WordPress sitesini manuel-elle yedekleme

0
828

Wodpress sitesini güncellemenin önemiyle ilgili daha önce yazdığım yedeklemenin önemi ile ilgili yazıyı okuduğunuzu varsayarak bu yazımda wordpress sitesini manuel-elle yedekleme nasıl yapabilirsiniz ondan bahsedeceğim. Yapılması gereken 2 şey vardır. Birincisi dosyalarımızın bulunduğu serverdan dosyaların tamamının yedeğini almak, ikincisi de veritabanının yedeğini almaktır. Bu ikisi de çok basit ve uğraş gerektirmeyen işlemlerdir.

Dosyaları bilgisayara indirme

Öncelikle sitenizin cpanel veya filezilla ftp programı ile içeriğinde bulunan tüm dosya ve klasörleri bilgisayarınıza indireceksiniz. FTP programının kullanımı ile ilgili daha önceki yazılarımızdan faydalanabilirsiniz. Cpanel de ise sitenin tüm dosyalarınız seçtikten sonra ‘Arşivle‘ veya İngilizce ise ‘Compress‘ yapıyorsunuz ve bu sıkıştırılmış dosyayı bilgisayarınıza indiriyorsunuz. FTP programı ile de dosyalarınızı kolaylıkla bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

Veritabanını bilgisayara alma

Daha sonra sıra geldi bu dosyaların kullanımını, ve verileri barındıran MySQL veritabanımızın yedeklenmesine. Bunun için ‘cPanel‘de ‘Database Tools‘ içerisinde bulunan aşağıda gördüğünüz phpMyAdmin programını kullanacağız.

Veritabanı Araçları
Veritabanı Araçları

Buraya tıkladığınızda karşınıza bir veya birden fazla veritabanınız sıralanacaktır. Bu yazıda aşağıdaki örnekte de göreceğiniz 1 ile gösterilen ve güvenlik amacıyla üzeri kapatılan, bizim yedeğini alacak olduğumuz veritabanıdır. Bu veritabanı seçildikten sonra 2 ile gösterilen ‘Dışa Aktar‘ sekmesini seçiyoruz. 3 ve 4 ile gösterilen kısımlarda değişikliğe gerek yoktur. Bunlardan sonra 5 ile gösterilen ‘Git‘ butonu tıklanır.

phpMyAdmin içeriği
phpMyAdmin içeriği

Ekranımıza dosyayı ne yapacağımız ile ilgili aşağıdaki gibi bir diyalog kutusu açılacaktır. Burada kırmızı ok ile gösterilen veritabanımızın .sql uzantılı adı olacaktır. Yeşil ok ile işaret edilen bilgisayar veya sabit diske kaydet seçeneği seçili olarak ‘Tamam‘ diyoruz. Böylece veritabanımızın da yedeğini almış olduk.

SQL dosyasını kaydetme
SQL dosyasını kaydetme

Artık yapacak bir şey kalmadı. Bu aldığımız dosya ve veritabanını ‘site-adı yedek 25-05-2017‘ gibi bir klasör altında saklarsak daha sonraki tarihlerde alacağımız yedeklerle karıştırmayız ve sağlıklı bir yedekleme klasörü oluşturmuş oluruz. Site çalışır durumda iken bir yedek daha alırsanız bu dosyayı silmenizde bir sakınca yoktur.

Manuel yedekten geri yükleme yazımızı okuyarak, ihtiyaç halinde sitenizi nasıl eski haline geri getireceğinizle ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz. Umarım gerek duymazsınız ve hep silersiniz bir önceki dosyayı diyerek bu yazımızı da böylece bitiriyoruz, iyi bloglamalar…

Paylaşmak önemsemektir!