WordPress için nofollow link ekleme 2005 yılında Google tarafından ortaya konulmuş bir yöntemdir. Kısaca, bu özellik kullanıldığında tarama yapan robotlara “burada verilen linki takip etme” demiş oluruz. Bu özelliğin doğru kullanılmasının SEO açısından olumlu yanları bulunmaktadır. Doğru kullanılması gerekir ve gerekli linklerde mutlaka kullanılmalıdır.
Bazı sitelerde çok yanlış yönlendirmeler yapılıyor, hatta kimi siteler tüm linklerinizi nofollow yapın şeklinde öğütler veriyor. Nofollow yapılacak linkleri Google çok net açıklamış. Sizin için özetlemeye çalıştığım metni okumak isterseniz yazının en altında kaynağı mevcut.
Güvenilmeyen içeriğe sahip siteler
Bir link veriyorsunuz ancak bu sitenin içeriği hakkında bilginiz yok yada güvenilmeyen bir içeriğe sahip. Bu sitenin linkini verirken mutlaka nofollow kullanın. Böylece hem link verdiğiniz siteye sahip çıkmamış, hem de bu sitenin değerini yükseltmemiş olacaksınız. Bir de özellikle site yorumları kısmında kullanıcıların verdiği linklerin sitenizi olumsuz etkilemesi mümkün, bu linklerin de mutlaka izlenmemesi gerekir.
Ücretli bağlantılar
Google, reklamını yaptığınız sitelerin bağlantılarında nofollow kullanmanızı öneriyor. Sitelerin sıralamalarını yaparken bu bağlantılar önemli ve sizin sitenizden çıkan ve kullanıcıyı yanlış yönlendiren bağlantıyı cezalandırırım diyor. O sebepten kullanmanız gerekiyor.
Taraması gereksiz sayfalar
Mesela “üye ol”, “mesaj gönder” gibi form bulunan sayfalar varsa tarama robotlarını bu sayfalara yönlendirmeyin. Bu gibi sayfaların boşuna taranması robotların iş yükünü artırdığı için siteniz olumsuz etkilenir.
WordPress için nofollow link ekleme nasıl yapılır?
Şimdi gelelim wordpress içerisinde nofollow linkini nasıl sağlayacağımıza. Bunun 2 yöntemi bulunuyor.
Manuel olarak ekleme
Elle yani manuel ekleme yapmak için öncelikle link nasıl eklenir konusunu bildiğinizi varsayıyorum. Linki ekledikten sonra yapmanız gereken aşağıda gördüğünüz gibi gidilecek olan sitenin adından sonra rel=”nofollow” kodunu ilave etmeniz.
<a href="http://www.site.com" rel="nofollow">siteye git</a>
Böylece işlem bitiyor.
Eklenti kullanarak ekleme
Link eklemesi yaparken wordpress bize nofollow özelliğini kullanmak için bir araç sağlamıyor. Bu sebepten bir eklenti kullanmak gerekiyor. Bunu sağlamak için birçok eklenti bulabilirsiniz, benim kullandığım eklenti Ultimate Nofollow ve işimi görüyor. Eklentiyi kurduğunuzda 3 özelliğe sahip oluyorsunuz. İlk iki özellik ile yorumlarda verilen linkler ve sitedeki tüm linkleri ayarlar sayfasından nofollow yapabiliyorsunuz.
Bu ayarlamalara admin panel menüsünde Ayarlar>Nofollow menüsünden ulaşabilirsiniz. Birinci kısım yorumları, ikinci kısım ise tüm linkleri nofollow yapıyor. Tüm linkleri nofollow yapmak riskli ve tavsiye etmem. Bir de link eklemek istediğinizde size bu özelliği eklemiş oluyor ve dilerseniz her link için ihtiyaç duyduğunuzda kullanabilirsiniz.
Normalde olmayan bu kısım eklenti ile gelmiş oluyor. Böylelikle elle kod ekleme zahmetinden kurtuluyorsunuz.
SEO için önemli olan bir konuya doğru bildiklerimi anlatarak yardımcı olmaya çalıştım, iyi bloglamalar…