Sizlere yazı yazarken kullandığım eklentiler veya temaları deneme amaçlı oluşturduğum siteye kuruyorum. Bundan başka birçok denemeyi burada yapıyorum. Haliyle elimde saçma sapan bir site oluşuyor :) Tekrar tekrar site kurmaktansa wordpress sitesini varsayılana sıfırlama (wordpress reset atma) işlemi yapıyorum. Bunun için bir eklenti kullanıyorum.
WP Reset
Eklenti temel olarak bahsettiğim temizliği yapıyor. Kurulumu yapıp Araçlar menüsü içerisine attığı WP Reset butonunu tıklayarak eklentinin sayfasını açın. Burada kendisine ait bir menü ve ana işlevinin yapıldığı sayfayı görüyorsunuz. Snapshots menüsü altına işlem yapmadan önce alınan yedekler eklenmiş. Yanlış bir işlemi geri almak için bu menüden giderek yedek almanız tavsiye edilir.
Reset menü sayfasında öncelikle sıfırlama işleminin neler yapıp neler yapmadığını İngilizce olarak listelemiş. Sizler için basit bir biçimde çevirdim.
Resetleme şunları silecek:
- tüm yayınlar, sayfalar, özel yayın türleri, yorumlar, medya girişleri, kullanıcılar
- tüm varsayılan WP veritabanı tabloları
- bu kurulumda varsayılan tablolarla aynı “wp_” ön ekine sahip tüm özel veritabanı tabloları
- her zaman bir tam yedek oluşturun, böylece daha sonra geri yükleyebilirsiniz
Resetleme şunları silmeyecek:
- medya dosyaları – wp-uploads klasöründe kalırlar, ancak artık Medya altında listelenmezler
- hiçbir dosyaya dokunulmaz; eklentiler, temalar, yüklemeler – her şey kalır
- site başlığı, WordPress adresi, site adresi, site dili ve arama motoru görünürlük ayarları
- giriş yapan kullanıcı “admin” mevcut şifre ile geri yüklenecek
Bu sayfanın alt tarafına doğru indiğinizde siteyi varsayılan ayarlara dönüştüreceğiniz kısım geliyor. Resetleme sonrası yapılacak 3 ayar da sıralanmış, bunların seçimi size bırakılmış.
- Şu an kullandığın temayı tekrar aktive et,
- WP Reset eklentisini tekrar aktive et,
- Şu anda aktif olan tüm eklentileri tekrar aktive et.
Bu seçeneklerden istediğinizi seçip alt tarafta bulunan kutucuğa reset yazıp Reset Site butonunu tıkladığınızda işlem tamamlanıyor. Hemen yanda bulunan Create snapshot butonunu tıklayarak resetleme öncesi yedek alabilirsiniz.
Bu temel özelliğinin yanında sitenizde başka silme işlemleri de yapabiliyorsunuz. Tools menüsünü tıklayınca tüm ekstra yapabileceğiniz işlemleri görebilirsiniz.
Delete Transients ile süresi geçmiş işlemleri veri tabanından temizleme yapabilirsiniz. Clean Uploads Folder ile yükleme klasöründe bulunan medya ve fotoğrafları silebilirsiniz. Reset Theme Options kısmından varsayılan temada yaptığınız ayarları sıfırlayabilirsiniz. Delete Themes ile yüklü tüm temaları, Delete Plugins ile yüklü tüm eklentileri silebilirsiniz. Empty or Delete Custom Tables kısmından eklenti veya temaların veritabanına attığı tabloları silebilirsiniz. Burada bu tabloların hangileri olduğu gösterilmektedir. Delete .htaccess File ile adından da anlaşılacağı üzere .htaccess dosyasının silinme işlemi yapılabilmektedir.
Oldukça kullanışlı bir eklenti, işinize yarayacağı düşüncesiyle paylaşmak istedim.