Wamp ile localhost wordpress kurulumu

2
1145

Wamp ile localhost wordpress kurulumu nasıl yapılır bu yazımızda bahsedeceğiz. Eğer Xampp ile kurulumu yapacaksanız Xampp ile wordpress kurulumu yazımızı okuyabilirsiniz.

Wamp yazılımı da diğer server yazılımları gibi bilgisayarımızı lokal server’a çeviren bir yazılımdır. Kurulumu ve kullanımı oldukça kolaydır. Önce http://www.wampserver.com sitesine giderek uygun yazılımı indirip bilgisayarımıza kuracağız.

Wamp kurulumu
Wamp kurulumu

Kurulum sonrası bilgisayarımızın sağ alt köşesine alttaki fotoda görüldüğü gibi yeşil bir W işareti geldiyse kurulum tamamlanmış demektir.

Sağ alt köşede Wamp simgesi
Sağ alt köşede Wamp simgesi

Bu simgenin üzerini tıkladığınızda aşağıda gördüğünüz gibi bir menü açılır. Bu menüde ‘Localhost’ tıklandığında web sayfası açılır ve http://localhost sayfasına gidilir. ‘PhpMyAdmin’ ile veritabanı yaratmak veya düzenleme için PhpMyAdmin sayfası açılır, burada kullanıcı adı ‘root’ yazılıp şifre boş bırakılarak sayfaya gidilebilir. ‘www directory’ bilgisayarımıza kuracağımız web sitelerinin dosyalarını içeren klasördür ve tıklandığında bu klasör açılır. ‘PHP’ ve ‘MySQL’ kısımlarında ise ileri düzey ayar yapmak için gerekli işlemler bulunmakta olup şu an için bu konu içerisinde bahsedilmeyecektir. ‘Start-Srop ve Restart All Service’ kısımları sırasıyla Server için servis başlatma-durdurma ve tekrar başlatma özellikleridir.

Wamp araç çubuğu
Wamp araç çubuğu

Kısaca Wamp araç çubuğu hakkında biraz bahsettikten sonra WordPress kurulumu nasıl yapılır onu anlatalım. Öncelikle araç çubuğunda PhpMyAdmin sayfasına gidilerek sadece kullanıcı kısmına ‘root’ yazıp giriş yapacağız. Girişten sonra yeni bir veritabanı yaratacağız.

phpMyAdmin veritabanı yaratma
phpMyAdmin veritabanı yaratma

Yukarıdaki örnekte ‘wpsitesi’ adında bir veritabanı yaratılmış olduğunu görmektesiniz. Son versiyonunu indirdiğiniz (indirmediyseniz buraya tıklayıp indirebilirsiniz) wordpress dosyalarını Wamp programının ‘www’ klasörüne çıkartacağız. Aşağıdaki örnekte dosyalar www\wpsitesi adlı klasöre çıkarılıyor, çünkü birden fazla site kuracağınızda her sitenin adının bulunduğu klasöre kurulum yapmak karışıklığı önleyecektir.

wordpress dosyalarını www klasörüne gönderme
wordpress dosyalarını www klasörüne gönderme

 

Şimdi bu işlem sonrası ya web tarayıcımızın adres kısmına http://localhost/sitenizin-adi şeklinde localhost’tan sonra dosyaları çıkarttığınız klasör yolunu yazıyorsunuz yada Wamp araç çubuğundan ‘localhost’u tıklayarak devamına /sitenizin-adı şeklinde devamını yazıyorsunuz. Yazdığınızda klasik wordpress kurulumunda yaptığınız gibi kurulumu tamamlayacaksınız. Kurulumun nasıl yapıldığını bilmiyorsanız adım adım wordpress kurulumu yazımızı okuyabilirsiniz.

Umarım faydalı olmuştur, beğendiyseniz paylaşmaktan çekinmeyin, bilgi paylaşıldıkça çoğalır, iyi bloglamalar…

 

Paylaşmak önemsemektir!