WordPress veritabanını temizleme

20
1945

Ben de dahil olmak üzere bir çoğumuz yönettiğimiz sitelere defalarca eklentiler yükleyip, sonra siliyoruz. Bu işlemi yaparken wordpress bize bu eklentiyle ilişkili dosyaları silmek ister misiniz diye soruyor. Bu soruya evet cevabı vererek eklentiye ait dosyaları silebiliriz. Böylece eklenti silinmiş olur.

eklenti-silme-uyarisi

Geçenlerde phpmyadmin üzerinden sitenin veritabanı yedeğini alırken dikkatimi çekti. Daha önceden silmiş olduğum bazı eklentilere ait veri tabloları silinmemişti. Ne kadar eklenti yükleyip hangilerini kaldırdığımı hatırlamadığımdan ve yanlış bir iş yapma korkusuyla hiçbir tabloyu silmedim. Bazı tablolardan emin olduğumdan bunların hangileri olduğu ve toplu halde bunları nasıl silebileceğimi bulabilmek için küçük bir araştırma yaptım.

Evet, araştırmam sonuç verdi ve mükemmel bir şekilde bu gereksiz tabloları bulan ve temizleyen bir eklenti keşfettim. Tabi ki ilk olarak hemen kendi sitemde denedim. Toplamda 63 olan tablo sayısı içerisinde 21 adet tablo gereksiz görünüyordu ve bunları bir tıkla sildim. Bir sıkıntı yaşamayıp, sonucundan da memnun kalınca sizlerle paylaşmak istedim.

Öncelikle belirtmek isterim ki aşağıda tanıttığım eklenti veritabanınızda tablo sileceğinden dolayı mutlaka veritabanı yedeği alınız. Olumsuz bir durum yaşamanız durumunda veritabanını tekrar yüklerseniz sorun yaşamazsınız.

Bahsettiğim WordPress veritabanını temizleme işini yapan eklentinin adı WPDBSpringClean, yani veritabanınız için bahar temizliği. Eklentiyi kurup etkinleştirince Yönetici paneli menüsünde Ayarlar içerisine WPDBSpringClean adında bir menü ekleniyor. Menüyü tıkladığınızda karşınıza eklentinin veritabanı temizleme ve veritabanı optimize etme işlemlerine ait 2 tab menü geliyor.

veritabani-temizleme-eklenti-menusu

Birinci tab altında buradaki konumuzla ilgili olan veritabanı temizliği işlemlerini yapacağız. İkincisi ise bu yazıyla alakalı olmayan ve başka araçlarında kullanılabildiği veritabanı optimizasyon seçeneği bulunmaktadır.

Unused Table Search bölümünde alt tarafta Perform Search adında bir buton göreceksiniz ve bunu tıklayarak veritabanında gereksiz tablolar için arama yapacağız.

veritabani-temizleme-eklenti-sorgu

Yeşil çerçeve içerisinde kırmızı harflerle yazılan metin gereksiz tabloları silmeden önce veritabanı yedeği almanız konusunda sizi uyaran bir İngilizce uyarıdır. Bunun altında kırmızı çerçeve ile gösterdiğim kısımda veritabanı araması sonucunda, eğer gereksiz tablolar varsa, liste halinde sıralanacaktır. Bunların tümünü seçip Toplu İşlemler yazan yerden Delete seçeneğini seçeceğiz ve Uygula diyeceğiz. İşlem bitti ve gereksiz tablolar silinerek veritabanınız temizlendi.

Eklentinin kullanımı bu kadar basit. Umarım açıklayıcı olmuştur, iyi bloglamalar…

Paylaşmak önemsemektir!