Bazı blog veya internet sayfalarında görürsünüz, bir bileşen (yan sütun, üst veya altta) siz sayfayı alta yada üste çekseniz de hep yerinde sabit kalır. Bundaki amaç uzun yazılarda kullanıcı sayfa sonuna doğru gittikçe dikkatini çekmek istediğiniz bir reklam veya menüyü hep aynı yerinde tutarak dikkat çekmektir. WordPress sayfasında bir bileşeni sabitleme işini bir kodla veya değişik eklentilerle uygulama şansınız mevcuttur. Bu yazıda oldukça kullanışlı bir eklenti olan Q2W3 Fixed Widget eklentisi ve kullanımı hakkında bilgi vermeye çalışacağım.
Ayrıca öncelikle eklentinin nasıl bir özelliğe sahip olduğunu görebilmeniz için aşağıdaki 7 saniyelik videoyu ekledim. Video eklenti yazarı tarafından hazırlanmış olup kendi sayfasında da görüntülenebilir.
Öncelikle eklentiyi kurup etkinleştirin. Şimdi yapmanız gereken Yönetici Sayfası menüsünde sabitlemek istediğiniz bileşeni seçmek. Bunun için Görünüm menüsünde Bileşenler kısmını tıklayınız. Burada bileşenler temaya göre değişecektir. Eğer temanızda bir yan sütun varsa burada bulunan bir özelliği tıklayın. Örneğin sosyal ortamlar için oluşturduğunuz bir bileşen olduğunu varsayalım ve bunu sayfada sabitlemek istiyorsunuz. Bu bileşenin özelliklerini görüntülemek için tıkladığınızda en altında Fixed widget adında bir özellik göreceksiniz. Benim aşağıda verdiğim örnekte Ara bileşenini sabitlemek için tıkladığımda ekran görüntüsünü aldığım şekilde bir görünümle karşılaşırsınız.
Burada eğer bu bileşeni sabitleyecekseniz Fixed widget kısmını tıklayarak etkinleştireceksiniz. Dilediğiniz kadar bileşeni sabitleme şansınız var ancak birçok bileşeni sabitleyerek kullanıcılar için sıkıntı verici sayfalar oluşturmanızı tavsiye etmem. Sizin için çok önemli gördüğünüz birkaç bileşeni sabitlemeniz en güzeli.
Bir de bu eklentinin ayarları mevcut. Burada önemli olan genel ayarları hakkında bilgi vermek istiyorum. Eklenti aktifleştirildiğinde Görünüm menüsünde Fixed Widget Options adında bir menü oluşacak.
Burada birinci kısımda sabitlemenin sayfa üstünden ne kadar uzaklıkta olduğunu, ikinci kısımda sayfa altuna ulaştığında ne kadar uzakta kalacağını, üçüncü kısımda yenileme aralığını ve son olarak dördüncü kısımda bu özelliğin hangi ekran büyüklüklerinde etkili olacağını ayarlayabilirsiniz. Eğer telefon gibi ekranı küçük cihazlarda bu özellik aktif olmasın diyorsanız bu kısma etkili olacağı ilk ekran büyüklüğünü pixel olarak girebilirsiniz.
Genel olarak şunu belirtmek istiyorum. WordPress’in kendi bileşenlerinde hiçbir sorun çıkartmadan çalışmaktadır ancak sonradan eklenmiş bileşenlerle sorun yaşama ihtimaliniz olabilir. Yaşayacağınız problemleri aşağıda bulunan yorum kısmından veya iletişim sayfasından bize yazarak bildirebilirsiniz. Mümkün olursa yardım etmeye çalışırız.
İyi bloglamalar…