DoFollow ve NoFollow nedir ve nasıl yapılır

1
4178

Sorumuz çok net “DoFollow ve NoFollow nedir ve nasıl yapılır?”. Cevabını da mümkün olduğunca basit anlatacağım. Öncelikle ingilizce kelimelerden oluşan bu iki kelimeyi basitçe TakipEt ve TakipEtme şeklinde tercüme edebiliriz.

DoFollow ve NoFollow nedir?

SEO konusunda birçok kelime ile beraber bu iki kelimeyi de mutlaka çok sık duymaktasınız. Site işlerine yeni başlayanlar için basitçe anlatayım. Arama motorları adından anlaşılacağı gibi siteleri ziyaretlerinde bir mantıkla çalışır. Bu iki kelime de arama motoruna sitemizde verdiğimiz linkleri takip edip etmeyeceğini belirtir.

Ne işe yarar?

Bir siteye link verdiğinizde verilen bu sitenin SEO skoru sizin sitenizi de etkiler. Eğer bir site SEO yönünden çok başarılı değilse, zararlı içerikler varsa ve siz de bu siteye link veriyorsanız sitenizin SEO yönünden kötü etkilenecektir. Aynı şeyi tersten düşünürsek, bir site sizin sitenize veya sitenizde bir yazıya link veriyorsa ve bunun iyi bir site olduğunu varsayarsak, o zaman site SEO’nuz için olumlu bir puan olacaktır. En basit anlamıyla anlatımı bu.

DoFollow ve NoFollow nasıl yapılır?

Bir linki NoFollow yapmak isterseniz eklenen link içerisine rel=”nofollow” eklemeniz yeterli. Yani vereceğiniz link örnek olarak şu şekilde olmalı.

<a href="http://www.website.com/" rel="nofollow">Web Site Adı</a>

DoFollow için özellikle bir şey yapmanıza gerek yok. Verdiğiniz linkler robotlar tarafından dofollow olarak algılanır. Bazen sitenize link ekletmek isteyen diğer siteler ısrarla DoFollow yapın derse yukarıdaki örnekteki kısmı o şekilde değiştirebilirsiniz. Ancak dediğim gibi bir farkı olmayacaktır. Ayrıca sitenizde nofollow yapmak için bir eklenti kullanabilirsiniz. Bunun için yazdığım yazıya buradan bakabilirsiniz.

Site yorum kısımlarında kullanıcılar tarafından verilen linkler WordPress tarafından otomatik olarak nofollow yapılmaktadır. Bunu da sırf sitelerini eklemek için yorum yapanlara bir not olarak belirteyim.

Son olarak şunu belirtebilirim. Sitenizin içerisinde iletişim, uyarı, kullanım koşulları vb sayfalara link veriyorsanız bunları nofollow yapmanız daha faydalı. Arama motorları sitenizi çok kısa süreler ziyaret eder. Bu şekilde kullanıcıya bir bilgi vermeyen sabit sayfalarınızın takip edilmesinde bir fayda ve gerek yoktur.

Yazıya yorum yapabilir veya sormak istediklerinizi iletişim formu ile gönderebilirsiniz. İyi bloglamalar…

Paylaşmak önemsemektir!