WordPress içerik yönetim sisteminde sadece bir Admin yani Yönetici rolü yoktur. Bunun dışında Editör, Yazar, İçerik Sağlayıcı ve Abone olmak üzere başlıca temel rollere sahiptir. Siteyi tek başınıza kurup yönetiyorsanız sorun yok ancak sizden başka görev alanlar varsa WordPress kullanıcı rolleri ve kullanımı hakkında bilgi sahibi olmanızda fayda var.
Burada bahsedeceğim roller WordPress altyapısında varsayılan olarak bulunan temel rollerdir. Bunların dışında eklenti kullanarak bu rolleri ve yetkileri genişletebilirsiniz. Daha önce eklenti ile ileri düzey kullanıcı yönetimi hakkında bir yazı da yazmıştım. Dilerseniz daha sonra ona da bi göz atabilirsiniz.
WordPress rolleri nelerdir ve neden önemlidir?
Yukarıda basit bir örneğini gördüğünüz ve sitenizin yönetici sayfasında Tüm Kullanıcılar diye tıkladığınızda görebileceğiniz gibi kullanıcılar sayfası mevcuttur. Buradan yeni kullanıcılar eklenebilir. Kullanıcı eklerken Rol kısmından Yönetici, Editör, Yazar, İçerik Sağlayıcı ve Abone gibi temel rollerden birini seçerek yeni kişiye bir rol atamanız gerekir. Bu roller önemli ve gereklidir çünkü;
- Kullanıcıların, sahip olmadıkları şeylere erişmelerini önleyerek WordPress sitenizi güvenceye alımış olursunuz. Örneğin, yetkisi yönetici olmayan bir kullanıcının sitenize yeni eklentiler yükleyebilmesini istemezsiniz.
- Sitenizin iş akışını kullanıcı rolleriyle kolaylaştırabilirsiniz. Sitenizde yazı yazma görevini birileriyle paylaşabilir, başka birilerine bu yazıları denetlemesi görevi verebilirsiniz.
Bu temel wordpress rollerine başlıklar halinde değineceğim.
1- Yönetici
Bu rol wordpress sitesini kuran kişiye verilen yetkidir. Yönetici tüm rollerin üzerinde yer alan ve site içerisinde yapılabileceklerin tamamına yetkili olan kişidir. Genellikle bir kişdedir bu yetki ancak böyle bir şart yoktur. Eğer dilerseniz birden fazla kişi de bu yetkiye sahip olabilir.
Yönetici yazıları değiştirebilir veya silebilir, eklenti yükleyip kaldırabilir, tema yükleyip değiştirebilir, site kodlarını görüp değiştirebilir, siteye hesap ekleyip dilediği hesabı silebilir. Bu kadar çok yetkiye sahip bir rolü başka birine atarken iki kere düşünmenizde fayda var.
2- Editör
Adından da anlaşılacağı gibi genellikle yazılar üzerinde büyük hakimiyeti olan roldür. Yazı ve sayfaları değiştirebilir, silebilir, yayınlayabilir veya yayından kaldırabilir. Mutlaka kendisinin yazısı olacak diye bir şey söz konusu değildir. Bir başkasına ait yazılarda da bu yetkilere sahiptir. Ayrıca yorumlar kısmında da yetkisi vardır. Kategori ve linklerde değişiklikler yapabilir.
Siteye tema ve eklenti yüklemek, güncellemek, kaldırmak gibi yetkileri yoktur. Yalnızca site yazıları ve yazarları üzerinde bir rolü bulunur.
3- Yazar
Bir yazarın editörlerden daha az izni mevcuttur. Sayfalarda düzenleme yapma yetkileri ve diğer kullanıcıların içeriğini değiştirme yetkileri yoktur. Ek olarak, herhangi bir yönetim yetkisine sahip değiller.
Kendi yayınlarını oluşturmak, düzenlemek, silmek ve yayınlamak (ve medya dosyalarını yüklemek) yapabildikleri temel şeylerdir. Bu onların rolünü oldukça net bir şekilde ortaya koyuyor – yazarlar içerik oluşturmaktan sorumludur, başka bir yetkileri bulunmaz.
4- İçerik Sağlayıcı
İçerik sağlayıcı rolü esasen yazar rolünün indirgenmiş bir halidir. Yalnızca üç görevi yerine getirebilir – tüm gönderileri okumak, kendi gönderilerini silmek ve düzenlemek. Yazılarını yayınlamasına veya dosyalarını yüklemesine izin vermediğinden oldukça sınırlı yetkiye sahiptirler. Sadece bir defa yazı yazacak veya içerik oluşturmaya yeni başlayacak biri için bu rolü atam ideal olacaktır.
5- Abone
Abonelerin yalnızca bir temel yeteneği vardır ve WordPress yönetim panelleri genellikle inanılmaz derecede boş durumdadır. Sitedeki tüm gönderileri okuyabilir, kendi profillerini yönetebilirler. Normalde, bu rolü olmayan biri de yazılanları okuyabilir, bu nedenle birçok site bu rolü pek kullanmaz. Ancak, abonelik tabanlı ve yalnızca belirli kişiler için içeriğe erişimi etkinleştirmek istediğinizde bu rol kullanışlıdır.
Bu rollerden başka bir de Süper Yönetici rolü mevcuttur. Multi (Çoklu) WordPress kurulumlarında tüm web sitelerinden sorumlu kişi bu role sahiptir. Genellikle çok büyük şirket veya içerik sağlayıcı sitelerde bu durum söz konusu olduğundan bireysel olarak kurulmuş WordPress siteleri için pek bilinen bir rol değildir.
WordPress sayfasında rollerin kapasiteleri ile alakalı güzel bir tablo mevcut. Dilerseniz roller ve yapabildikleriyle alakalı İngilizce olarak hazırlanmış bu tabloyu buradan inceleyebilirsiniz. İyi bloglamalar…