Aslında link eklemek basit bir HTML kodudur. WordPress yazılarında link ekleme işlemi farklı bir durum değildir. Burada size temel olarak link ekleme ve bazı incelikleri ile ilgili bilgiler verme amacıyla paylaşımda bulunmak istiyorum.
Basit bir şekilde link nasıl eklenir?
Bir yazı veya sayfa oluşturmak istediğimizde sayfanın üst tarafında editör butonları bulunur. Burada bulunan 2 adet buton link eklemek ve iptal etmek içindir.
Sol tarafta bulunan buton ekleme yapmak, sağdaki ise eklemeyi iptal etmek içindir. Ekleme yapacağımız kelime veya kelimeleri mause yardımı ile seçerek soldaki butonu tıkladığımızda link ekleme kısmı görülecek.
İsterseniz direkt olarak seçili kısım tıklandığında gidilecek linki buraya yazabilirsiniz. Uygula butonu tıklanınca link eklenmiş olur. Bir de uygula butonunun yanında dişli şeklindeki buton bulunur. Bu tıklanınca gelişmiş bağlantı ekleme seçenekleri açılır.
1 numaralı kısım eklemek istediğimiz link içindir. 2 numara ile gösterdiğim kısmı seçerseniz link yeni pencerede açılır. 3 numara ve yeşil çerçeve ile işaret ettiğim bölümden ise kendi sitenizde bulunan yazılara link verebilirsiniz. Mesela daha önce oluşturduğunuz “iletişim” sayfasına link vermek için arama kısmına yazarak sayfayı aşağıda bulup tıklayarak ekleme yapabilirsiniz.
Bu oluşturduğunuz linki iptal etmek isterseniz çek basit. Oluşturulan bağlantıya imleci getirin (yani üzerini tıklayın) ve en üstteki sağ tarafta gösterilen butonu tıklayın. Link iptal edilmiş olacak.
HTML kodları ile link verme
Öncelikle yazı yazdığımız sayfada “Metin” editörünü seçeceğiz. Bu editör üzerinden HTML kodu ile dilediğinizi yapabilirsiniz, buna link eklemek de dahil.
Basit bir link ekleme kodunu yukarıda görüyorsunuz. Burada yeşil çizgi ile gösterilen <a href= kelimesinden sonra gelen çift tırnak arasına gidilecek link adresini, kırmızı çizgi ile gösterilen bölüme tıklanacak kelimeyi yazıyoruz. Bu bir link vermek için en basit koddur. Bunun haricinde diğer ayrıntılı HTML link verme özelliklerine W3Schools sitesi tarafından hazırlanmış sayfaya burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Link verme incelikleri
DoFollow & NoFollow
En çok dillendirilen ve birçek defa duymuş olabileceğiniz “DoFollow” ve “NoFollow” olayı. SEO açısından önem arzeden bu konuyla alakalı yazımı buradan okuyabilirsiniz. Burada sadece nasıl yapılacağını belirteyim. Link ekledikten sonra Metin editörünü açıyoruz ve oluşturulmuş link içerisine aşağıdaki gibi ekleme yapıyoruz.
<a href="https://www.google.com/" rel="nofollow"> Link</a>
<a href="https://www.google.com/" rel="dofollow"> Link</a>
Yeni sekmede link açma
Bir de SEO açısından yine önem arzettiği için eğer link dışarıda bir bağlantıya gidecekse mutlaka yeni bir sayfada açılsın. Eğer bu özelliği eklemezseniz sayfanız kapanır ve o sayfa açılır. Böylece sayfa ziyaret süreniz kısalır ve ziyaretçiniz sayfanızı terk etmiş olur. Linkin yeni sayfada açılması için target=”_blank” özelliği ekleyin.
<a href="https://www.google.com/" target="_blank"> Link</a>
Site içi link verme
Eğer sitenizin içerisinde bir link verecekseniz uzun uzadıya adres yazmanıza gerek yok. Mesela iletişim sayfası uzantısı www.wpsitesi.com/iletisim/ gibi bir adres ise yukarıda anlattığım adres giriş kısmına /iletisim/ şeklinde bir link eklemeniz yeterli. Yani linkiniz şu şekilde görünecek.
<a href="/iletisim/"> iletişim</a>
Bir belgeyi (pdf, word, excel vs) linke ekleme
Geçenlerde bir ziyaretçim sorduğu için bu bilgiyi de vereyim. Mesela bir belgeyi ziyaretçiniz linki tıkladığında indirmesini sağlayabilirsiniz. Aslında bu işlemi indirme yöneticisi bir eklenti ile yapmak daha sağlıklı ve bunu yapabilmek için daha önce yazdığım yazıya buradan göz atabilirsiniz. Link şeklinde yapmak isterseniz öncelikle indirilecek dosyayı sitenizin uploads klasörüne yükleyeceksiniz. Bu işlemi resim yükler gibi “Ortam Ekle” kısmından yapabilirsiniz. Daha sonra yukarıda anlattığım basit şekilde bir link ekler gibi link ekleyin. Yada aşağıdakine benzer şekilde bir link oluşturun.
<a href="/uploads/dosya-adi.pdf"> Dosya İndir</a>
İndirilecek dosyada sıkıntı yaşamamak için boşluk ve türkçe karakter olmamasına özen gösterin.
Aklıma gelenler ve işiniza yarayacak olanları paylaşmak istedim. Sıkıntılarda iletişim formu üzerinden bana ulaşabilirsiniz. İyi bloglamalar…