Pingbacks ve Trackbacks nedir, faydalı mıdır?

2
608

Pingbacks ve Trackbacks nedir, faydalı mıdır yazısını yazmaya son günlerde bir web sitesinin yazılarımı kopyalaması sebebiyle yazmaya karar verdim. Özellikle belirtmeliyim ki alıntı değil kopyalamadan bahsediyorum. Alıntı yapmak çok doğal ve siteniz için de faydalıdır. Ancak kopyalama yapmak ise bence tam tabiri ile emeğin çalınması yani hırsızlıktır.

Bu konu ile alakalı olarak bu yazıyı yazmaya karar verdim. Pingbacks ve Trackbacks nedir, faydalı mıdır? Bu yazımda bu sorunun cevabını vereceğim. Burada yazılanları uygulayıp uygulamamak size kalmış.

Trackbacks nedir?

Trackbacks blog yazarlarının birbiri ile iletişim kurmasını sağlamak için geliştirilmiş bir araçtır. Bir blog yazarı diğer bloglarda yazılmış bir yazı hakkında bir şeyler yazmak ister. Bunu sizin yazılmış yazınıza yorum yaparak değil, kendi blog yazısında anlatır ve sizin yazınızın linkini verir. Bu verilen link, yazdığınız yazınıza başlık ve kısa açıklama ile bir yorum göndermiş olur.

Pingbacks nedir?

Yukarıdaki açıklamaya benzer bir durum söz konusudur. Bu ise blog sistemleri için geliştirilmiş bir teknolojidir. Aynı şekilde yazınıza bir link verir. Aşağıda gördüğünüz şekilde yorum kısmına bu link eklenir.

pingback-ornegi

Pingbacks ve Trackbacks arasındaki fark nedir?

Pingbacks daha yeni bir teknoloji olup yazının özeti olmadan direkt olarak yorum kısmınıza bir link ekler ve sizin yazınızdan bahseden yazıya bir link gönderir.

Bu özellikler faydalı mıdır?

Eğer blog altyapılarına böyle bir özellik eklenmişse mutlaka bir fayda sağlaması amaçlanmıştır. Ancak birçok konuda olduğu gibi bu konuda da suistimaller söz konusudur.

Okuduğum birçok yerli ve yabancı blog yazarları bu özelliklerin kötü amaçlarla kullanılmasından şikayetçidir. Sırf sitelerinin arama motorlarında öne çıkması için kötü niyetli bir şekilde kullanıldığını belirtmekteler. Bu sebepten dolayı önemli birçok blog bu özelliği kapatmış durumdadır.

Zaten sitenizde bulunan bir yazıya övgüde bulunan veya sitenizde bahsettiği bir konudan dolayı link ekleyen kişilerin katkıları size backlink olarak fayda sağlar. Eğer siz de benim gibi bu durumdan sıkıntı duymaya başladıysanız bu özelliği devre dışı bırakabilirsiniz.

Bu işlemleri nasıl kontrol edebilirsiniz?

Türkçesi geri bildirimler ve geri izlemeler olan bu iki bildirim olayını Yönetici Panelinde bulunan Ayarlar kısmındaki Tartışma sekmesini tıklayarak kabul veya reddedebilirsiniz.

tartisma-ayarlari

Tartışma sekmesini tıkladığınızda sayfanın en üstünde Tartışma Ayarları açılacak. Burada bulunan “Diğer bloglardan yeni makaleler için bağlantı bildirimlerini (geri bildirimler ve geri izlemeler) etkinleştir” kısmındaki onayı kaldırdığınızda bu bildirimleri engellemiş olursunuz.

Bu işlemi yaptığınızda yeni yazacağınız yazılar için bildirimler engellenecektir. Daha önce yazılan yazılarınız için bildirimleri toplu olarak engelleme ile ilgili yazımı okuyarak önceki yazılarınızı da koruyabilirsiniz.

Kendi görüşlerimi ve yapabileceklerinizi burada özetle anlatmaya çalıştım. Teknoloji çağında kopya hakları ile uğraşmak zor ancak uğraşmadan da olmaz. Umarım açık ve net bir anlatım olmuştur.

İyi bloglamalar…

Paylaşmak önemsemektir!