WordPress internal server error hatası zaman zaman hepimizin karşısına çıkan can sıkıcı bir sorundur. Bu soruna neden olan birçok sebep bulunmaktadır. Bu yazımda genel olarak nedenler ve çözüm yolları ile ilgili bilgi vermeye çalışacağım. Burada verdiğim çözümleri sırasıyla denerseniz daha faydalı olacağını umuyorum. Aşağıdaki resimde klasik bir hata mesajını görmektesiniz.
Bozulmuş bir .htaccess dosyası
Site kök dizininde bulunan .htacces dosyası içerisinde site ile ilgili bağlantı bilgilerinin birçoğu bulunur. Zaman zaman bu dosya site yönetim panelinde bir eklenti kurulumunda veya eklentinin çalıştırılması gibi sebeplerle bozulabilir. Bu durumda ilk yapmanız gereken FTP bağlantısı ile sitenizin ana dizinine giderek bu dosyayı bulmanız. Bulduktan sonra .htaccess dosyasını .htaccess_eski şeklinde yeniden adlandırın. Bu işlemden sonra siteye tekrar girmeye çalışın. Eğer hata almıyorsanız sorununuz çözülmüş demektir.
Eğer sorun çözüldüyse Yönetici paneline giderek Ayarlar->Kalıcı Bağlantılar sekmesine giderek burada bağlantı şeklini tekrar seçip kaydettiğinizde sunucu üzerinde yeni bir .htaccess dosyası otomatik olarak tekrar yaratılacaktır.
PHP memory limitinin aşılması
Bazen büyük bir resim yüklerken veya Yönetici paneline giriş yaparken bu sorunla karşılaşabilirsiniz. Bunun sebebi düşük olan PHP memory limitinden kaynaklanmaktadır. Bu durumda şu adımları izleyebilirsiniz.
- Boş bir php.ini adında dosya oluşturun
- İçerisine şu kodu yazın: memory=64MB
- Dosyayı kaydedin
- Kaydettiğiniz bu dosyayı /wp-admin/ klasörünün içerisine FTP dosya yöneticisi ile gönderin.
Eğer bu şekilde yaptıysanız ve sorununuz çözüldüyse ne mutlu ancak bu yapılan kalıcı bir çözüm olmayacak. Bu şekilde sorunun kaynağını keşfetmiş olacaksınız. Şimdi barındırma hizmeti aldığınız yere başvurarak sorununuzla ilgili kısa bilgi verip çözüm talebinde bulunabilirsiniz.
Eklenti kaynaklı problemler
Bazen yüklediğiniz bir eklenti sebebiyle bu sorunla karşılaşabilirsiniz. Bu durumda yapmanız gereken Yönetici paneline ulaşmadığınızdan dolayı yine FTP programı ile dosyalarınıza ulaşarak burada \wp-content\ klasörü içerisinde bulunan \plugins klasörünün adını \_plugins şeklinde değiştirmeniz.
Bunu yaptıktan sonra eğer Yönetici paneline girebiliyorsanız sebebi buldunuz demektir. Şimdi olarak yüklemeye çalıştığınız eklentiyi tamamen silmeniz gerekecek. Sildikten sonra \_plugins şeklinde değiştirdiğimiz klasörü yeniden adlandırarak sorunu çözmüş olursunuz.
WordPress ana dosyalarında meydana gelen bozulma
Eğer yukarıdaki önerilerden hiçbiri çözüm olmadıysa son olarak yapabileceğiniz işlemlerden biri wordpress ana dosyalarını tekrar yüklemenizdir. Bunun için wordpress sitesine giderek en son sürümünü indirin. Bunun içerisinde bulunan wp-admin ve wp-includes dosyalarını sitenizin içerisindeki dosyaları yedekledikten sonra buraya yükleyeceksiniz. Bu yaptığınız işlem sitenizde herhangi bir değişikliğe sebep olmaz. Eğer bu dosyalardaki bir bozulma nedeniyle bu hatayı alıyorsanız sorununuz çözülecektir.
Site barındırma hizmeti şirketne sorun bildirme
Bu sorunun çözümü ile ilgili genel problemler ve çözüm önerilerini anlatmaya çalıştım. Zaman zaman başka çözümler de sizin tarafınızdan bildirilirse veya ben bulursam buraya yazıyı güncelleyerek ekleyeceğim. Tüm bu yöntemler sorununuzu çözmediyse sitenizi barındıran şirkete sorununuzu bildirerek onlardan çözüm talep edebilirsiniz. Onların ellerinde bulunan ve log diye tabir ettiğimiz site kayıtlarını inceleyerek sorununuza çözüm bulabilirler.
Umarım sorununuz çözülmüştür, yazıyı paylaşalım ki herkes okusun, bilgi paylaştıkça çoğalacaktır. İyi bloglamalar…