WordPress Jetpack eklentisi ile neler yapılabilir sorusuna birkaç cümle ile yanıt vermek mümkün değildir. Kısaca bahsetmek gerekirse Jetpack wordpress.com tarafından yayınlanmış ve içerisinde onlarca özellik içeren bir eklentidir.
Temel olarak bir blog sitesi için bulunması gereken özellikleri barındırır. WordPress tarafından destekli olduğundan kullanım, uyumluluk vb yönlerden diğer eklentilerden daha sağlamdır. Kullanımı ücretsiz ve resmi sitesinde belirtildiği üzere hep ücretsiz kalacaktır.
WordPress.com istatistikleri
Sayfanızı ziyaret eden ziyaretçiler için basitleştirilmiş bir istatistik sayfanız olur. Bununla çok okunan yazılarınız, hangi bağlantılar veya hangi aramalar ile sitenize ulaşıldığı ile ilgili bilgileri bulabilirsiniz.
Duyuru
Bu özellik ile yazılarınızı yayınladığınız anda eklediğiniz sosyal ortamlarda (facebook, twitter ve google+ gibi) yayınlanması sağlanır. Yapmanız gereken sadece bağlantıları ayarlamak, daha sonrası bu özelliğe kalmıştır.
Bildirimler
Sitenizde bir yazı için yorum yapıldığında Yönetici ekranının sağ üst köşesindeki bildirim butononu tıklayarak kolaylıkla bunları görüntüleyebilirsiniz.
Jetpack Comments (Yorumlar)
Bu özelliği aktive ettiğinizde yazılarınızın yorum sayfalarında gelişmiş bir yorum için giriş seçenekleri eklenecektir. Kullanıcılar facebook, twitter vb üyelikleri ile giriş yaparak yorum yapabilecekler.
Abonelikler
Bu özellikle ziyaretçilerin haber dergisi üyeliklerini yapabilmenizi sağlar. Dileyen kişiler e-maillerini size gönderir ve siz de sitenize ilgi duyan kullanıcıları zaman zaman bilgilendirebilirsiniz.
Beğeniler
WordPress.com üyelerinin yazınızı beğenmesi halinde bunu gösterebilecekleri bir özelliktir. Bunu, özelliği aktif hale getirerek sağlayabilirsiniz.
E-Posta ile Yaz
Bu özeeliliği kullanarak akıllı telefonlarınızdan foto da ekleyerek sitenizde blog yazısı yazabilirsiniz. Özellikle gezgin kişilerin blog sayfaları için kullanışlı bir eklentidir.
Carousel
Bu özelliği aktive ederek siteniz için fotoların ayrıntılı bilgilerinin de (Exif) yer alacağı şekilde tam ekran galeriler yapabilirsiniz.
Related Posts (İlişkili haber)
Bu özelliği kullanarak yazılarınızın alt kısmında o anki yazınızla ilişkili diğer yazıları da ziyaretçilerinize gösterebilirsiniz. Böylece diğer yazılarınızın da popülerliğini artırabilirsiniz.
Paylaşma
Yazılarınızın altına yukarıdaki gibi birçok paylaşım sitesinde paylaşılabilmesi için bir özellik eklenecek. Ziyaretçilerin beğendikleri yazınızı bu paylaşım sitelerinde bir tıkla paylaşmasını sağlamış olacaksınız.
Spelling and Grammar (Yazım Denetimi)
Bu özellik daha çok İngilizce hazırlanan blog sitelerine hitap etmektedir. Eğer siz de İngilizce bir blog hazırladıysanız bu özellik sayesinde yazım denetimi sağlayabilirsiniz.
Gravatar Kartları
Yazılarınızın alt kısmına kendinizle ilgili bilgi ve fotonun yer aldığı bir kısım ekleyebilirsiniz. Böylelikle ziyaretçilerin sizinle iletişime geçmesini veya sizi takip etmesini sağlayabilirsiniz.
Genel Arama
Siteniz içerisinde veya belirleyeceğiniz bir arama motorunda sitenizin içeriğinde bir arama yapılmasını bu özellik ile sağlayabilirsiniz.
İletişim Formu
Sayfa veya yazılarınızda bir yere kolaylıkla bir iletişim formu ekleye bilmenizi sağlayan bir özelliktir. Yazı yazma editörüne eklenen bir buton ile bunu sağlayabiliyorsunuz.
Mozaik Galeriler
Yukarıda 3 örneğini gördüğünüz şekilde resim galerileri oluşturmanıza yarayan bir özelliktir. Basit bir şekilde değişik galeriler oluşturabilirsiniz.
WP.me kısa bağlantıları
Yukarıda gördüğünüz şekildeki gibi bir yazıyı yazarken başlığın sol tarafına eklenen bir özellik ile yazılarınız için aşağıdaki gibi kısa bağlantı edinebilirsiniz. Bu kısa bağlantılar uzun başlıklı yazılarınızın çok kısa bağlantılarla paylaşılabilmesine yardımcı olacaktır.
Widget Visibility (Widget Görünürlüğü)
Bir widgetin (yan menülere eklenen özellikler) yalnızca bir sayfada görüntülenmesini (veya bunun tersi olarak bir sayfada görüntülenmemesini) sağlayabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken bu özelliği aktive etmektir.
Google+ Profil
Sitenizi google+ profilinizle entegre ederek yazılarınızı bu sayfanızda paylaşabilir, yorumları postalayabilir, google içeriklerini yazılarınıza ekleyebilirsiniz.
Mobil Tema
Yukarıda gördüğünüz şekildeki gibi siteniz bir mobil cihazda açıldığında otomatik olarak mobil görünür olsun ister misiniz? Kim istemez ki, öyleyse bu özelliği kullanın ve anında mobil de olan bir siteye sahip olun derim.
Kısa kod Gömme
İşinize çok yarayacak bir özellik daha. Youtube gibi video sitelerinden videoları kolaylıkla eklemek, Soundcloud gibi sitelerden ses dosyaları eklemek gibi, bazı slayt sitelerinden hazırlanan slaytları eklemek bu özellikle çok kolay hale gelmektedir.
Custom CSS (Kişisel CSS)
Bu özellik ile temanızın CSS dosyaları ile oynamadan veya güncelleme yaptığınızda temanızın CSS dosyalarında yaptığınız değişikliklerin kaybolma endişesi yaşamadan sayfalarınız için kişisel CSS dosyaları hazırlayabilirsiniz.
Harika Matematik
LaTeX adlı matematik formülleri yazımını sağlayan programın da yardımını alan wordpress bu sayede yukarıdaki gibi formülleri sitenizde göstere bilmenize olanak sağlıyor. Bu özelliği aktive etmeniz yetmiyor, tabiki LaTeX gibi programların kullanımı hakkında da brazcık bilginiz olması gerekiyor. LaTeX ile ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Ekstra Sidebar widget
Sitenizin yan menüsüne ekleyebileceğiniz ekstra özellikler bu eklentinin aktive edilmesi ile sağlanabilir. Bu ekstra özellikler (widgets) şunlardır;
- Twitter Timeline
- Facebook Like Box
- Gravatar profile
- Image Widget
- Gallery widget
- Display WordPress Posts
- RSS Links
- Send to Readmill widget
Photon
Sitenizin fotolarını wordpress altyapısı kullanarak CDN servislerindeki gibi bir özellik sayesinde değişik serverlarda barındırır ve sitenizin daha hızlı açılmasına yardımcı olur. Biliyorum çok karmaşık bir cümle oldu ancak daha basit anlatamadım. Bu servislerle ilgili ayrıntılı bilgilere diğer yazılarımdan ulaşabilirsiniz.
Ben yazarken yoruldum, sanırım siz de okurken yorulmuşsunuzdur. Yukarıdaki özelliklerden bazı önemli olan veya kullanımı karmaşık gelen eklentiler için ayrıca bireysel yazı hazırlayacağım. Jetpack gibi devasa bir eklentiyi tek yazı ile anlatmanın mümkün olmadığınız sanırım sizler de takdir edersiniz. Bu eklenti ile ilgili daha fazla yazı da yazacağım ve tüm yazılara buradan ulaşabilirsiniz.
Paylaşın ki bilgi çoğalsın ve herkes faydalansın, iyi bloglamalar…