Eğer hosting firmanızdan aldığınız hizmet kısıtlıysa veya yedeklerinizi ayrı bir yerde tutmak istiyorsanız bu işlemi ücretsiz olarak halledebilirsiniz. WordPress sitesini ücretsiz bulut sunuculara yedekleme, UpdraftPlus adlı bir eklentiyle manuel veya otomatik olarak mümkün.
Bulut sunucudan kastım Dropbox, Google Drive vb. kişisel dosyaların saklandığı sunuculardır. Bunlar kullanıcılarına değişik oranlarda yer sağlar ve dilediğiniz yerden bu dosyalarınıza ulaşma imkanınız vardır.
Eklentiyi yükleyip etkinleştirdiğinizde Ayarlar menüsüne UpdraftPlus Yedekleri şeklinde eklentinin menüsü gelecek. Burayı tıkladığınızda açılan sayfada dört menüsü olan ve eklenti ile ilgili tüm işlemleri yapabileceğiniz özellikleri görebilirsiniz. Ayrıca eklentiler sayfasında eklentinin alt kısmında bulunan Ayarlar kısmı tıklanarak ta bu sayfaya ulaşabilirsiniz.
Eklenti dili Türkçe ve kullanımı da basit. Sayfada yukarıda dediğim gibi dört menü mevcut.
Şu Anki Durum sayfasında manuel yedekleme ve geri yükleme yapabilmenizi sağlayan butonlar bulunmakta. Ayrıca birazdan anlatacağım otomatik güncelleme özelliği ile ilgili yapılacak yedekleme ve en son yedeklemenin bilgilerini görebilirsiniz.
Mevcut Yedekler menüsünde ise yaptığınız yedeklerin bilgileri bulunmaktadır. Burada bulunan butonlarla bu yedekleri silebilir yada geri yükleme yapabilirsiniz.
Ayarlar menüsünü ayrıntılı anlatacak olursak öncelikle bir zamanlamalı yedek alma kısmı bulunuyor. Burada yedekleme için bir zamanlama ve toplam saklanacak yedek sayısını ayarlayabilirsiniz. Mesela günlük olarak yedek alınsın ve toplam 2 yedek saklansın gibi bir ayarlama yaparsanız her gün belli bir saatte yedek alınır ve son 2 yedek saklanır, daha eski yedekler ise silinir.
Bu ayarların hemen altında yedeği alınacak dosyaları seçebilirsiniz. Tümünü seçtiğinizde sitenizin tam bir yedeğini almış olursunuz.
Biraz daha altta Raporlama adında bir ayar mevcut ve bu özelliği etkinleştirdiğinizde siteyi kurarken girmiş olduğunuz yönetici e-posta adresine her yedekleme sonrası bilgi mesajları gönderilecektir.
Şimdi sıra geldi yazımızın başlığında da belirttiğimiz uzak sunucu ayarına. Uzak depolama birimi seç kısmında yedeklemeyi göndereceğiniz sunucuların listesini görebilirsiniz. Benim tavsiyem siteniz için Dropbox sitesinden burayı tıklayarak yeni bir hesap açıp, burada yedekleme yapmanız. Kendim de burada yedekleme yapıyorum ve hiçbir sıkıntı yaşamadığım için tavsiye ediyorum. Eğer hesabınız varsa veya yeni bir hesap açtıysanız Dropbox seçeneğini seçtiğinizde 2 numara ile gösterdiğim kısım tıklanarak bağlantı sağlayacaksınız.
Tüm işlemler tamamlandığında Dropbox sayfasında Apps klasörü ve bunun altında UpdraftPlus klasörü oluşacak ve yedekleriniz burada barındırılacak.
Benim seçimim Dropbox oldu ancak siz başka sunucuları da deneyebilirsiniz. Son olarak belirtmek gereken şey bunlardan bazılarının ücretli olduğudur.
Beğendiyseniz yazıyı paylaşın lütfen, bilgi paylaştıkça çoğalır, iyi bloglamalar…