WordPress kayıp admin şifresini kurtarma

4
581

Bazen özellikle localhost üzerinde wordpress sitesi kurup uzun süre bakmadığımızda wordpress kayıp admin şifresini kurtarma zorunluluğumuz doğabilir. Normal şartlarda şifremi unuttum ile email adresimize gönderilen şifre değiştirme yönergeleri localhost üzerinde geçerli olmayacaktır. Bu durumda yapmamız gereken PhpMyAdmin üzerinden işlem yapmak şifreyi kurtarmak için en pratik yol olacaktır.

PhpMyAdmin Bağlantısı
PhpMyAdmin Bağlantısı

Yukarıdaki resimde yeşil ile gösterilen kısımda kurmuş olduğumuz wordpress sitesinin veritabanını seçeceğiz. Seçim yaptığımızda veritabanı içindeki tablolar sıralanacak ve kırmızı ok ile gösterilen ‘_users’ tablosunu tıklayacağız. Alttaki resimdeki gibi tüm kullanıcıların listelendiği bir tablo karşımıza gelecek ve eğer birden fazla kullanıcı varsa kendi kullanıcı adımızı buradan bulmamız gerekiyor. Bu örnekte sadece bir adet kullanıcı olduğundan bir sıkıntı olmadı.

Kullanıcılar Tablosu
Kullanıcılar Tablosu

Tablo içerisinde kırmızı çerçeveli yerde kullanıcı adı, mavi çerçeveli yerde ise MD5 ile şifrelenmiş şifreyi görmektesiniz. Burada ok ile işaretli ‘Düzenle’ yazısını tıklayarak tablo içerisine girip düzenleme yapacağız. Burayı tıkladığınızda en alttaki resim benzeri bir kısma ulaşacaksınız.

Düzenleme yapmadan önce öncelikle kendimiz bir MD5’li bir şifre oluşturmamız gerekecek. Bunun için birçok site mevcut olup herhangi bir arama motorunda ‘MD5 encrypt’ yazdığınızda ilk gelen siteye gidip aşağıdaki gibi bir şifreyi MD5’e çevireceğiz.

MD5 Elde Etme
MD5 Elde Etme

Ben http://www.md5online.org/ adlı bir site yardımı ile bir şifre yarattım. Yukarıda ahmetumut şeklinde bir şifrenin yeşil butona tıklanmasıyla elde edilen bir MD5 şifre görmektesiniz. Oluşturulan bu yeni şifre seçilerek kopyalanacak.

Şifre Değişimi
Şifre Değişimi

Bu işlem sonrası tekrar açmış olduğumuz PhpMyAdmin sayfasına geri döndüğümüzde sarı dolgu ile görülen yerlerde kullanıcı adı ve şifre bulunmakta, burada user_pass kısmındaki şifreyi web sayfasında oluşturduğumuz şifre ile değiştirip kaydedeceğiz. İşte bu kadar! Artık kendi oluşturmuş olduğunuz yeni şifre ile (ki bu benim örneğim için ‘ahmetumut’ oluyor) admin sayfasına gidip kullanıcı adı ve şifre kısmını doldurarak yönetici sayfanıza tekrar ulaşabileceksiniz.

Her ihtimale karşı kullanıcı ayarlarınıza giderek yeni bir şifre oluşturmakta fayda var. Böylece wordpress kendisi bir MD5’li bir şifreyi veritabanına kaydedeceği için daha sağlıklı bir sonuç olacaktır.

Umarım anlaşılır bir yazı olmuştur.

Beğendiyseniz aşağıdaki butonlarla paylaşım yapmaktan çekinmeyin, bilgi paylaştıkça çoğalır, iyi bloglamalar…

Paylaşmak önemsemektir!