WordPress istenmeyen yeni kayıt ve yorumları engelleme

8
1906

Web sitelerinde İngilizce “spam” olarak ifade edilen ve dilimize “istemeyen” olarak çevrilen bir durum vardır. Karşımıza yeni kayıt ve yeni yorumlarla çok sık çıkar. WordPress istenmeyen yeni kayıt ve yorumları engelleme ile ilgili değişik yöntemler vardır. Bu yazıda Google tarafından geliştirilen “Ben robot değilim” özelliği ile engelleme yönteminden bahsedeceğim.

İstenmeyen kayıt ve yorumlar nereden geliyor?

Bunlar genelde normal kullanıcılar tarafından değil, robot diye tabir edilen yazılımlarla gerçekleştirilir. İyi niyetli olmayan ve değişik amaçlarla üretilmiş bu kodlarla çalışan sunucular özellikle de yeni kurulmuş siteleri keşfeder. Eğer sitenizde güvenlik zafiyeti varsa daha ileri gidip ele geçirmek veya zararlı yazılım yüklemek de isteyebilirler.

“Ben robot değilim” nedir, nasıl çalışır?

Google tarafından geliştirilen bir özelliktir. Ziyaretçilerin gerçek kişiler olup olmadığı test edilir. Sitenize kaydolmak, yorum bırakmak, giriş yapmak vb. isteyen ziyaretçilerin bu testte başarılı olmaları gerekir. Çalışma mantığı çok basit. Karşınıza çıkan “Ben robot değilim” kısmındaki kutucuğu tıklamak.

Eğer Google bir şüphe duyarsa karşınıza sizi test etmek için resimler çıkarıyor ve burada bazı resimleri seçmenizi istiyor.

Burada solda gördüğünüz gibi 8 resim içerisinden mağaza önü olanları seçmeniz isteniyor. Ortadaki örnekte görüldüğü gibi seçim yaparak Doğrula diyoruz. Testi geçerseniz sağdaki gibi kutucuk yeşil OK işareti ile işaretleniyor.

Bu özelliği siteye nasıl ekleyeceğiz?

Birçok eklenti mevcut, dilediğinizi kullanabilirsiniz. Benim size tavsiye edeceğim No CAPTCHA reCAPTCHA eklentisinde Türkçe arayüz seçimi var. Kullanımı da basit. Eklentiyi kurup etkinleştirin, Yönetim Paneline eklentinin adında bir menü gelecek. Burayı tıkladığınızda ayarlar sayfası açılır. İlk olarak bazı keyler yani anahtarlar isteyecek.

Google Recaptcha sayfasına giderek burada önce key oluşturacaksınız. Bunu yapabilmek için tabi ki bir Gmail hesabınızın olması gerekiyor. Google Recaptcha sayfasında önce siteyi ekliyorsunuz.

Site adını yazıp 2 numara ile gösterdiğim kısıma sitenin URL’sini yukarıdaki örnekte gördüğünüz gibi www ile hem de www olmadan yazın. 3 numaralı kısımı işaretlerseniz sitede bir sıkıntı olduğunda site sahibine eposta gönderilir. Register dediğinizde eklenti için gerekli olan Site Key ve Secret Key oluşturulacak.

Buradaki keyleri kopyalayarak eklenti içerisinde bulunan kısımlara yapıştırınca anahtar işi tamamlanıyor. Eklentinin bu ayarının altında Captcha eklemek istediğiniz alanların seçimi var.

Login (Giriş), Registration (Kayıt) ve Comment (Yorum) kısımlarından hangisine ekleyecekseniz yan taraftaki kutucuğu işaretleyin. Bundan sonra ise son olarak en altta birkaç ayar mevcut.

İlk kısımdan bu özelliğin rengini seçebilirsiniz (koyu, açık vb.). Language kısmından kullanmak istediğiniz, yani kullanıcılara görüntülenecek dili seçin. En son 3 numaralı kısımdan kullanıcı hata yaptığında görüntülenecek metni yazın, yukarıdaki örneği kullanabilirsiniz. Save All Changes dediğinizde artık Captcha görüntülenecektir.

Umarım anlaşılır ve kolay uygulanabilir bir yazı olmuştur, paylaşırsanız sevinirim. İyi bloglamalar…

Paylaşmak önemsemektir!