Fatal error: Maximum execution time of 30 seconds exceeded hatası

4
2929

Geçenlerde çıkan ve localhost üzerinde yapmaya çalıştığım WordPress yeni sürümünün güncellemesi esnasında bu hatayı aldım. Bu hatanın sebebi, WordPress güncellemesinin uzun sürmesi ve sonucunda 30 saniye ile sınırlandırılmış işlem süresinin aşılmasıdır. Bunun çözümü ise oldukça basit bir düzenlemedir.

Fatal error: Maximum execution time of 30 seconds exceeded hatası ve çözümü

Yaptığım işlem, bilgisayar üzerinde kurulu bir wordpress güncellemesi olduğundan 8,5 MB’lık bir dosyanın öncelikle inmesi gerekiyordu. İnternet hızına bağlı olarak diğer güncellemelere göre daha fazla bir süre gerekliydi. Bu süre Xampp ile WordPress kurulumunda varsayılan olarak 30 saniye belirtilmişti.

php-ini-max-execution-time

max_execution_time olarak belirtilen bu süreyi biraz artırdığımızda sorunumuz çözülecektir. Bunun için php.ini dosyasının içerisine giderek yukarıdaki resimde de gösterdiğim satırı bulun. Ben Xampp kulanıyorum ve bu süreyi uzatmak için gerekli dosya yolu xampp > php > php.ini şeklindedir. Yani Xampp klasörünü açtığınızda orada bulunan php klasörü içerisinde php.ini dosyası mevcut. Kullandığınız localhost programı Wamp veya başka bir program ise eğer, bu klasör içerisinde php.ini şeklinde bir arama yaparak bulabilirsiniz.

Dosyayı bir not defteri programı ile açtığınızda yukarıda gösterdiğim satırı bulacaksınız. Burada 30 olarak belirtilen süreyi 300 yapmanız yeterli olacaktır. Düzenlemeyi yapıp kaydedin. Sonrasında bu yaptığınız işlemin geçerli olması için Apache uygulamasını yeniden çalıştırın.

Eğer anlattığım şekilde işlemleri tamamladıysanız süre kısıtlaması nedeniyle oluşan bu hatayı tekrar almazsınız. Yüklemeye çalıştığınız güncelleme, eklenti, tema vs. işlemi hata vermeden sonuçlanacaktır.

Bu hatayı localhost değil de gerçek bir sunucuda (hosting) alıyorsanız bu durumda sunucu üzerinde php.ini dosyasını değiştirebilme yetkiniz olması gerekir. Kullandığınız sunucu paneline göre (plesk, cpanel vs) bu düzenleme ayarları değişecektir. Düzenleme yetkiniz yoksa sunucuyu aldığınız firmaya başvurarak aldığınız hatayı bildirin ve bu sürenin uzatılmasını talep edin.

Basitçe çözüm yolu hakkında bilgi vermeye çalıştım. Eğer bundan farklı bir hata alıyorsanız veya sorununuz çözüme kavuşmadıysa aşağıdaki yorum kısmından veya iletişim formu vasıtasıyla bize yazın. İyi bloglamalar…

Paylaşmak önemsemektir!