WordPress Leverage Browser Caching ayarları

2
1767

WordPress Leverage Browser Caching ayarları sitenizin hızını artırmak için gerekli olan bir işlemdir. Bu ayarları yapmak için değişik yöntemler bulunabilir ancak bu yazıda htaccess dosyası üzerinden bu ayarların nasıl yapılacağı hakkında bilgi verilecektir.Leverage Browser Caching ayarları yapılmış bir site içerisinde kullanıcı daha hızlı gezinti yapabilir. Bu ayarlar ile tarayıcıya resim, javascript vb. dosyaları tekrar tekrar yüklememesi için bir talimat verilir. Böylece sitenizde logo.png gibi sürekli yüklenen logo dosyası veya style.css gibi sitenizin şekil ayar dosyası bir defa yüklendi mi tekrar yüklenmek zorunda kalmaz ve site daha hızlı yüklenir. Burada verilen ayarlar WordPress sitelerine özel değildir. Dilediğiniz sitede bu ayarları kullanabilirsiniz.

.htaccess dosyası wordpress sitenizin bulunduğu barındırma hizmeti içerisinde ana kök dizininde bulunmaktadır. Burada yapacağınız ayarlar sitenizin tekrar açılmama gibi problemlere de neden olabilir. Bu sebepten düzenleme yapmadan önce bu dosyanın mutlaka bir yedeğini alın, sorun olması durumunda orijinal dosyayı tekrar yüklersiniz.

.htaccess doyasında düzenlemeyi basit bir not defteri düzenleme programı ile yapabilirsiniz. Aşağıda vereceğim kodu bu dosyanın en üstüne yapıştırın.

## EXPIRES CACHING ##

ExpiresActive On
ExpiresByType image/jpg "access 1 year"
ExpiresByType image/jpeg "access 1 year"
ExpiresByType image/gif "access 1 year"
ExpiresByType image/png "access 1 year"
ExpiresByType text/css "access 1 month"
ExpiresByType text/html "access 1 month"
ExpiresByType application/pdf "access 1 month"
ExpiresByType text/x-javascript "access 1 month"
ExpiresByType application/x-shockwave-flash "access 1 month"
ExpiresByType image/x-icon "access 1 year"
ExpiresDefault "access 1 month"

## EXPIRES CACHING ##

Burada ‘1 year‘ veya ‘1 month‘ olarak belirlenen süreleri siz kendi isteğinize göre daha kısa yapabilirsiniz. Örneğin  ‘image/jpg 1 year‘ ayarı jpg uzantılı resim dosyası tarayıcıya bir kez yüklendiği takdirde 1 yıl boyunca bu dosya ile ilgili sayfalarda tekrar indirme yapma demiş oluyoruz.

Bu şekilde ayarlama yaptıktan sonra .htaccess dosyasını kök dizine tekrar göndereceğiz. Daha sonra site ana sayfamıza gelip yenileme yaptığımızda sitenizin hızlandığını kendiniz de fark edebilirsiniz. Yukarıda dediğim gibi eğer sitenizin açılmasında bir problem oluşursa yedeğini aldığınız dosyayı sunucuya tekrar göndererek durumu düzeltebilirsiniz.

Umarım sorunsuz hallemişsinizdir, yazıyı paylaşın herkes okusun, bilgi paylaştıkça çoğalacaktır. İyi bloglamalar…

Paylaşmak önemsemektir!