Yeni başlayanlar için kapsamlı SEO rehberi

0
1080

SEO deyince o kadar anlatılacak şey var ki! Bazen site iletişimi üzerinden birkaç kelime ile yada birkaç dakikada SEO anlatmamı talep edenler oluyor. Mümkünü olmayan bu durumlar için bu yazıyı yazmak istedim. Yeni başlayanlar için kapsamlı SEO rehberi ile temel yapılması gereken işlemleri sıralayacağım.

SEO nedir?

Search Engine Optimization kelimelerinin baş harflerinden oluşan SEO Türkçeye Arama Motoru Optimizasyonu olarak çevrilebilir. Yani sitemizin Google, Yandex, Bing vb arama motorları için optimize edilmesidir.

Neden önemlidir?

İnternet dünyası hızla büyüyor. Hergün yüzlerce site yayına giriyor. Bu sitelerin arama motorları tarafından taranıp aramalarda gösterilmesi belirli bir mantığa dayanıyor. Sizin aramalarda ön sıralarda çıkabilmeniz için sitenizi bu mantığa göre dizayn etmeniz gerekir. Aksi takdirde ne kadar güzel site yapsanız, veya ne kadar güzel içeriğiniz de olsa aramalarda görünmeniz zor olacaktır.

WordPress SEO için nasıl bir altyapıya sahip?

Diğer içerik yönetim sistemleriyle karşılaştırıldığında WordPress SEO açısından oldukça mükemmel bir yapıya sahiptir. Sizin yapmanız gereken ayarlamalarını iyi yapmaktır. Ayrıca eklentilerle sitenizi SEO açısından mükemmel hale getirme şansınız var. Yapılacak temel işlemleri sırayla anlatmaya çalışacağım.

Sitenizi arama motorlarına açın

İlk site kurulum esnasında belki yanlışlıkla kapatmış olabileceğiniz bir özellik var. Arama Motoru Görünürlülüğü. Bu özelliğin seçili olmadığından emin olun.

Admin sayfasında Ayarlar menüsünde Okuma ayarlarını tıklayın. Orada bu özelliğin seçili olmadığını tekrar kontrol edin. Seçili ise seçimi iptal edip mutlaka  değişiklikleri kaydedin.

Site kalıcı bağlantı ayarlarınız

Yazdığınız yazıların başlığı mutlaka bağlantı ayarlarınızda olsun. Sitenizin linkler 123 gibi yazı başlığı ile hiçbir alakalı olmayan linklerden oluşmasın. Aşağıda yapılabilecek bağlantı özelliklerini gösterdim.

Özellikle kırmızı ok ile gösterdiğim ayarları seçmemenizi tavsiye ederim. Benim sitemin gösterim şekli en altta gördüğünüz biçimdedir. Bu kalıcı bağlantı ayarlarının nasıl yapıldığını anlatmıştım. Kalıcı bağlantı ayarları yazısına bi göz atabilirsiniz.

Bir SEO eklentisi kullanın

Bir yazı yazarken SEO açısından size yol gösterecek bir eklenti kullanın. Bu eklentiler içeriğinizi anlık olarak değerlendirir. Nerelerin eksik olduğu, neleri düzeltmeniz gerektiği hakkında bilgi verir. Sitenizi SEO açısından daha uygun hale getirir.

Eklentiler menüsünden Yeni Eklenti yükleme sayfasına gittiğinizde arama kısmına SEO yazın. İlk iki sırada gelecek olan Yoast SEO ve All in One SEO Pack en çok kullanılan iki eklentidir. Ben birincisini kullanıyorum. İkincisini de birkaç site yapımında kullandım. Seçim size kalmış, iksi de işinizi görecektir.

Sitenizi arama motoruna kaydedin

Arama motorlarının site kayıt sayfaları bulunur. Google, Yandex, Bing gibi büyük arama motorlarına sitenizi kaydedin (bağlantılarını isimlerine ekledim, tıklayıp gidebilirsiniz).

Bizler için en önemli arama motorlarından olan Google için bir yazı yazmıştım. Google arama motoruna site kaydetme yazısına bi göz atın. Orada detaylı olarak nasıl yapıldığını bulabilirsiniz.

Site haritası oluşturun

XML uzantısı şeklinde site haritaları vardır. Bunlar sitenizde neler olduğunu içeren dosyalar. Bu doyaları Google XML Sitemap gibi bir eklenti ile oluşturabilirsiniz. Daha sonra bu haritayı arama motorlarına kaydedebilirsiniz.

Hazırladığınız bu haritayı arama motoruna nasıl kaydedeceksiniz? Daha önce yazdığım Google için site haritası ekleme yazımdan bu haritayı nasıl ekleyebileceğinizi görebilirsiniz.

Site güvenliğinize önem verin

Sitenizin güvenliği sürekli açık kalması için önemli. Saldırıya uğramış ve kapalı kalmış bir site SEO sıralamanızı etkiler. Sitenizde bir dizi güvenlik önlemi almanızı öneririm. Bunun için GÜVENLİK kategorisinde yazdığım yazılara göz atabilirsiniz.

Mesela sitenize 2 faktörlü koruma ekleyebilirsiniz. Giriş ve yorum kısımları için Captcha kullanabilirsiniz. Site admin sayfasını koruma altına alabilirsiniz. Ayrıca sitenizin kapanması durumunda uyarı almak için Pingdom tarzı sitelerden yardım alabilirsiniz.

SSL kurulumu yapın

Sitenizin SEO açısından ön sıralarda çıkması için mutlaka SSL kurulumu yapın. Artık güvenlik logosu olmayan site kalmadı. Bu özellik neden önemli sorusunun cevabını SSL kurulumu nasıl yapılır yazısında bulabilirsiniz.

Site hızı

Site hızında en önemli faktör kullandığınız hosting (barındırma) hizmetidir. Bunun seçimini iyi yapmanızı tavsiye ederim. Birçok site kurulumunda kullandığım FastComet sitesi tavsiye ettiğim bir sitedir. Buradan alacağınız hizmetlerde ücretsiz destek veriyorum, bu desteğin ayrıntılarına buradan ulaşabilirsiniz.

Site hızınız için ayrıca bir CDN hizmeti alabilirsiniz. Ücretsiz CDN hizmeti veren Cloudflare firmasını bunun için kullanabilirsiniz. Kurulumu buradaki yazımda mevcut.

Yazılarınıza uygun kategori ve etiket ekleyin

Sitenizi bir düzen içinde oluşturun. Yazılarınızı uygun kategorilerde gruplamak önemli bir konudur. Ayrıca yazdığınız yazıların önemli kelimelerini gözden geçirin. Bu kelimelerden etiketler oluşturun. Kategori ve etiket kavramlarını anlattığım yazıya bi göz atabilirsiniz.

Yazılarınızda diğer sayfalarınıza bağlantı verin

Yukarıda görüyorsunuz. Yazdığım bir konuda daha önce yazılmış bir yazım varsa bağlantı verdim. Bu kullanıcılarınızın sitenizde daha rahat dolaşmasını sağlar. Aynı zamanda sitenizde daha uzun vakit geçirir. Sitenizde geçirdikleri süre ve gezdikleri sayfa sayısı SEO için gerçekten önemli kriterlerdir.

Bağlantı eklemek basit bir olaydır ancak nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız buradaki yazıma bakabilirsiniz.

Başka sitelerde kendinizi tanıtın

Sitenizi sadece arama motorlarına tanıtmayın. Kaliteli sitelerde kendinizi gösterin. Bu doğal yollarla olabilir yada reklam ve tanıtım yazısı verebilirsiniz.

Bunu yaparken en önemli konu bağlantınızın olacağı sitenin kalitesi. Mesela ulusal bir gazete veya dergi, çok ziyaret edilen forum siteleri, sitenizle alakalı işler yapan ve adını duyurmuş sayfalar gibi yerleri tercih edin. Bizim sitemiz de reklam almakta ve uygun bulunursa tanıtım yazısı yazmaktadır. Reklam ver sayfamızı tıklayarak ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Önemli uyarım şu olacak, dış bağlantım olsun mantığıyla bilinmedik sitelere bağlantı vermeyin. Kârdan çok zarar görürsünüz.

Sosyal ortamlarda kendinizi gösterin

Geçenlerde otobüsteyim, elinde telefonu olan 10 kişiden 9’u bir sosyal içerik sayfasına bakıyor. Bu ya Instagram, ya Facabook veya Twitter. Sayfanızı mutlaka bunların bir kaçında bulundurun. Yazılarınızı buralarda paylaşın, paylaşılmasını sağlayın.

Artık bu bahsettiğim sitelerde küçük bütçelerle reklam verebilirsiniz. Bu reklamları iyi ayarlarsanız hedeflediğiniz kitleye ulaşmak çok daha kolay olur.

Burada temel ve olmazsa olmaz SEO konularından bahsettim. Buradaki anlatılanları rahatlıkla kendiniz uygulayabilirsiniz. Benim tarafımdan oluşturulan sitelerde, site dizaynı yanında bunların tamamını uygulamaktayım. Dilerseniz Site Tasarım sayfamı ziyaret edip bana ulaşabilirsiniz. İyi bloglamalar…

 

Paylaşmak önemsemektir!