Adım adım wordpress kurulumu nasıl yapılır, bu yazımızda ondan bahsedeceğim. Burada klasik Linux tabanlı ve Apache, PHP, MySQL destekli bir sunucuya wordpress kurulumu anlatılmaktadır. Bilgisayarınızda localhost veya diğer araçlarla web üzerine wordpress kurulumu ile ilgili diğer yazılarımı da inceleyebilirsiniz. Ayrıca “Ben bunlarla uğraşmayayım” diyorsanız ücretsiz kurulum desteğimize bi göz atmanızı tavsiye ederim
Öncelikle kuruluma başlamadan siteniz için bir domain (alan adı) adresi olmalı. Eğer com, org, net vb. domain satın alacaksanız bunu birçok firmadan temin etmeniz mümkün ve ücret yönünden de birçok değişkenlik göstermektedir. ‘com.tr‘ gibi ‘tr‘ uzantılı bir adres almak isterseniz bunun için bazı belgelere ihtiyaç duyacaksınız ve bu adresleri ODTÜ bünyesindeki nic.tr adresi vermekle sorumludur. Her ne kadar birçok alan adı satan firmadan da bu adları temin edebiliyor olsanız da genellikle ücret yönünden daha yüksek fiyatlar talep edilmektedir. Alan adı satın alma püf noktaları yazımı okuyarak daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
Alan adından sonra gerekli olan ikinci şey hosting (barındırma) teminidir. Hosting, oluşturacağınız siteye internete bağlı bir cihazdan (bilgisayar, tablet, telefon vs.) ulaşabilmesi için dosyalar ile veritabanını depolayan ve barındıran yerdir. Hosting nasıl seçilir yazısı ile ayrıntılı bilgi verdim, okuyabilirsiniz. Şimdi wordpress kurulumuna başlayabiliriz.
Veritabanı Kurulumu
WordPress gibi CMS (Content Management System – İçerik Yönetim Sistemi) yazılımlarını kurabilmek için bir veritabanına ihtiyaç duyulur. Hosting firmalarının sunduğu bu hizmet ile kuracağımız bu yeni wordpress sitesi için kendimize bir veritabanı oluşturuyoruz.
Bunun için CPanel‘e giriş yapıyoruz ve Veritabanı Araçları kısmında bulunan MySQL database aracılığıyla yeni bir veritabanı ve bu veri tabanıyla ilişkilendirilmiş bir kullanıcı oluşturuyoruz. CPanel kullanımına yabancıysanız temel kullanım bilgilerini CPanel Kategorisi içerisinde bulabilirsiniz.
1 ile gösterilen ve üzeri güvelik nedeniyle kapatılan kısım genellikle hosting firmasının otomatik olarak her kullanıcıya sağladığı ve veritabanı ve kullanıcı adında otomatik olarak yer alan bir kelimedir, bu kısım sabit olup değiştirilemez. 2 ile belirtilen kısıma gelip buraya veritabanımız için bir isim belirliyoruz ve 3 ile gösterilen butonu tıklıyoruz. Böylece yeni bir veritabanı oluşturmuş olduk. Şimdi buna bir kullanıcı tanımlaması yapalım.
Yukarıda dediğimiz gibi 1 no’lu kısım sabit olup 2 yazan kısma kullanıcı adımızı yazacağız. 3 no’lu alanlara kullanıcı için şifre belirliyoruz. Belirlediğimiz şifrenin 4‘te güçlülüğünü gösteren bir bar görülmektedir. Bunun % 100’e yakınlığı oluşturduğunuz şifrenin sağlamlığını göstermekte ve şifre oluştururken buna dikkat etmek sitenizin güvenliği için önem taşır. Alanlar doldurulduktan sonra 5 no’lu butonu tıklayarak yeni bir kullanıcı adı ve şifresi oluşturulmuş oluyor. Şimdi oluşturulan bu kullanıcı ile veritabanını ilişkilendirmek gerekiyor.
Yukarıda görülen kısımda oluşturulan kullanıcı ve veritabanının seçimini 1 ve 2 no’lu alanlardan seçiyoruz ve 3 no’lu buton tıklandığında bizi ilişkilendirme ile ilgili bir sayfaya yönlendiriyor.
1 no’lu kısımda ilişkilendirilen kullanıcı ve veritabanını görmektesiniz. 2 no’lu kutuda seçimi işaretleyerek bu kullanıcıya seçilen veritabanında işlem yapabilmesi için tüm hakları vermiş oluyoruz. 3 no’lu buton tıklandığında artık veritabanı ile ilgili işimiz bitmiş olacak ve aşağıda gördüğünüz MySQL sayfasındaki veritabanları ile ilgili tabloda yaptığınız işlemlerin sonucunu göreceksiniz.
WordPress Kurulumu
Ok ile işaret edilmiş satırda görüldüğü gibi wordpress kurulumu için veritabanımız hazır ve artık kurulum için wordpress sayfasına giderek son sürümü yayınlanmış olan dosyayı indiriyoruz.
Resimde görüldüğü gibi WordPress’in Türkçe sayfası da mevcuttur ve eğer buradan indirme işlemi yaparsanız daha sonra tekrardan bir dil dosyası yüklemek durumunda kalmazsınız. Yazı hazırlandığı esnada 3.9.1 versiyonu mevcuttu ve bu dosya indirilerek kurulum yapıldı.
İndirilen .zip uzantılı dosyayı bilgisayarınızda uygun gördüğünüz bir yere çıkartın. Size tavsiyem, sitenizin adını taşıyan bir dosya oluşturmanız ve karışıklığa meydan vermemek için siteyle alakalı tüm dosyaları bu klasörde tutmanız iyi bir tercih olacaktır. Dosyaları açtıktan sonra bir FTP programı ile (ücretsiz ve kullanım basitliği nedeniyle ben FileZilla programını tercih ettim) bu dosyaları hostinge göndereceğiz.
Yukarıda zip’ten çıkarılmış dosyaları sol bölmede görmektesiniz. Dosyaların tümünü seçerek sağ taraftaki bölüme sürükleyerek yükleme işlemini başlatabilirsiniz.
Yükleme işlemi bitti… Şimdi sıra geldi sitemizin kurulmasına, bu aşamaya kadar olan bölümler tüm içerik yönetim sistemleri (CMS) için aynı olup başka bir (Joomla, Drupal vb) sistem kuracak olursanız aynı yöntemler geçerli olacaktır.
Satın aldığımız alan adını yukarıda gördüğünüz şekilde web tarayıcı satırına girdiğinizde wordpress dosyaları yüklenmiş ve sizin kurulumu başlatmanız için hazır olduğunu göreceksiniz. Ok ile işaretli kısmı tıklayarak kuruluma başlıyoruz.
İlk sayfada 1, 2 ve 3 nolu alanlara oluşturduğumuz veritabanı adı, kullanıcı adı ve şifreyi gireceğiz. Burada dikkat edilmesi gereken husus üzeri güvenlik sebebiyle kapatılmış olan ve hosting tarafından otomatik olarak belirlenen kelimenin de kullanıcı adı ve veritabanının bir parçası olduğunu unutmamak. Bu şekilde girilmediği takdirde kullanıcı ve veritabanı hatası alırsınız. 4 no’lu kısımda bir değişiklik yapılmayacak ve yanında belirtildiği gibi kurulumda burası ile ilgili bir hata almanız durumunda (pek olası bir şey değil) hosting satın aldığınız firmaya danışmanız tavsiye edilir. 5‘te gördüğünüz tablo ön eki, genelikle otomatik olarak atanır ve ben burada bunu ‘site_‘ şeklinde değiştirdim, 1’den fazla wordpress kurulumunu bir veritabanına yapmayacaksanız bu kısımda bir değişikliğe gerek yoktur. 6 no’da görülen buton tıklanarak bir sonraki aşamaya geçelim.
Yukarıdaki şeklin aynısını gördüyseniz tebrikler, bu aşamaya kadarki tüm işlemleri başarıyla uygulamışsınız demektir. Ok ile gösterilen ‘Kurulum yap‘ butonunu tıklayarak kuruluma başlayabilirsiniz.
1‘e site başlığı, 2‘ye kullanıcı adı 3‘e parola ve 4‘e ise sizinle iletişime geçilmesi veya parolanızın unutulma durumu gibi zamanlarda gerekli olan email adresi girilecek. 2016 tarihinden sonra parola kısmı otomatik atanmaktadır. Bu parolayı kullanmanızı tavsiye ederim.
Site başlığı kısmına yazdığınız kelimeler sitenizin adını oluşturacaktır. Kullanıcı adı ‘admin‘ olarak varsayılan bir şekilde geldiyse bunu mutlaka değiştirin ve kendi belirlediğiniz bir kullanıcı adı yazın, güvenlik açısında bu önemli bir husustur. Girdiğiniz email adresinin de mutlaka kullanmakta olduğunuz bir email adresinin olması önemli bir durumdur ve ihmal etmeyin.
5 ile belirtilen kısımın işaretli kalması sitenizin Google gibi arama motorları tarafından listelenmesi yani sitenizin arama motorları tarafından görülebileceği anlamını taşımaktadır. Eğer sizin için bir sakıncası yoksa ve arama motorlarında sitenizin görünür olmasını istiyorsanız bu şekilde bırakabilirsiniz. Son olarak 6‘da gösterilen buton tıklanarak kurulum tamamlanır.
Evet! Görüldüğü gibi bu kadar bast ve bizi mağrur bir cümle ile karşılıyor wordpress :) Giriş butonu tıklanarak Yönetici sayfasına gidebilir ve artık kurcalamaya başlayabilirsiniz.
Ok ile belirttiğim kısım wordpress’te sitenizin alan adından sonra eklenen ve yönetici kısmına geçiş yapmanızı sağlayan alandır. Herhangi bir zamanda www.sitenizinadı.com/wp-admin.php yazdığınızda bu sayfaya ulaşabilirsiniz.
Ayrıntılı olarak anlatmaya çalıştım, eğer “Ben bunlarla uğraşmayayım” diyorsanız ücretsiz kurulum desteğimize bi göz atmanızı tavsiye ederim, iyi bloglamalar…