WordPress tema veya eklenti dilini Türkçeleştirme

56
20999

WordPress kullanıcıları birçok temanın ve eklentinin Türkçe olduğunu, wordpressin kurulumunda Türkçe seçeneğinin bulunduğunu bilirler. Ancak bunun yaygın kullanılan tema ve eklentiler için olduğunu, zaman zaman bunların bazı kısımlarının bile İngilizce göründüğüne (en basitinden next, back vb) dikkat etmişsinizdir. WordPress tema veya eklenti dilini Türkçeleştirme konulu yazım ile bunlara nasıl bir çözüm bulacağınızı göstermeye çalışacağım.

Bunun için POedit adında yazılımlar mevcuttur ancak bu yazılımlar ile dil dosyalarını bilgisayara indirmeniz ve düzenleme yaparak tekrar yüklemeniz gerekir. Burada anlatacağım eklenti ile Yönetici Panelinizden dilediğiniz tema veya eklentiyi kendiniz de Türkçe yapabilir veya Türkçeleştirilmiş kısımlarını değiştirebilirsiniz. Bahsettiğim bu eklentinin adı Loco Translate. Eklentiyi klasik yöntemle kurun. Kurduktan sonra Yönetici Menüsüne aşağıdaki gibi eklentinin menüsü gelecektir. Burada ‘Çevirileri Yönet’ kısmı tıklanarak çeviri kısmına gidilir.

loco-translate-menu

Burada tema ve eklentilerin listesini görebilirsiniz. Aşağıda türkçesi olmayan bir tema ile ilgili örnekle aşamaları vermeye çalışacağım. Bunlardan çevirmek istediklerinizi öncelikle bulun. ve ‘Yeni Dil’ linkini tıklayın.

loco-translate-yeni-dil

Karşınıza çeviri yapacağınız dille ilgili seçenekler çıkacaktır. Burada Türkçe dilini seçin, seçtiğinizde hemen alt kısmına tr_TR otomatik olarak eklenecektir. Bunun altındaki kısımda ise yapacağınız çeviriyi nereye kaydetmek istediğinizle ilgili bir kısım mevcuttur. Dilerseniz temanın ‘language’ yani dil veya wordpressin dil dosyaları içerisine kaydedebilirsiniz. İkisi de aynı işlevi görecektir.

loco-translate-turkce

Çeviriye başla butonu tıklandığında karşınıza çeviri yapabileceğiniz bir sayfa gelecektir. En üstte kaç cümlenin çevrilmesi gerektiği, kaçının çevrildiği ve yüzdesi ile ilgili bir istatistik kısmı bulunur. Bunun altında çeviriden sonra yaptığınız işlemleri kayıt altına almak için menüler bulunur. En altta ise orjinal dil dosyası ve çeviri yapacağınız kısımların bulunduğu pencereler yer alır. Listeden bir cümle tıkladığınızda orjinal cümle üst kısma gelir ve altında da çevirisini yapacağınız Türkçe kısım bulunur, gerekli çeviriyi yapıp yine üstten başka bir cümle seçerek sırasıyla tüm cümlelerin çevirisi tamamlanır.  Bir defada tüm çeviriyi yapmak zorunda değilsiniz. Yaptığınız kadar ki kısmını kaydedip daha sonra da devam edebilirsiniz.

loco-translate-ceviri-sayfasi

Kaydettiğinizde yine çeviri ana sayfasına gelirsiniz ve bu defa yaptığınız değişikliği burada görebilirsiniz. Yeni bir Türkçe dil dosyası ve çevirisinin ne kadar tamamlandığını burada görebilirsiniz.

Umarım açıklayıcı olmuştur, sorularınız için yorum kısmını kullanabilirsiniz. Beğendiyseniz paylaşmaktan çekinmeyin, bilgi paylaştıkça çoğalır, iyi bloglamalar…

Paylaşmak önemsemektir!