WordPress link yönlendirme

8
12462

Bazen sitemizin linklerini kendi sitemizin içindeki başka bir yazıya veya başka bir siteye yönlendirmek isteriz. Kendi kullandığım ve bir arkadaşın talebi üzerine sizlerle de paylaşmak istediğim, eklenti kullanımıyla wordpress link yönlendirme yönteminden bahsedeceğim.

Bu işleme neden ihtiyaç duyarız?

Öncelikle ben neden ihtiyaç duydum ondan bahsedeyim. Birincisi dış bağlantıları kolaylıkla vermek. Mesela sürekli kullandığım bir alan adı sağlayıcısını her defasında yazmaktansa sadece ismini yazarak yönlendirme yapıyorum. Diğer sebep ise bir dosya indirme işlemi için dosyanın konumunu gizlemek. Bu nasıl oluyor? Mesela uploads klasöründe belgeler adında bir klasör açıp içine bir basvuru.doc şeklinde belge gönderdik. Bu belgenin sadece /basvuru şeklinde bir link ile indirilmesini sağlayabiliyorum. Kafanızı karıştırmadan kullanımına geçeyim, daha kolay anlaşılacaktır.

WordPress link yönlendirme

Öncelikle Redirection adlı eklentiyi sitenize kurun ve etkinleştirin. Etkinleştirdiğinizde site yönetim panelinizde Araçlar menüsüne Redirection şeklinde eklentinin menü çubuğu  eklenecek. Burayı tıklayarak yapmak istediğiniz yönlendirmeleri ekleyecek veya düzenleyeceksiniz.

Burada Source URL sizin yönlendirmek istediğiniz, Target URL‘de yönlendirilecek link adresi olacak. Bu alanlarda sitenizin linklerini başına site adını koymadan / işareti ile başlayarak ekleyin. Mesela http://www.siteminadi.com/site-linki şeklindeki bir adresi sadece /site-linki şeklinde yazın. Bu şart değil ama bir kolaylık. Eğer yönlendirme yapılacak adres kendi sitenizin içindeyse onu da bu şekilde yazabilirsiniz. Site dışı bir bağlantıya yönlendirme yapılacaksa adresi tam olarak yazmanız gerekir. Linkleri yazdıktan sonra Add Redirect butonunu tıklayın. Link yönlendirme işlemi tamamlanmış olacak.

Yukarıda görüldüğü gibi bir adet dış bağlantı (1) bir adet de iç bağlantı (2) örneği yaptım. Birinci bağlantı örneğinde www.siteadi.com/google şeklindeki link tıklanırsa ziyaretçi Google ana sayfasına yönlendirilir. www.siteadi.com/deneme-eski-sayfa şeklindeki link ise site ziyaretçisini www.siteadi.com/deneme-yeni-sayfa linkine yönlendirecek.

Ayrıca Pos şeklindeki sütunda bu linki kaç yere eklediğinizi, Hits sütununda ise linkin kaç kez tıklandığını görebilirsiniz. Last Access ise bu linke en son ne zaman tıklandığının tarihi bulunacak.

Link gizleme nasıl yapılacak?

Yazının başında anlattığım örneği şu şekilde yapıyoruz. WordPress klasörü içerisinde wp-content > Uploads klasörü içerisinde Belgeler diye yeni bir klasör oluşturuyoruz. basvuru.doc adlı Word belgesini bu klasöre gönderiyoruz (cPanel ile dosya işlemleri yazısından bunun nasıl yapıldığı ile ilgili bilgi alabilirsiniz). Daha sonra yukarıda anlatıldığı gibi Source URL kısmına /basvuru/ şeklinde, yönlendirmek istediğiniz Target URL‘ye ise /wp-content/uploads/basvuru.doc şeklinde dosyamızın olduğu linkleri yazıyoruz. Böylece www.siteadi.com/basvuru şeklindeki link tıklandığında asıl link adresi gösterilmeden dosya ziyaretçinin bilgisayarına inmiş oluyor.

Daha başka amaçla kullanımları da olabilir. Benim kullanım yöntemlerimden bahsettim. Siz de yorum kısmına kendi kullanım amaçlarınızı yazıp bizlerle paylaşabilirsiniz. İyi bloglamalar…

Paylaşmak önemsemektir!