WordPress permalink yani kalıcı bağlantı ayarları

4
1794

WordPress permalink yani kalıcı bağlantı ayarları ile ilgili bilgi vermeden önce bu özelliğin ne işe yaradığını anlatmak gerekir. WordPress tarzı veritabanı ile çalışan web sitelerinde yazılan yazılar bir id yani numara ile çağrılırlar. Siz bir yazıya tıkladığınızda o yazının numarası veritabanından çağrılarak web tarayıcıda gösterilir. Bu sırada tarayıcının sayfayı gösteren çubuğunda da http://www.wpsitesi.com/?p=123 şeklinde bir adres oluşur. Bu adresin anlamı sizin 123 numaralı yazıyı görüyorsunuz demektir.

Tabi ki bu şekilde sayfa görüntülenmesinin en büyük dezavantajı SEO yani arama motoru optimizasyonu yönündendir. Sayfanın başlığının görüntülendiği http://www.wpsitesi.com/sayfa-konu-basligi/ şeklindeki bir gösterim sayfalarınızın arama sonuçlarında ön sıralarda görünmesine katkı sağlar.

WordPress’te bunu sağlamak için Kalıcı bağlantılar şeklinde bir ayar kısmı mevcuttur. Bu ayarlara Ayarlar menüsünün altında Kalıcı bağlantıları tıklayarak ulaşabilirsiniz.

kalici-baglanti-menu

Öncelikle aşağıdaki resimde gördüğünüz genel ayarlardan bahsedeceğim.

kalici-baglanti-genel-ayarlar

Varsayılan yazı başlangıcında bahsettiğimiz ayar şeklidir. Gün ve isim ile yazının yazıldığı tarih yıl, ay, gün olarak gösterilip daha sonra yazı başlığı gösterilecektir. Ay ve isimde ise yıl hariç bir üstteki gibi gösterilecektir. Sayısal gösterim de varsayılan gibi yazının ID numarasına bağlı bir gösterm olup SEO için bu da uygun değildir. Yazı ismi seçeneği ile sitenizin adından sonra yazının başlığı gösterilecektir. Bu şekil SEO açısından uygun bir seçenektir.

Özel Yapı seçeneğinde ise %postname% ile yazı ismini, %category% ile kategori ismini, %post_id% ile yazı numarasını, %year% ile yılı, %monthnum% ile ayı, %day% ile günü gösterebilirsiniz. Bunlardan birini veya birkaçını kombine edebilirsiniz. Yanlız yapacağınız kombinasyonun SEO açısından mantıklı olmasına dikkat etmelisiniz.

Bu ayarların altında İsteğe Bağlı ayarlar bulunmaktadır.

kalici-baglanti-istege-bagli

Burada kategori ve etiket için yukardaki örnekte görüldüğü gibi Türkçe anlamlı kelimeler yazdığınızda kategori veya etiket temelinde bir sayfa görüntülendiğinde İngilizce yerine sizin yazdığınız Türkçe kelimeler yer alacaktır. Örneğin http://www.wpsitesi.com/kategori/tema gibi. Burada Kategori temelli kısmına konular şeklinde bir isim vererek http://www.wpsitesi.com/konular/tema  şeklinde görüntülenmesini de sağlayabilirsiniz. Bu kısımları boş bırakırsanız kategoriler için category, etiketler için tag şeklinde varsayılan kelimeler gelecektir.

Umarım açıklayıcı olmuştur. Beğendiyseniz paylaşın, herkes öğrensin, bilgi paylaştıkça çoğalır, iyi bloglamalar…

Paylaşmak önemsemektir!