WordPress kategori ve etiket nasıl kullanılır

2
685

WordPress kategori ve etiket nasıl kullanılır sorusuna bu yazımda cevap vermeye çalışacağım. Kategori deyince akla ilk gelen bir konunun içeriklere bölünmesi ve daha kolay sınıflandırılıp, daha anlaşılır olması aklıma gelen ilk cevaptır.Bunu örneklerle açıklamak sanırım daha anlaşılır ve daha akılda kalıcı olur.

Mesela kendi blogumdan örnek vererek başlamak gerekirse amacım wordpress ile ilgili yazı yazmak ise bunu nasıl ayırabilirim. Birkaç şekilde ayırmak mümkündür. Mesela Eğitim, Tema, Eklenti, SEO, Güvenlik vb konu başlıkları ile kategorilere ayırabilirim. Diyelim sadece eklentiler ile ilgili bir blog hazırladım. Bu defa Sosyal, Yönetim, Görünüm, Güvenlik vs şeklinde eklentileri gruplayabileceğim kategorilere ayırabilirim. Önemli olan makul ve mantıklı bir şekilde ayırmaktır, daha sonra bakıp bir yazıyı bulabilmeli veya kullanıcı bir kategoriyi tıkladığında ne ile karşılaşacağını tahmin edebilmelidir. Kategori oluşturmaya başladığınızda tüm başlıkları bir defada oluşturmanıza gerek yoktur. İhtiyaç duyduğunuzda bir başlık daha açabilirsiniz. Zaten o an için kullanmadığınız başlığı da açmanızın bir anlamı da yoktur zaten. Bir wordpress sitesinde kategoriler oluşturmak mecburi bir olaydır. Etiket ise isteğe bırakılmış bir özelliktir.

Kısaca kategori ile alakalı bilgi verdikten sonra biraz da etiket hakkında bilgi vereyim. Mesela bir yazı yazdınız,  bu yazı içerisinde yazıyı temsil eden ve sık kullanılan kelimelerin o yazıyı tanımlamada ortaya konulması etiketlemedir. Yine yukarıda kategori ile ilgili verilen örnekler üzerinden devam edecek olursak, mesela Güvenlik kategorisinde yazılan bir yazı içerisinde geçen Virüs, Güncelleme, Backup vb yazı ile ilgili kelimeler bu yazının etiketleri olabilir.

Şimdi bu iki kavramı daha iyi anlayabilmek için bir kitap örneği vermek istiyorum. Bir konu hakkında kaynak diyebileceğiniz bir kitabı aldığınızda iki kısmının mutlaka bulunduğunu görmüşsünüzdür. Bunlardan birincisi İçindekiler, ikincisi ise İndex denilen kısımdır. İçindekiler kısmının başlıklarını oluşturan kısımları kategori olarak düşünebilirsiniz.  Bu başlıkların altına biliyorsunuz yüzlerce yazı girebilir. Bu kitap içerisinde mesela Virüs geçen kelimelerin bulunduğu sayfalara göz atmak  istediğinizde en arka kısımda bu kelimeyi ve içeren sayfaları bulabilirsiniz. İşte buna da etiket veya etiketleme diyebiliriz.

Umarım yazımız kategori ve etiket olaylarının birazcık anlaşılabilir olmasını sağlamıştır. Sormak istediklerinizi mail ile veya aşağıdaki yorum kısmından sorabilirsiniz. Ayrıca beğendiyseniz yazıyı paylaşın lütfen, iyi bloglamalar…

Paylaşmak önemsemektir!