Çok güzel yemek tarifleri biliyorsunuz ve bu tarifleri arkadaşlarınız veya sitenizi takip eden ziyaretçilerle paylaşmak istiyorsunuz. WordPress ile yemek tarifi sitesi oluşturma işlemini tema ile yapmaktan ziyade bir eklenti ile yapmak sitenize daha kullanışlı özellikler katacaktır. Mesela tariflerinizin gruplandırılması, kullandığınız malzemelere göre yazıların görüntülenmesi, eğer birden çok yemek tarifi mutfağına sahipseniz bu tariflerin buna göre ayrılması (İtalyan mutfağı, Çin mutfağı vb) gibi. Tüm bunları WP Ultimate Recipe adlı eklenti ile profesyonel bir görünüme sahip bir şekilde yapmanız mümkün.
Eklentiyi kurup etkinleştirdikten sonra tamamen yemek tariflerinden oluşacak bir siteye kavuşmak için gerekli araçlara sahip olacaksınız. Eklenti, Yönetici Paneli menüsüne Tarifler adında yeni bir menü oluşturacak. Şunu da belirtmeliyim ki eklenti büyük oranda Türkçe’ye çevrilmiş durumdadır ancak ihtiyaç halinde eklentinin kalan kısmını siz kendiniz Tükçeye çevirebilirsiniz. Yeni bir yemek tarifi ekleme işlemini buradan yapabileceğiniz gibi yukarıda kısaca bahsettiğim yemeklere, malzemelere veya mutfak türlerine göre ayırma işlemini de bu menüden yapabilirsiniz.
Menü içerisinde Tarifler kısmını tıklayarak yazmış olduğunuz önceki tarifleri görüntüleyebilir yada Yeni Ekle menüsü ile yeni bir yazı yazabilirsiniz.
Yeni Ekle dediğimizde aynen wordpress yazı ekleme sayfasına benzer bir sayfa karşınıza gelecek. Bu sayfadan farklı olarak yazı yazma bölmesinin alt tarafında tarifi yapmayla ilgili özellikleri de göreceksiniz. Öncelikle yazı yazma bölmesinde yapacağınız tarifle ilgili önceki yazı ve sonraki yazı kısmını dolduracaksınız ve bu iki yazı arasına [recipe] şeklinde kodu eklediğinizde alt bölmede yapacağınız tarifle ilgili bilgiler yazınız içerisinde paylaşılacak. Tabi ki yazınıza yemek tarifinizi anlatan bir başlık eklemeyi de unutmayın.
Eklentinin özelliklerine gelecek olursak Genel kısmından başlık, açıklama, puanı, hazırlıkla ilgili süre bilgilerini gireceksiniz.
Malzemeler adında bir kısım mevcut ve bu kısma yemek tarifinde kullanacağınız malzemeleri, gruplar halinde (ana malzeme, sos malzemesi vb) birimi ile (gram, adet vb) gireceksiniz. Yeşil daire ile gösterdiğim oklarla malzemelerin yerini daha sonradan değiştirmeniz mümkün.
Daha sonra gelen bölüm yemeğin Yapılışı. Bu kısımda da ayrı yapılması gereken işlemleri (sos hazırlama vb) yine gruplar halinde yazabilirsiniz. Kırmızı daire gösterdiğim alanı tıklayarak her anlattığınız tarif için bir fotoğraf ta ekleyebilmeniz mümkün.
En sonda Recipe Notes şeklinde bir alan mevcut ve buraya da tarif, yemek sunumu, dikkat edilmesi gerekenler veya yöresi ile ilgili notlar girebilirsiniz.
Bir de yemek tarifi için kategori, etiket vb özellikleri sayfanın sağ tarafında bulunan menülerden girmeyi unutmayın. Aynen bir blog sayfası hazırlama mantığı ile yemeklerinizi bu şekilde gruplamanız iyi bir blog sitesi için mutlaka gereklidir.
Tüm kısımları girip yazınızı yayınla dediğinizde tarifiniz yayınlanmaya başlayacak ancak tabi ki eklentinin nasıl bir görüntü ile yayınlanacağı ve ne gibi özelliklere sahip bir yazı olacağını merak ediyorsanız İngilizce hazırlanmış bir yemek tarifi demosunu burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.
Yorum kısmından yazarak veya iletişim sayfasından direkt mesaj ile yardım almaktan çekinmeyin, iyi bloglamalar…