WordPress yan sütun ayarları. WordPress yan sütun (İnglizce sidebar) içeriği için ayarları nasıl yapacağız? Bu sorumuzun cevabını Bileşenlerde bulacağız. Yönetici Panelinde ‘Görünüm’ içerisinde bulunan ‘Bileşenler’ sekmesi tıklandığında bu ayarlara ulaşabileceksiniz.
Bu sayfada sol tarafta yüklü olan bileşenleri göreceksiniz. Eğer bir tema yüklemediyseniz veya henüz JetPack gibi birçok bileşeni içerisinde bulunduran bir eklenti kurmadıysanız burada sınırlı sayıda bileşen bulunur. Zamanla eklenti kurdukça veya yeni bir temaya geçiş yaptığınızda bu eklenti veya tema ile ilişkili birçok bileşen buraya otomatik olarak gelecektir.
Tabi bileşen deyip duruyorum ama bu ne demek kısaca açıklamam gerek. Yukarıda bulunan fotoda da gördüğünüz bazı bileşen başlıklarından açıklamaya çalışayım. Mesela ‘Etiket Bulutu’ bileşeni sizin yazılarınızda eklediğiniz etiketlerden oluşan bir menü yapar. ‘Ara’ isminde gördüğünüz bileşeni yan sütuna eklediğinizde sitenizin içerisinde mevcut yazılarda kullanıcıların arama yapabileceği bir kısım oluşturmuş olacaksınız. Twitter ile ilgili bir eklenti kurduğunuzda eğer içerisinde bileşen mevcutsa bunu yan sütuna ekleyerek son twitlerinizin bu sütunda yayınlanmasını sağlayabilirsiniz. Bu gibi yüzlerce özelliği sayfalarınızın yan menüsüne ekleyebilirsiniz.
Peki bu bileşenleri yan sütuna nasıl ekleyeceğiz? Çok basit, yapmanız gereken eklemek istediğiniz bileşeni fare ile tutarak aşağıda gördüğünüz ‘Birincil yan sütun’ içerisine sürüklemek. Eklediğiniz bileşen artık sayfalarınızın yan sütununda görünmeye başlayacaktır.
Ayrıca profesyonel tarzda hazırlanmış temalarda sadece yan sütun değil sayfa alt kısmına, yazılarınızın üst veya alt kısmı gibi birçok kısma bu bileşenleri ekleyebilirsiniz. Bu her tema için farklı olduğundan yükleyeceğiniz temayı seçerken açıklamalar kısmında bununla ilgili bilgiler bulabilirsiniz. Yukarıda gördüğünüz ekli bileşenlerin sıralamasını da yine bileşeni fare ile tuttuktan sonra aşağı veya yukarı sürükleyerek değiştirebilirsiniz. Eğer buradaki herhangi bir bileşeni çıkartmak isterseniz kutu içerisinden dışarı taşımanız yeterli olacaktır.
Bir de şundan bahsetmeliyim. Buraya ekleyeceğiniz her bileşen için bir ayar vardır. Mesela ‘Kategoriler’ bileşeninin yan tarafındaki aşağı yönlü üçgeni tıkladığınızda buna ait özelliklere ulaşırsınız. Burada kategori seçebilir veya istemediğiniz kategoriyi çıkarabilirsiniz. Facebook ile ilgili bir bileşende sizden kullanıcı adınız ile ilgili bir bilgiyi buraya girmeniz istenebilir. Bundan başka bileşen başlıklarını buradan değiştirebilirsiniz.
Yukarıda da dediğim gibi yüzlerce bileşen bulunmakta ve bunların her biri ayrı özelliklere sahip bulunmaktadır. Zamanla her birine olan aşinalığınız kullandıkça gelişecektir.
Umarım faydalı olmuştur, paylaşı herkes okusun, bilgi paylaştıkça çoğalır, iyi bloglamalar…