Sitenizin ziyaretçileri hakkında bilgi edinmek için kullanabileceğiniz en iyi takip yöntemlerinden biri Google Analytics kullanmaktır. Daha önce yazdığım Google Analytics ile takip yazısında bu aracı kullanmak için gerekli olan işlemleri ve Google üzerinden nasıl izleme kodu alacağınızı anlatmıştım. Bu yazımda ise elde edeceğiniz bu Analytics kodunun sitenize nasıl ekleneceğini basit bir yöntemle göstereceğim.
Google Analytics, sitenizi ziyaret eden kullanıcıların davranışları, ne kadar sayfa ziyaret ettikleri, ne kadar süre geçirdikleri, hangi sayfaları ziyaret ettikleri gibi temel istatistiklerin yanında gerçekten çok fazla miktarda bilgi edinebileceğiniz bir araçtır. Bu aracı kullanabilmeniz için Google tarafından her kullanıcıya özel tanımlanan ve UA-123456-7 şeklinde bir izleme koduna ihtiyacınız var.
Bu kodu aldıktan sonra yapmanız gereken sitenize yerleştirmek. Bunu manuel olarak sayfalarınız içerisine yerleştirme şansınız var. Bu yöntemin karışık olması ve hata yapma ihtimalinizin yüksek olması sebebiyle burada küçük bir eklenti ile kod ekleme işini nasıl halledebileceğinizi göstereceğim.
WordPress eklentileri içerisinde arama yaptığınızda bu konu ile alakalı çok gelişmiş, çok kullanışlı eklentiler de bulabilirsiniz. Ancak bu yazıda amacım sitenizin Google tarafından takip edilmesini sağlamaya yardımcı olmak. Sonrasında zaten Analytics sayfasından dilediğiniz istatistiğe gelişmiş grafikler ve haritalar ile zenginleştirilmiş bir biçimde ulaşabilirsiniz. Aşağıda örnek bir sayfayı da görebilirsiniz.
WordPress Google Analytics kodu ekleme
Öncelikle Simple Google Analytics Tracking adlı eklentiyi yükleyip etkinleştirin. Etkinleştirme sonrasında Yönetici Paneli menüsü içerisinde Ayarlar başlığı altında Google Analytics adı altında bir menü elemanı oluşacak. Burayı tıkladığınızda daha önce almış olduğunuz izleme kodunu yapıştıracağınız bir alanın bulunduğu sayfayı göreceksiniz.
Buraya kodu yapıştırarak Save Tracking ID butonunu tıkladığınızda artık siteniz Google tarafından izlenmeye hazır hale gelecek. Başka bir işlem yapmanıza gerek yok, Analytics sayfasından anlık, günlük, haftalık ve yıllık ziyaretçi bilgilerine artık ulaşabilirsiniz.
Dediğim gibi çok basit ve kullanışlı bir eklenti. Umarım sorunsuz bir şekilde kullanırsınız ve istatistiklerinize ulaşabilirsiniz. İyi bloglamalar…