Kendi yazdığınız bir tema veya eklenti, portföyünüzde olan fotoğraflar, kartpostallar gibi ürünlere sahip olabilirsiniz. Bu ürünlerinizi blog sitenizde tanıtıp satış yapmak isteyebilirsiniz. WordPress üzerinden indirilebilir ürün satışı yapma olayını bu yazı ile anlatmaya çalışacağım.
Bunun için birçok yöntem bulunmakta ancak burada anlatacağım yöntemde bu işlemi Easy Digital Downloads adlı bir eklenti yardımı ile yapacağımızı belirtmeliyim.
Eklenti kurulumu sonrasında site Yönetici sayfamızın sol tarafındaki menüye İndirmeler adında bir öge eklenecek.
Eklenti her ne kadar Türkçe dilini de destekliyor olsa da kimi kısımlarda tam olarak çevirinin tamamlanmadığını göreceksiniz, ancak kullanımında bir sıkıntı yaşayacağınızı sanmıyorum.
Bu eklentiyi kullanarak bir blog sitesi mantığıyla ürününüzü tanıtıp satışını yapacaksınız. Önce Yeni Ekle kısmından başlayacak olursak bu menü tıklandığında bir yazı ekleme sayfası benzeri sayfa açılacak. Burada bir başlık ve sonrasında tanıtım yazısı gireceksiniz.
Sonrasında alt tarafta satışını yapacağınız indirilebilir ürün ile ilgili fiyat ayarlamaları kısmı bulunmaktadır. Aşağıdaki fotoda kırmızı ok ile işaretli kısım seçildiğinde birden fazla fiyat ve ürün formatı girilebilir. Mesela bir fotoğraf satışı yapıyorsunuz ve bu fotoya ait 3-4 değişik çözünürlük için farklı fiyatlar girebilirsiniz. Mavi oklarla gösterilen Add New Price butonunu tıklayarak dilediğiniz kadar fiyat girebilirsiniz. Yeşille gösterilen kısmı etkinleştirirseniz satın alınacak ürün için birden fazla satın alınması opsiyonu sağlayabilirsiniz.
Bu kısımdan sonra indirilecek ürün veya ürünlerin yüklenmesi ile ilgili ayarlar bulunmakta, bir veya birden fazla ürünü burada sitenize yükleme yapacaksınız.
Bu kısımdan sonra ürünü satın alan kişiye gönderilecek satış e-postasının altına eklemek istediğiniz bir not varsa aşağıda gördüğünüz kısma bu notu ekleyebilirsiniz.
Bu giriş yaptığımız sayfanın sağ tarafında aynı yazı ekleme sayfalarımızda da bulunan Kategori, Etiket vb gibi bazı ayarlamalar mevcut. Burada ürünler için kategori ve etiket girişi yapabilirsiniz. Ayrıca aşağıda mavi okla gösterdiğim kısımdan satın alınan ürün için indirme limiti de koyabilirsiniz. Eğer bu ayarı 0 yaparsanız üye olup satın alma yapan kişi dilediği kadar satın aldığı ürünün için indirme işlemini yapabilir.
Payment History menüsünü tıkladığınızda satın alınan ürünlerin geçmişi ile ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz. Burada dilediğiniz tarih aralığını seçip satışı yapılan ürünlerin listesi görüntülenebilir.
Discount Code menüsünden dilediğiniz zaman tüm ürünler veya belirli kategorideki ürünleriniz için indirim kuponları düzenleyebilirsiniz.
Raporlar kısmından Kazançlarınız, İndirmeler, Müşteriler, Ödeme yöntemleri ve Vergiler ile ilgili rapor alabilir bunları değişik dosya tiplerinde bilgisayarınıza indirebilirsiniz.
Ayarlar adı altındaki kısımdan satış sisteminizin genel ayarlarını, ödeme yöntemlerini, e-posta ayarlarını, sitilleri, vergi ayarlarını ve diğer bazı ayarları yapabilirsiniz.
Ayrıca eklentinin onlarca yardımcı uygulamaları mevcuttur. Belirmeliyim ki bu yardımcı uygulamalar ücrete tabi olup gerekirse satın alabilirsiniz.
Normal olarak ücretsiz haliyle herhangi bir yan uygulama almadan işinizi görebilecek bir uygulamadır ancak işinize yarayacağınız düşündüğünüz yan uygulamalar varsa satın almanızı öneririm.
Yazımızın faydalı bir yazı olduğunu düşünüyorsanız paylaşın ki herkes okusun, iyi bloglamalar…