WordPress htaccess dosyasını site içinde düzenleme

0
2362

Htaccess, Apache sunucularda sitesini barındıran web siteleri için birçok ayarların saklanabileceği bir dosyadır. Bu dosya .htaccess şeklinde genellikle site ana dizininde bulunur. Yaptığı işlevler çok fazla sayıda olup genellikle bazı eklentilerin sitede yaptığı ayarlamalar (cache, gzip vb) bu dosya içerisine yazdırılır. Bu dosyanın manuel olarak düzenlenmesi ya cPanel üzerinden veya FTP ile bağlanarak dosyanın bilgisayara indirilmesiyle yapılabilir. WordPress htaccess dosyasını site içinde düzenleme işlemini normal şartlarda yapamazsınız ancak bu işlem bir eklenti ile mümkündür.

WP Htaccess Editor eklentisi

Öncelikle bazı önemli konularda yaptığım gibi burada da bir uyarıda bulunmak istiyorum. Manuel olarak bu dosyada yapacağınız değişikliklerde en küçük bir hatada sitenize erişimde sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Bu yüzden bir işlem yapmadan önce mutlaka bu dosyanın bir yedeğini alın.

Eklentiyi yükleyerek etkinleştirdiğinizde Yönetici Paneli menüsüne eklentinin bir menüsü eklenecek. Burada Htaccess Editor kısmını tıklayarak düzenleme sayfasını açabilirsiniz yada Backup kısmından düzenleme öncesi veya sonrasında bu dosyanın yedeğini alabilirsiniz.

htaccess-editor-menu

Htaccess Editör menüsünü tıkladığınızda karşınıza sitenizde yüklü olan dosya ve içeriği gelecek.

htaccess-editor-sayfasi

Sayfanın baş tarafında size yaptığım uyarı kırmızı renklerle ve İngilizce olarak eklenti tarafından da yapılmaktadır. Düzenlemeyi kırmızı çerçeve ve yeşil ok ile gösterilen alanda yapacaksınız ve işleminiz bittikten sonra Save file butonunu tıklayarak kaydedeceksiniz.

Backup menüsünü tıkladığınızda ilk olarak henüz bir yedekleme yapılmadığıyla ilgili bir sayfa açılacak.

htaccess-editor-yedekleme

Burada Create new butonu tıklandığında yeni bir yedek dosyayı eklentinin kendisi oluşturacak ve işlemin başarılı olduğu yazısı ile yedek dosyanın kaydedildiği klasör belirtilecektir.

htaccess-editor-yedekleme-sonuc

Başka bir zaman veya bir problem durumunda tekrar bu Backup sayfasını açtığınızda iki adet butonla karşılaşacaksınız.

htaccess-editor-yedek-geri-yukleme

Birinci buton ile daha önce aldığınız yedek dosyasını yeniden yükleyebilirsiniz. İkinci buton ise aldığınız yedek dosyasını silmeye yarayacaktır. Eğer işler yolundaysa ve htaccess dosyasında başka bir değişiklik yapacaksanız önce eski yedeği ikinci butonu tıklayarak kaldırıp yeniden yedek almanız uygun olacaktır.

Yaşayacağınız sıkıntı, görüş ve öneriler için Yorum kısmından bize ulaşabilirsiniz. İyi bloglamalar…

Paylaşmak önemsemektir!