WordPress sitesinde GZIP kullanımı

6
1961

GZIP kelimesini birçok defalar duyduğunuza eminim. Hatta bazen sitenizin değerlendirmesini yapan bazı web sayfalarında eğer GZIP kullanılmıyorsa burada düşük puan aldığınızı ve site hızı için GZIP kullanmanızı bildiren bir uyarıyı görmüş olabilirsiniz.

Peki GZIP nedir?

GZIP adından da belki tahmin edebileceğiniz gibi siteler için kullanılan bir sıkıştırma şeklidir. Bu sistem kullanıldığında bir sayfanın büyüklüğü % 70’e varan oranlarda küçültülür ve böylece tarayıcıda açılmak istenilen sayfa çok daha hızlı yüklenir. Aşağıda grafiksel olarak mantığını anlatmaya çalıştım.

gzip-asamalari

Faydası nedir?

Daha önce yazmış olduğum site hızı ile ilgili yazımda da belirttiğim gibi ziyaretçi sayısında site hızı çok önemli bir faktördür. Bu sistem ile hızınız çok belirgin bir şekilde artacaktır. İkinci olarak, hosting kaynakları daha az tüketileceğinden sitenizi yayınlamanın maliyeti azalacaktır.

Bunu nasıl sağlayacağız?

WordPress sitesinde GZIP kullanımı çok zor bir işlem gerektirmemektedir. Burada sizlere htaccess dosyası üzerinden sıkıştırma işlemini anlatacağım. Belki başka yöntemler de kullanabilirsiniz ancak en kolay ve etkili yöntem olarak bunu gördüğümden dolayı bunu anlatmayı tercih ettim. Nasıl yapılacağını göstermeden önce şunu da belirtmeliyim ki sunucunuzun php mod_gzip veya mod_deflate özelliğinin aktif olması gerekiyor.

.htaccess ile GZIP etkinleştirme

.htaccess site ana dizininde bulunan bir dosyadır. Bu dosyayı FTP kullanarak bilgisayarınızda düzenleyip sunucuya tekrar gönderebilir yada direkt olarak Yönetici Panelinizden düzenleyebilirsiniz. Aşağıda vereceğim kodu bu dosya içerisine yapıştırıp kaydedin ve GZIP olayını bu şekilde halledin.

# site için GZIP sıkıştırma text, html, javascript, css, xml
AddOutputFilterByType DEFLATE text/plain
AddOutputFilterByType DEFLATE text/html
AddOutputFilterByType DEFLATE text/xml
AddOutputFilterByType DEFLATE text/css
AddOutputFilterByType DEFLATE application/xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/xhtml+xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/rss+xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/javascript
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-javascript
AddType x-font/otf .otf
AddType x-font/ttf .ttf
AddType x-font/eot .eot
AddType x-font/woff .woff
AddType image/x-icon .ico
AddType image/png .png
# site için GZIP sıkıştırma sonu

İşte bu kadar! Eğer her şey yolunda gittiyse artık GZIP sıkıştırmayı sitenizde uygulamışsınız demektir. GZIP uygulamasının çalışıp çalışmadığını burayı tıklayarak test edebilirsiniz. Aşağıdaki gibi bir sonuç alıyorsanız gzip sıkıştırma tamamdır.

İyi bloglamalar…

Paylaşmak önemsemektir!