevrilip kullanılabilir. Çok sağlam bir dokümantasyonu mevcut. Bu genel özelliklerinden sonra biraz da kullanımı ile ilgili özelliklerinden örnekler vererek bahsedeyim.
Hazır sayfa şablonları
Eklentiyi yükleyip aktive ettiğinizde Account, Login, Password Reset, Profile, Register gibi hazır sayfalar siteye otomatik ekleniyor. Login sayfasını açtığınızda aşağıda gördüğünüz gibi sayfa açılıyor.
Şifremi unuttum sayfası ise alttaki gibi ve bunun alt tarafında hazır olarak Kayıt ve Giriş Yap kısmı otomatik olarak geliyor.
Kaydol sayfası da aşağıdaki gibi ve bunda da Giriş ve Şifremi Unuttum otomatik ekleniyor.
Giriş yaptığınızda profil sayfanız aşağıdaki gibi görüntülenip güncelleme yapılabiliyor.
Eklentinin Yönetim tarafına baktığımızda da birçok ayarlama ve düzenlemelerle karşılaşıyoruz. Eklentinin menüleri Yönetici Sayfası içerisindeki Kullanıcılar menüsü içerisinde bulunuyor.
Bu menüde yapılabilen işlemleri temel olarak özetlemeye çalışayım. User Directories kısmı içerisinden dilediğiniz kadar kullanıcı gruplaması yapıp burada her kullanıcıyı ona göre grup yapabilir, kullanıcıların seçilen gruba üye olmasını sağlayabilirsiniz. Mesela Üyeler, Yazarlar gibi 2 grup yapıp yazı yazacak olanları 2. gruba kaydedebilirsiniz.
Profile Fields kısmından üyelikler için kullanılacak alanların düzenlenmesi sağlanır. İstediğiniz alanları seçebilir, doldurulmasını zorunlu yapabilir, isterseniz bazı alanların profil sayfasında görünmesini engelleyebilirsiniz.
WPUM settings kısmında eklentiye ait ayarlamalar mevcut. Burada sırasıyla General (genel), Registration (kayıt), Emails (epostalar), Profiles (profiller), Redirections (yönlendirmeler) ve Tools (araçlar) menüsü var ve gerekli ayarlamaları bu menüleri tıklayarak yapıp kaydedebiliyorsunuz.
WPUM tools kısmından ise eklenti ile ilgili yaptığınız ayarlamaların yedeğini alabilir veya aldığınız yedeği eklenti içerisine geri aktarabilirsiniz.
Son olarak WPMU addons kısmı bulunuyor. Burada eklentiye ekstra özellikler katmak için kullanabileceğiniz diğer eklentiler var. Mesela form güvenlikleri için Google ReCaptcha, sosyal medya hesapları ile giriş yapabilmek için Social Login, tanıtım mailleri ve kampanyalar için kullanabileceğiniz MailChimp gibi. Buradaki kimi eklentiler ücretli olup ayrıntılı bilgisine Get This Extension butonuna tıklayarak ulaşabilirsiniz.
O kadar kapsamlı bir eklenti ki ayarlarla ilgili ayrıntıları veremedim. Eklentini ayarları ve kullanımı ile ilgili karşılaşacağınız sıkıntılar veya Türkçeleştirme taleplerinizi iletişim sayfasından bana iletebilirsiniz.
Şimdilik bu kadar, beğendiğinizi ve yazımı paylaştığınızı umuyorum, iyi bloglamalar…