WordPress için ileri düzey kullanıcı yönetimi

0
5111

WordPress sitesinin yüklenmesinden sonra bizlere temel olarak sunulan Yönetici, Yazar, Editör vs. kullanıcı tipleri mevcuttur. Bunların yetkileri, yapıp yapamayacakları da temel olarak belirlenmiştir. Bu kullanıcı rolleri ve yetkileri ile ilgili daha önce yazmış olduğum yazıyı okuyarak daha fazla bilgi alabilirsiniz. WordPress için ileri düzey kullanıcı yönetimi yazısıyla sizlere standart kullanımın dışında yapabileceklerinize dair bilgi vereceğim. Bunu Advanced Access Manager eklentisi ile sağlayacağız. Bu eklenti ile varsayılan kullanıcı yetkilerini genişletebilir veya kısıtlayabiliriz.

Eklentiyi kurup etkinleştirdikten sonra Yönetici Paneli’ne aşağıda gördüğünüz şekilde bir menü eklenecek.

Burada Access Control yani erişim kontrolü menüsünü tıkladığınızda kullanıcı rolleri ile ilgili sayfa açılacak. Açılan sayfada sol tarafta rol ayarlamaları yapabileceğiniz, bir başka ifadeyle kullanıcıların yetkilerini değiştirebileceğiniz kısım mevcut.

Burada sol tarafta bulunan menüden seçim yaptığınızda sağ tarafta bu menü ile ilgili ayarlamalar açılacaktır. Bir kullanıcı rolü için bu menülerden kısıtlama yapabilir veya olmayan bir yetkisini buradan verebilirsiniz. Mesela Capability menüsünü tıkladığınızda sağda açılacak özellikler içerisinden Editör olanlara tema değiştirme yetkisi verebilirsiniz. Tam tersi olarak Editörlerin yorumlara cevap verme yetkilerini kaldırabilirsiniz.

Sayfanın sağ alt tarafında ise mevcut kullanıcı profilleri ile ilgili bir menü bulunmaktadır. Control Manager adlı bu kutu içerisinde değişiklik yapmak istediğiniz rollerin seçimini hemen yan tarafta bulunan dişli ikonunu tıklayarak yapabilirsiniz.

Herhangi bir rolde değişiklik yapmak için bu rolü seçtikten sonra sol mendeki listelerden ayarlama yapacaksınız, bu dişli ikonu tıklandığında varsayılan yetkileri bu menüde görebilirsiniz. Ayrıca yeşil ok ile gösterilen artı ikonunu tıklayarak menüde olmayan ancak sizin eklemek istediğiniz yeni bir rol tipi belirleyebilirsiniz. Bu ikon tıklandığında aşağıdaki gibi bir giriş ekranı açılacak.

Burada örnekte gördüğünüz gibi size yardımcı olacak yöneticiler için bir rol ekleyebilirsiniz. Inherit Caps kısmından var olan rollerden birini seçip daha sonra bu rol için ekstra yetkilendirmeler yapabilirsiniz. Aslında WordPress ile gelen rollerde değişiklik yapmak yerine yeni roller ekleyerek bunlar üzerinde değişiklikler yapmak daha mantıklı olacaktır. Mesela diyelim abonelik sistemi olan bir site kurdunuz, burada Paralı Sayfa Abonesi şeklinde bir rol yaparak sadece bu rol için abone olanlara özel sayfalar açabilirsiniz.

Bunu haricinde Control Manager içerisinde kayıtlı kullanıcılara özel yetkilendirme de yapabilirsiniz.

User kısmını tıkladığınızda sitenizde bulunan kullanıcıların listesini göreceksiniz. Burada özel yetkiler vermek istediğiniz bir kullanıcıyı seçerek sadece bu kullanıcı yetkilerinde değişiklik yapmanız da mümkün. Ayrıca bu menüde bulunan Visitor kısmını tıklayarak ziyaretçilerinizin ayarları hakkında da değişiklikler yapabilirsiniz.

Tüm bu değişiklikleri yaptıktan sonra aşağıda da gördüğünüz gibi sağ taraftaki disket ikonu ile yapılan tüm değişiklikleri kaydetmeyi unutmayın. Hata yapmanız durumunda soldaki geri dönüş ikonunu kullanabilirsiniz.

Son olarak şunu belirtmeliyim ki WordPress içerisindeki kullanıcı rolleri birçok tecrübeler sonrası blog sitelerine özel şekilde hazırlanmıştır. Bu yüzden vereceğiniz yetkiler veya kısıtlamalarda çok dikkatli olmanızı tavsiye ederim. Çok fazla karışıklığa meydan vermeden bu ayarlamaları yapın ve yaptığınız değişikliklerin geri dönüşü zor olacak sonuçlar doğurmasına izin vermeyin. Özellikle normal abone ve ziyaretçi ayarlarında çok dikkatli olmanızı tavsiye ederim.

Umarım faydalı olmuştur, paylaşın ki herkes okusun, faydalansın.

İyi bloglamalar…

Paylaşmak önemsemektir!