Bu yazımda wordpress yeni yazı ekleme nasıl yapılır anlatmaya çalışacağım. Öncelikle admin sayfasında sol tarafta bulunan menüden ‘Yazılar‘ menüsü altından ‘Yeni Ekle‘ dediğimizde yeni yazı ekleme sayfası açılacaktır. Burada görüntülenen kısımlardan ilk olarak ana şablonun kullanımı ile ilgili bilgi vermek gerekirse, diğer php tabanlı web sitelerinde olduğu gibi kullanıcının html bilgisine gereksinim duymadan aşağıda gördüğünüz boş kısma yazıyı yazma ve düzenlemesini sağlayacak bir editör mevcuttur.
Yeni yazı ekleme editörü
Burada 1 ile gösterilen kısma öz ve açıklayıcı bir şekilde yazımızın başlığını gireceğiz. Daha sonrasında eğer yazımıza bir foto eklemek istersek 2 numara ile gösterilen ‘Ortam Ekle‘ sekmesi tıklanarak bilgisayarımızdan bir foto seçip bu yazıya ekleme yapabiliriz. 3 ile gösterilen kısımda ‘Görsel‘ metni seçili durumda olup yazdığımız yazıyı herhangi bir html bilgisine gerek duymadan aşağıdaki butonların yardımıyla, Kalın, İtalik, Sola yasla, Yazı rengi seç gibi klasik yazı yazma şekilleriyle metnimizi oluşturabiliriz. Eğer benim html bilgim var ve bu şekilde yazıyı hazırlarım diyorsanız ‘Metin‘ sekmesi tıklandığında aşağıdaki boşluğa html kodları kullanarak yazınızı hazırlayabileceğiniz bir editör açılacaktır.
Diğer kutu menüler ve özellikleri
Yeni yazı ekleme sayfasında bir diğer menü sağ tarafta bulunan ‘Yayınla‘ menüsü olup aşağıda da gördüğünüz üzere 1 ile gösterilen kısım tıklandığında o ana kadar yazmış olduklarınız taslak olarak kaydedilir. Daha sonra düzenlemeler yapıp yayınlamanız amacıyla ‘Tüm Yazılar‘ kısmında muhafaza edilir. Tekrar o taslağı açtığınızda kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. 2 numaralı kısımda gösterilen ve adından da anlaşılacağı üzere o ana kadar yaptıklarınızın ön izlemesini görebileceğiniz buton bulunmaktadır. 3 numaralı kısımda sırasıyla yazınızı taslak veya yayınlanmış, herkese veya bazı üyelere açık, hemen veya ileride yayınlama gibi özelliklerin bulunduğu seçenekler mevcuttur.
Duyuru: kısmı ise bu sitenin oluşumunda kullanılan ve yazınız yayınlandığında Twitter, Google+ vb sosyal ortamlarda da anında paylaşımının sağlandığı Jetpack adlı eklenti ile olmaktadır. Ayrıntılı bilgi için Jetpack kullanımı ile ilgili yazımı okuyabilirsiniz.
Yine SEO diye belirtilen kısım da YOAST eklentisinin buraya eklediği bir özelliktir. Sizin web sitenizde yüklü değilse göremezsiniz. SEO ile ilgili bir eklenti kullanmıyorsanız tavsiye edebilirim.
Kategori ve etiket
Yayınla butonunu tıklamadan önce aşağıdaki bahsedeceğimiz kısımlarında düzenlemesinin yapılaması gerekir. Bunlardan biri kategori seçimi.
Yukarıda gördüğünüz kısımda daha önceden oluşturulmuş olan kategoriler içerisinden ( 1 nolu kısım) yazının konusuna göre bir seçim yapmanız gerekecek. Bir yazıyı birden fazla kategori içerisine koymanızda sakınca yoktur. Eğer yazdığınız yazı hiçbir kategoriye uymuyorsa veya yeni bir kategori eklemek istiyorsanız 2 numaralı kısma tıklayıp 3 numaralı kısma yeni kategorinin adını yazıp alt kategori yapmak istiyorsanız 4 numaralı kısımdan ana kategoriyi seçerek yeni bir kategoriyi hızlıca ekleyebilirsiniz. Daha ayrıntılı bilgiye Kategori oluşturma adlı yazımı okuyarak sahibi olabilirsiniz.
Etiketler de bir nevi yazıları kategorilere ayırma veya kullanıcı herhangi bir etiketi tıkladığında o etiketlerle ilgili yazıları sıralama gibi işlevlere sahiptir. Etiketleri mümkün olduğunca kısa kelimelerden ve genel olarak yazınızı anlatan kelimelerden seçmeniz uygun olacaktır. Etiket kullanımı karıştırılan bir konudur. Etiket ve kategori kullanımı ile ilgili yazıma bi göz atmanızı tavsiye ederim.
Artık yazınız bitti, taslak olarak kaydedebilir veya hemen yayımlayabilirsiniz. Yazımızı paylaşmaktan çekinmeyin, bilgi paylaştıkça çoğalır. İyi bloglamalar…